Παντείο: Ανησυχία λόγω της αστυνομικής παρουσίας στα ΑΕΙ

Παντείο: Ανησυχία λόγω της αστυνομικής παρουσίας στα ΑΕΙ

«Εύλογες ανησυχίες» δημιουργεί η «αστυνομική παρουσία εντός και πέριξ των πανεπιστημίων», υπογραμμίζει η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφορικά τόσο με την πρόσφατη παρουσία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας κοντά στο ίδρυμα, όσο και με τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που προβλέπει ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Παράλληλα, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου «εκφράζει την εμπιστοσύνη της προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Παντείου και δηλώνει την αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει την ενότητα μεταξύ όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και να προασπιστεί την ακαδημαϊκή ειρήνη».

Αναφορικά με την παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημίων, η Σύγκλητος «θεωρεί επιβεβλημένο να εξασφαλισθούν επειγόντως όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων και τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των διδασκόντων, των διοικητικών υπαλλήλων και των φοιτητών».

Ζητά δε από το υπουργείο Παιδείας «να στηρίξει τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα (Η/Υ, πρόσβαση στο διαδίκτυο) για να μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Αναλυτικά η απόφαση της Συγκλήτου:

«Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών διαπιστώνει με εύλογη αγωνία την υποβάθμιση της ποιότητας της διδακτικής και ερευνητικής διαδικασίας, καθώς και την υπολειτουργία της βιβλιοθήκης και των ακαδημαϊκών δομών λόγω της διαδικτυακής διδασκαλίας η οποία συνεχίζεται για τρίτο ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Θεωρεί επιβεβλημένο να εξασφαλισθούν επειγόντως όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων και τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των διδασκόντων, των διοικητικών υπαλλήλων και των φοιτητών.

Για όσο διάστημα συνεχίζεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία, καλεί το Υπουργείο Παιδείας να στηρίξει τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα (Η/Υ, πρόσβαση στο διαδίκτυο) για να μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου επιβεβαιώνει την παλαιότερη απόφασή της (22.12.2020) ότι «Η παρουσία δυνάμεων αστυνόμευσης μέσα στο Πανεπιστήμιο δημιουργεί εντάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, που λειτουργεί σε περιβάλλον αυτοδιοίκητου και είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία του λόγου και της επιστήμης. […] Τα Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, αποφασίζουν με τα συλλογικά τους όργανα για θέματα που άπτονται της λειτουργίας τους, μεταξύ των οποίων και για την πανεπιστημιακή φύλαξη και ασφάλεια».

Τα τελευταία βίαια γεγονότα στην κοινωνία και τα πανεπιστήμια καθώς και η αστυνομική παρουσία εντός και πέριξ των πανεπιστημίων δημιουργούν εύλογες ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση της ακαδημαϊκής ειρήνης και επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις που η Σύγκλητος είχε εκφράσει πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η Σύγκλητος εκφράζει την εμπιστοσύνη της προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Παντείου και δηλώνει την αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει την ενότητα μεταξύ όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και να προασπιστεί την ακαδημαϊκή ειρήνη».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter