Πάντα κυνικός ο Σόιμπλε: Οι μεγάλες χώρες έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη στην Ευρώπη

Πάντα κυνικός ο Σόιμπλε: Οι μεγάλες χώρες έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη  στην Ευρώπη

 «Είμαστε όλοι εξίσου σημαντικοί στην Ευρώπη, έχουμε τα ίδια δικαιώματα, αλλά οι μεγάλες χώρες έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη για αλληλεγγύη», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει με συνοχή και να στηριχτούν οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα, ενώ χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού. 

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Άγγελα Μέρκελ θα ολοκληρώσει την θητεία της στην Καγκελαρία, ενώ επισήμανε ότι και οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) είναι κατάλληλοι για την θέση.

«Αυτοί που αυτή τη στιγμή οικονομικά είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλους, έχουν την ευθύνη για αλληλεγγύη. Μπορούμε να το κατορθώσουμε αυτό στην Ευρώπη – και για αυτό εργαζόμαστε. Είμαστε όλοι εξίσου σημαντικοί, έχουμε τα ίδια δικαιώματα, αλλά οι μεγάλοι έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε χθες το βράδυ με ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, αναφερόμενος στις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. «Είναι σαφές ότι μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, χωρίς έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα, αποτελεί ένα καταπληκτικό ευρωπαϊκό επίτευγμα. Χρειαζόμαστε κοινή θέση για το ζήτημα των εξωτερικών συνόρων. Επιπλέον, χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα δεν μπορείς να τις αφήσεις μόνες τους, για αυτό πρέπει να οργανωθούμε ευρωπαϊκά», επέμεινε ο Πρόεδρος της Bundestag και αναφέρθηκε στην Αφρική, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό θέμα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει με συνοχή.

Ερωτηθείς αν η κυρία Μέρκελ θα παραμείνει στην Καγκελαρία ως το 2021, οπότε και ολοκληρώνεται η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι το γερμανικό Σύνταγμα έχει προβλέψει ώστε η θέση του Καγκελάριου να είναι εξαιρετικά ισχυρή, ενώ βάζει σημαντικά εμπόδια για την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Όπως εξήγησε, ο αρχηγός της κυβέρνησης να μπορεί να αντικατασταθεί μόνο εάν στο Κοινοβούλιο υπάρξει πλειοψηφία για κάποιον άλλον. Διότι, όπως είπε, «πολύ γρήγορα συγκεντρώνεις μια πλειοψηφία εναντίον κάποιου, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκεντρώσεις μια πλειοψηφία υπέρ κάποιου άλλου». Το Σύνταγμα θέλει επίσης η κοινοβουλευτική θητεία να διαρκεί τέσσερα χρόνια και δεν διευκολύνει τις πρόωρες εκλογές. «Η Μέρκελ έχει εκλεγεί ως Καγκελάριος, αυτό είναι το κανονικό. Μόνο το γεγονός ότι θα εκλέξουμε άλλον αρχηγό κόμματος, δεν αρκεί. Θεωρώ ότι, όπως το προβλέπει το Σύνταγμα, έχει εκλεγεί για ολόκληρη την κοινοβουλευτική θητεία. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει να πηγαίνουμε σε εκλογές επειδή κάποιο κόμμα δεν αισθάνεται καλά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν και έδωσαν τις εντολές τους, οι οποίες και, έστω με δυσκολίες και καθυστερήσεις, υλοποιήθηκαν.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της κυρίας Μέρκελ να μην διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του CDU, ο κ. Σόιμπλε περιέγραψε το κείμενο της ανακοίνωσής της με τη λέξη «εξαιρετικό» και συμπλήρωσε ότι η Καγκελάριος αιφνιδίασε μεν τα μέλη του προεδρείου του κόμματος, αλλά επιχειρηματολόγησε για την απόφασή της και, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, ήταν πολύ καλή απόφαση. Πολύ περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, κατά τις οποίες το 60% των Γερμανών επιθυμεί να παραμείνει η Άγγελα Μέρκελ στην Καγκελαρία ως το 2021, συνέχισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πολύ υψηλό ποσοστό, το οποίο «θα ζήλευαν πολλοί συνάδελφοί της στην Ευρώπη».

«Η Άγγελα Μέρκελ είναι μια ασυνήθιστα επιτυχημένη Καγκελάριος. Σε σύγκριση με την Ευρώπη, δεν είναι απολύτως “κανονικό” να έχεις εκλεγεί τέσσερις φορές, με καθαρή πλειοψηφία», τόνισε ο τέως υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι δεν εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι η καγκελάριος δεν θέλει να συνεχίσει πέρα από το 2021. «Μετά από 16 χρόνια, είναι και σωστό», δήλωσε και έκανε λόγο για μια «νέα εποχή», η οποία θα αρχίσει μετά το τέλος της θητείας της.

Αναφερόμενος στους τρεις υποψηφίους για τη θέση του αρχηγού του CDU, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι είναι όλοι «πολύ κατάλληλοι για να ηγηθούν του κόμματος» και υπενθύμισε ότι πριν από λίγο καιρό, πολλοί θεωρούσαν ότι μετά την Άγγελα Μέρκελ, δεν υπήρχε κανείς. «Αυτό πλέον δεν το λέει κανείς», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο κόμμα επικρατεί εδώ και δύο εβδομάδες πολύ καλύτερο κλίμα από ό,τι λίγο καιρό νωρίτερα, μετά τα άσχημα αποτελέσματα στις κρατιδιακές εκλογές και στις δημοσκοπήσεις. «Μερικές φορές, από αλληλεγγύη, θα επιθυμούσε κανείς να ευχηθεί και στους σοσιαλδημοκράτες λίγη από την καλή μας διάθεση», είπε με το βλέμμα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο κυβερνητικός εταίρος της Χριστιανικής Ένωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter