ΠΑΝΣΥΠΟ: Άνευ προηγουμένου αποτυχία του προγράμματος ανακαινίζω-νοικιάζω

ΠΑΝΣΥΠΟ: Άνευ προηγουμένου αποτυχία του προγράμματος ανακαινίζω-νοικιάζω

Για άνευ προηγουμένου αποτυχία του προγράμματος ανακαινίζω-νοικιάζω, κάτι το οποίο έχει να γίνει από το 1945, κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, τ.Ο.Ε.Ε., τ.Ο.Ε.Κ..

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν «ανακάλεσαν την δέσμευση της δαπάνης των 25.000.000 εκ. € του προγράμματος».

Όπως τονίζουν οι υπάλληλοι στην ανακοίνωσή τους:

«Πριν 1½ χρόνο (Ν.5006/ΦΕΚ Α’/239/12-2022) θεσμοθετήθηκε το στεγαστικό πρόγραμμα ανακαινίζω-νοικιάζω ενώ η ΚΥΑ εκδόθηκε πριν δύο μήνες, την 9η Απριλίου 2024, 15 μήνες μετά, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αιτήσεις, λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές. Με μια επικοινωνιακή καταιγίδα και παχυλούς τίτλους από τα ΜΜΕ κατακλυστήκαμε από ειδήσεις και πρωτοσέλιδα για το πόσο νοιάζονται για την στεγαστική κρίση και ότι θα πέσουν προς ενοικίαση στην αγορά 12.500 ακίνητα.

Μετά από περίπου δύο μήνες που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα (11.4.24) δυστυχώς οι πολίτες δεν ανταποκρίνονται με αποτέλεσμα να αποτελεί το πιο αποτυχημένο στεγαστικό πρόγραμμα που εμείς θυμόμαστε εδώ και πολλά χρόνια ακόμα και επί της λειτουργία του ΟΕΚ. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν είναι περίπου 1400 από τις οποίες εγκρίθηκαν περίπου 800 ενώ ο ρυθμός κατάθεσης είναι πλέον σχεδόν μηδενικός.

Οι Διοικούντες Δ.ΥΠ.Α. και οι Κυβερνώντες, με ένα νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενείας, με δεκάδες στελέχη στην διάθεσή τους εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο κατέληξε σε μια παταγώδη αποτυχία. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι η απόσυρση των κονδυλίων του προγράμματος ποσού 25.000.000 με την απόφαση ανάκλησης έγκρισης δαπάνης του αρμοδίου Υπουργείου (ΑΔΑ ΨΒΡ946ΝΛ2Α-ΒΘΦ).

Νόμιζαν ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να νοικιάζουν για 3 χρόνια τα σπίτια τους που τα είχαν κλειστά, εάν τους έδιναν 2.000 + 2.000 € για ανακαίνιση. Όπως αποδεικνύεται, όχι μόνο βρίσκονται σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν αλλά δεν θέλουν ούτε να συζητήσουν και να ακούσουν τις απόψεις των θεσμοθετημένων φορέων των ακινήτων ή των υπαλλήλων που απασχολούμαστε στα στεγαστικά προγράμματα πολλά χρόνια αρνούμενοι να συναντήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις. ( 3 αιτήματα συνάντησης του Συλλόγου μας προς το Υπ .Κοιν.Συνοχής & Οικογενείας είναι αναπάντητα εδώ και πολλούς μήνες).

Η Δ.ΥΠ.Α. προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα έδωσε με απευθείας ανάθεση την υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ποσού 71.920,00 ευρώ με Φ.Π.Α.(σύμβαση Νο10/24, αριθμ.φακέλου 127/23). Για να νομιμοποιηθεί η απευθείας ανάθεση που ξεπερνά τα 30.000 ενεργοποιήθηκε η σχετική εξαίρεση για έργα Τεχνολογιών και Επικοινωνιών κατά παρέκκλιση της παρ.1, άρ.118 του Ν.4412/16 εκδίδοντας μάλιστα την σχετική διαπιστωτική πράξη το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αλήθεια τόσους μήνες που είχε θεσμοθετηθεί το εν λόγω πρόγραμμα, γιατί δεν φρόντισαν να διεξαχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος για την υλοποίηση της εν λόγω ηλεκτρονικής πλατφόρμας; Που βρίσκεται ο επείγον και ο απρόβλεπτος λόγος ;

Η Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. και οι Κυβερνώντες όμως δεν έχουν ευθύνες μόνο για την πλήρη αποτυχία του ανακαινίζω. Αρνούνται να στελεχώσουν την αρμόδια Υπηρεσία με μόνιμους υπαλλήλους ενώ τα τελευταία χρόνια συνεχώς έμπειροι και καταρτισμένοι υπάλληλοι, συνταξιοδοτούνται ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες με αποφάσεις του Διοικητή. Παράλληλα δεν έχουν επιλυθεί πολλά τεχνικά προβλήματα στην λειτουργία του ΟΠΣ τ.ΟΕΚ, τα οποία έχουν καταστήσει αδύνατη την ηλεκτρονική επεξεργασία των οριστικών παραχωρητηρίων.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την στασιμότητα στην έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων εργατικών κατοικιών ενώ για τα ρυθμισμένα δάνεια του ΟΕΚ, παρότι έχουν περάσει πολλοί μήνες τώρα που το Υπουργείο Εργασίας έχει στη διάθεσή του την σχετική απόφαση από το Δ.Σ Δ.ΥΠ.Α., δυστυχώς δεν εκδίδει την τροποποίηση της Υ.Α για να επιλύσει το πρόβλημα στους χιλιάδες δανειολήπτες που ήταν συνεπείς και πλήρωσαν εντός πενταετίας τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν τις εξοφλητικές αποφάσεις.

Επί της ουσίας ακόμα και τα 700 σπίτια να ενοικιαστούν δεν εξασφαλίζεται ότι τα ενοίκια θα μειωθούν αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν υποχρεούνται να τα διαθέσουν με χαμηλά ενοίκια. Ακόμη, η χορήγηση των δανείων από το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών πώλησης και ενοικίασης των κατοικιών, υποχρεώνοντας μάλιστα να αγοραστούν σπίτια άνω των 30 ετών. Η λύση που θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να έχουν μελετήσει και υλοποιήσει είναι να διαθέσουν στα νοικοκυριά κοινωνικές κατοικίες με μηδενικά/χαμηλά ενοίκια έτσι ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να πέσουν οι τιμές.

Επί λειτουργίας του ΟΕΚ, χορηγούνταν ετησίως περίπου 500.000.000€ σε στεγαστικά προγράμματα ( εργατικές κατοικίες, δάνεια, επιδοτήσεις ενοικίου κ.α). Συνεπώς εάν υπολογίσουμε ότι επί 13 χρόνια που έχει καταργηθεί δεν εκπονούνται ουσιαστικά νέα στεγαστικά προγράμματα, λείπουν από την κοινωνία, κοινωνικές κατοικίες και δάνεια αγοράς/επισκευής/κατασκευής κ.α συνολικού ποσού πάνω από 6.5 δις €.

Η κατάργηση του ΟΕΚ επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στην κοινωνία με αποτέλεσμα να έχει διαρρηχθεί η συνοχή χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι όσο το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση καταστρατηγείται τόσο οι ανισότητες μεγαλώνουν ενώ στη Χώρα μας πολλά δις ευρώ ετησίως εισρέουν στα ταμεία του Κράτους μέσω του προγράμματος της Golden Visa και των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Απαιτείται η ίδρυση ενός νέου Δημόσιου Οργανισμού Στεγαστικής Πολιτικής ο οποίος θα υλοποιήσει μια νέα Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση και το Δημογραφικό και θα χρηματοδοτείται τόσο από Ευρωπαϊκά Κονδύλια όσο και από Εθνικά αλλά και από τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter