Πάνος Σαββόπουλος: «Οι ρίζες των ρεμπέτικων…»

Πάνος Σαββόπουλος: «Οι ρίζες των ρεμπέτικων…»

Ο δημιουργός και ερευνητής του ελληνικού τραγουδιού Πάνος Σαββόπουλος, ο οποίος μελετά το ρεμπέτικο τραγούδι εδώ και δεκαετίες, γράφει για τις ρίζες των ρεμπέτικων τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ την περίοδο 1906-31 (κυρίως στη δεκαετία του 1920).

 Το βιβλίο ξεκινάει με τα παραδοσιακά ρεμπέτικα, εκείνα δηλαδή στα οποία δεν αναφέρεται δημιουργός. Πρόκειται για τα τραγούδια τα οποία εξέφρασαν τους μάγκες, με στίχους που αναφέρονται στο χασίς, στα μαχαίρια και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών.

Ο συγγραφέας ακολουθεί την πορεία αυτών των τραγουδιών σε Σμύρνη, Πόλη, Πειραιά, Αθήνα, Σύρο, ενώ καταπιάνεται με τις αναφορές σε μπεγλέρια και κομπολόγια στο ρεμπέτικο («Δεν με τρως με τα τερτίπια, με τα λόγια σου / και με τα κεχλιμπαρένια κομπολόγια σου») και τις αναφορές στα μαχαίρια και τις κάμες («Ντύνομ’ άντρας πρώτο πράμα με πιστόλι και με κάμα / κι έχω γκόμενα μια δούλα και της τα ’χω πάρει ούλα»).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο που αφορά τον αριθμό πέντε στα ρεμπέτικα («Μ’ έκανες και χώρισα και συ ’σουν η αιτία και τώρα μένω μες στους πέντε δρόμους»), καθώς και τα κεφάλαια που είναι αφιερωμένα σε δυο ιδιαίτερες μορφές του ρεμπέτικου, τον Σωτήρη Γαβαλά ή Μεμέτη και τον Αντώνη Καλυβόπουλο, ο οποίος θεωρείται ο ιδανικός ερμηνευτής των τραγουδιών του Γιοβάν Τσαούς. Το βιβλίο συνοδεύεται από CD με 42 τραγούδια και οργανικά κομμάτια τα οποία αναφέρονται στο κείμενο και προέρχονται από δίσκους 78 στροφών.

INFO

Οι ρίζες των ρεμπέτικων…

Τα παραδοσιακά ρεμπέτικα τραγούδια 1906-1931

Πάνος Σαββόπουλος

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Οδός Πανός

ISBN: 978-960-477-343-5

ΣΕΛ.: 152

ΤΙΜΗ: €20,00

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter