Παντοκράτορας Πούτιν

Παντοκράτορας Πούτιν

Τα κατάφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να πάρει το έντονα αμφισβητούμενο από την αντιπολίτευση ΟΚ από τον ρωσικό λαό για τις συνταγματικές αλλαγές, που θα του επιτρέψουν να παρατείνει την προεδρία του για ακόμη δύο θητείες, μετά τις τέσσερις που έχει ήδη στην πλάτη του.

Αυτό σημαίνει ότι ο «πατερούλης» Πούτιν θα μπορεί να κρατάει κι επίσημα τα ηνία της χώρας έως το μακρινό 2036. Στην ad hoc ψηφοφορία, που δεν πληρούσε τα νομικά κριτήρια για να χαρακτηριστεί δημοψήφισμα, οι Ρώσοι μπορούσαν να συμμετέχουν και διαδικτυακά, γεγονός που πυροδότησε τις αιτιάσεις των επικριτών του κραταιού ηγέτη για νοθεία. 

Το άλλο επιχείρημά τους είναι ότι το αποτέλεσμα (το 77,9% ψήφισε υπέρ των αλλαγών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) δεν συνάδει με ανεξάρτητες σφυγμομετρήσεις που είχαν προηγηθεί. Τα ζητήματα που εγείρονται δεν τελειώνουν εκεί. 

Στην ψηφοφορία αυτή οι Ρώσοι κλήθηκαν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν συμφωνούν με ένα εξαιρετικά ετερογενές συνονθύλευμα αλλαγών, στο οποίο περιλαμβάνονται η προσθήκη αναφοράς στο σύνταγμα στην «πίστη στον Θεό», η απαγόρευση του γάμου ομοφυλοφίλων, η απαγόρευση της διπλής υπηκοότητας που αφορά τους υψηλούς αξιωματούχους (με αυτό τον τρόπο ο «πατερούλης» κόβει τα πόδια πολλών επίδοξων αντιπάλων του), η προτροπή για διατήρηση της ρωσικής γλώσσας και ιστορίας αλλά και το «τυράκι» προς τους πολίτες για αυξήσεις συντάξεων και κατώτατου μισθού. Η δε καμπάνια προώθησης των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων «έθαψε» τη «λεπτομέρεια» της δυνατότητας διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος από τον Πούτιν για ακόμη δύο φορές. Ο Ρώσος πρόεδρος κόβει και ράβει το σύνταγμα της χώρας του εδραιώνοντας την παντοκρατορία του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter