Δεν υποχωρούν οι καλλιτέχνες – Νέα πανκαλλιτεχνική διαδήλωση στο Σύνταγμα την Πέμπτη

Δεν υποχωρούν οι καλλιτέχνες – Νέα πανκαλλιτεχνική διαδήλωση στο Σύνταγμα την Πέμπτη

Σε πανελλαδική πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση την Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 6μμ στο Σύνταγμα καλεί ο Συντονισμός Εργαζομένων στον Χώρο των Τεχνών- Κατάληψη Ρεξ σε μια κίνηση κλιμάκωσης του αγώνα για την απόσυρση του ΠΔ85/2022 και την αλλαγή πολιτικής στο χώρο των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων.

Όπως επισημαίνουν στο σχετικό κάλεσμα, «η τέχνη αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνίας, κύτταρρο διαμόρφωσης των συνειδήσεων της.

Αποτελεί μέρος της κοινωνικής πραγματικότητας στην προσπάθεια της να την καθρεφτίσει, να την μετασχηματίσει ή και να την υπερβεί. Η κοινωνία είναι η αιώνια μήτρα, οι δοσμένες συνθήκες, το πλάισιο. Από αυτήν ερχόμαστε και προς αυτήν απευθυνόμαστε».

Το κείμενο – κάλεσμα

Ο Συντονισμός Εργαζομένων στον Χώρο των Τεχνών- Κατάληψη Ρεξ καλεί όλες και όλους στην πανελλαδική πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση την Πέμπτη 2/3 στις 18:00 στο Σύνταγμα

Καλούμε όλη την κοινωνία να στηρίξει τον αγώνα μας και τα δίκαια αιτήματα μας.

Ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων μας, είναι αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης. Το ΠΔ85/2022 επισφραγίζει στη συνείδηση της κοινωνίας πως ο πολιτισμός, όταν δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα, είναι περιττός. Πως οι καλλιτέχνες δεν είναι πραγματικά εργαζόμενοι/ες, αλλά χομπίστες. Εδώ και 2 μήνες αγωνίζομαστε μέσω κινητοποιήσεων, απεργιών, καταλήψεων και δηλώνουμε ανυποχώρητα πως θα πολεμήσουμε ενάντια στη φτωχοποίηση της τέχνης τους και στην εξαθλίωση της ζωής μας.

Το ΠΔ85/2022 φανέρωσε τα χρόνια προβλήματα του κλάδου. Η ανεπαρκής Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στις Παραστατικές Τέχνες, οι καταργημένες συλλογικές συμβάσεις, η μαύρη ή/και απλήρωτη εργασία, το επικίνδυνο και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, η υποχρηματοδότηση του Πολιτισμού και η μείωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία, ολοκληρώνουν την εικόνα που επικρατεί στο χώρο των τεχνών. Πίσω από το αίτημα απόσυρσης του ΠΔ85/2022 κρύβεται όλη η αγωνία για τις σπουδές μας, τον τρόπο εργασίας μας, τον τρόπο που παράγουμε και δημιουργούμε.

Η τέχνη αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνίας, κύτταρρο διαμόρφωσης των συνειδήσεων της. Αποτελεί μέρος της κοινωνικής πραγματικότητας στην προσπάθεια της να την καθρεφτίσει, να την μετασχηματίσει ή και να την υπερβεί. Η κοινωνία είναι η αιώνια μήτρα, οι δοσμένες συνθήκες, το πλάισιο. Από αυτήν ερχόμαστε και προς αυτήν απευθυνόμαστε.

Ενάντια σε μια λογική που μας θέλει χομπίστες, παρίες, ελιτιστές, περίεργες/ους/α που αιθεροβατούν, εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά πως είμαστε εργαζόμενες/οι/α και διεκδικούμε τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά μας δικαίωματα.

Ενάντια σε μια πολιτική που καταστρέφει κάθε δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, των βασικών δομών της κοινωνίας ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, εμείς στηρίζουμε τα κατειλημμένα θέατρα και τις κατειλημμένες σχολές, τους συλλογικούς και κοινωνικούς φορείς των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, των αρχαιολόγων και όλων των κλάδων που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Στεκόμαστε δίπλα σε όσους/ες αγωνίζονται για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, εκπαίδευσης και όρους ζωής και τους καλούμε να ενώσουμε τις φωνές μας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter