Παντού απευθείας αναθέσεις – ραβασάκι σε… ημετέρους

Παντού απευθείας αναθέσεις – ραβασάκι σε… ημετέρους

Μάσκες κατά 350% ακριβότερες εν μέσω οικονομικής κρίσης με προμηθευτή τον γιο «γαλάζιου» δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Αργοστολίου Κεφαλονιάς

Προκλητικά πάρτι με τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου σε καιρό οικονομικής κρίσης εξακολουθούν να κάνουν ανεξέλεγκτα διάφοροι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης πανελλαδικά με πρόσχημα την πανδημία της Covid-19. Επικαλούμενοι τα έκτακτα μέτρα της πολιτείας δεν διστάζουν να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις αναλώσιμων υλικών σε εξωφρενικά υψηλές τιμές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αργοστολίου στη Κεφαλονιά ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση με ιδιώτη, ιδιοκτήτη σουπερμάρκετ, για την προμήθεια 37.500 μασκών αντί του ποσού των 17.885,50 ευρώ!

Η συγκεκριμένη σύμβαση χαρακτηρίζεται από την τοπική κοινωνία «προκλητικό σκάνδαλο» τόσο για την υψηλή τιμή των μασκών όσο και γιατί ο επιχειρηματίας προμηθευτής είναι γιος δημοτικού συμβούλου που εκλέχτηκε στις δημοτικές εκλογές με την παράταξη του νυν δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου!

Στις 19 Οκτωβρίου 2020 ο δήμαρχος του Αργοστολίου αποφασίζει (ΑΔΑ: ΨΨΦΖ46ΜΓΤΤ-4ΜΝ) «την απευθείας ανάθεση προμήθειας μασκών μίας χρήσης στα πλαίσια των μέτρων και δράσεων προστασίας των υπαλλήλων του Δήμου Αργοστολίου κατά της εξάπλωσης του Covid-19».

Πρόεδρος της Κοινότητας Πόρου ο μπαμπάς

Ο κ. Μιχαλάτος –όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο– εγκρίνει την υπ’ αρ. 17454/23-09-2020 τεχνική έκθεση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Παιδείας του

Δήμου Αργοστολίου και αναθέτει απευθείας την εκτέλεση της προμήθειας στον ιδιοκτήτη σουπερμάρκετ στον Πόρο της Κεφαλονιάς Ευάγγελο Γαλιατσάτο αντί του ποσού 17.887,50 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Σημειωτέον ότι ο Ευάγγ. Γαλιατσάτος είναι γιος του Οδυσσέα Γαλιατσάτου, ο οποίος εκλέχτηκε με την παράταξη του νυν δημάρχου και είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πόρου.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Οκτωβρίου 2020, ο δήμαρχος Αργοστολίου υπογράφει με τον κ. Γαλιατσάτο και τη σχετική σύμβαση (ΑΔΑ: ΩΝΚΨ46ΜΓΤΤ-Λ2Θ). Σε αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεται η προμήθεια 37.500 μασκών μίας χρήσης, η παράδοση των οποίων θα γίνει στον δήμο σε δύο δόσεις. Η πρώτη δεκαπέντε ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης και η δεύτερη δεκαπέντε ημέρες μετά την εντολή της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου.

«Προκλητικό σκάνδαλο» λέει το kefaloniapress.gr!

Το κόστος της κάθε μάσκας καταγράφεται στο 0,45 ευρώ. Ποσό περίεργα υψηλό, το οποίο μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητο από τον τοπικό Τύπο. Το kefaloniapress.gr σε ανάρτησή του κάνει λόγο ευθέως για προκλητικό σκάνδαλο και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο τη στιγμή μάλιστα που ο δήμαρχος αρνείται να προσλάβει τις καθαρίστριες των σχολείων γιατί ο δήμος δεν έχει 24.000 ευρώ να τις πληρώσει! Σκάνδαλο σε βάρος της νοημοσύνης του κάθε δημότη! Ζητάμε από τον δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο να ακυρώσει την προμήθεια και να απευθυνθεί στην τοπική αγορά χονδρικής πώλησης χειρουργικών μασκών, να διαλέξει την καλύτερη ποιότητα σε τιμή συμφέρουσα για τον δήμο και τους δημότες».

Στη συνέχεια η έρευνα του Documento αποκάλυψε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα που εκθέτουν σοβαρά τον νυν δήμαρχο του Αργοστολίου.

Αρχικά, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε στο Documento ο κ. Μιχαλάτος, ο συγκεκριμένος προμηθευτής μασκών είναι διαχρονικά προμηθευτής στον δήμο, συμμετέχει σε διαγωνισμούς και δεν έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα…

«Ρωτήσαμε παράγοντες του τοπικού νοσοκομείου ποιες μάσκες είναι οι καλύτερες, με σκοπό να τις δώσουμε στο προσωπικό για να το προστατεύσουμε από την πανδημία της Covid-19. Δεν θέλαμε να αγοράσουμε κινεζικές ή αμφιβόλου ποιότητας. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι οι καλύτερες μάσκες, με τη σχετική πιστοποίηση και άριστη ποιότητα, είναι εκείνες που κατασκευάζει η εταιρεία Πλαστικά Θράκης. Από τη σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι είτε τις παίρναμε απευθείας από την εταιρεία είτε από τον προμηθευτή η τιμή δεν άλλαζε. Ετσι κάναμε απευθείας ανάθεση στον κ. Γαλιατσάτο. Είναι η πρώτη απευθείας ανάθεση που του κάναμε και η τελευταία ίσως. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ηθικό θέμα επειδή ο πατέρας του είναι με την παράταξή μας» ανέφερε ο κ. Μιχαλάτος.

Στη συνέχεια της έρευνας απευθυνθήκαμε τηλεφωνικά στο τμήμα πωλήσεων της εταιρείας Πλαστικά Θράκης και ζητήσαμε πληροφορίες από την υπεύθυνη πωλήσεων Αναστασία Κωνσταντέλου. Οπως μας ενημέρωσε η ίδια: «Οι μάσκες της εταιρείας που εκπροσωπώ, οι οποίες είναι άριστης ποιότητας, σε μεγάλη ποσότητα όπως αυτή που μου λέτε κοστολογούνται με 10 λεπτά του ευρώ η μία. Μάλιστα πριν από λίγο, έπειτα από συμφωνία με τον Δήμο Περιστερίου, τον εφοδιάσαμε με ειδικές ενισχυμένες μάσκες για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα και τα απορριμματοφόρα με τιμή κόστους 15 λεπτά του ευρώ. Το ποσό 0,45 ευρώ η μία μάσκα που μου λέτε, αυτήν τη χρονική περίοδο, είναι όντως υπερβολικά υψηλό και προφανώς αυτό συμβαίνει γιατί ίσως μεσολαβεί κάποιος έμπορος…».

Με λίγα λόγια, ο δήμαρχος Αργοστολίου εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης της Covid-19 αγοράζει με απευθείας ανάθεση από επιχείρηση του γιου τού εκλεγμένου δημοτικού του συμβούλου μάσκες προστασίας υπερκοστολογημένες κατά 350%, επιβαρύνοντας έτσι οικονομικά το ελληνικό δημόσιο και τους δημότες του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter