Πάνω απ’ όλα… η επικοινωνία

Πάνω απ’ όλα… η επικοινωνία

Απύθμενο «επιτελικό» θράσος και ανευθυνότητα επιδεικνύει η κυβέρνηση εν μέσω ραγδαίας αναζωπύρωσης της πανδημίας και διογκούμενης αγωνίας των πολιτών

Θέλετε µερικά –ενδεικτικά προφανώς, επειδή είναι δεκάδες– εύλογα παραδείγµατα του θράσους µε το οποίο αντιµετωπίζει η κυβέρνηση την κρίση του κορονοϊού; Μια σύντοµη ανάγνωση κυβερνητικών δηλώσεων και η αντιπαραβολή τους µε την πραγµατικότητα είναι αρκετές για να ξεγυµνώσουν το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίµου που επιµένει να παρουσιάζει µια επίπλαστη εικόνα σύµφωνα µε την οποία σχεδόν όλα βαίνουν καλώς, ενώ ο πρωθυπουργός εµφανίζεται ως ο φιλολαϊκός ηγέτης που παρεµβαίνει… ακαριαία προλαβαίνοντας τα όποια –ελάχιστα– κακώς κείµενα.

Σχεδόν υποκρινόµενος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει για παράδειγµα ενδιαφέρον για τα µέσα µαζικής µεταφοράς όπου καθηµερινώς συγχρωτίζονται χιλιάδες πολίτες (στην πραγµατικότητα και αν κρίνει κανείς από τα χρήµατα που έχουν µοιραστεί, το ενδιαφέρον του περιορίζεται στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης), αλλά ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος απαντά στις εκκλήσεις για πύκνωση των δροµολογίων. Οπως βέβαια ουδείς απαντά στα επίµονα ερωτήµατα για τις ελλείψεις σε διδακτικό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, για την ασφυξία προ της οποίας βρίσκονται τα νοσοκοµεία ούτε ασφαλώς για τις διάφορες υποθέσεις µε οσµή σκανδάλου – από την περιβόητη τηλεκατάρτιση µέχρι τη λίστα Πέτσα και τις ακριβοπληρωµένες αστειότητες µε τις µάσκες στα σχολεία.

Γεγονός είναι ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση στριµώχνεται στα σχοινιά εφευρίσκει κάποιο νέο επικοινωνιακό αφήγηµα.

 Υιοθετούν κατά το… βολεύειν τις εισηγήσεις των ειδικών

Μόλις την Παρασκευή ο πρωθυπουργός εµφανίστηκε απολύτως έτοιµος έπειτα από σχετική εισήγηση και της υγειονοµικής επιτροπής να λάβει πρόσθετα µέτρα όσον αφορά την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πρόκειται πιθανώς για την ίδια εισήγηση που λίγα µόλις 24ωρα πριν ο Κυρ. Μητσοτάκης αγνόησε για τα προσφιλή µάτια του ηθοποιού, σκηνοθέτη και υποψήφιου βουλευτή της Ν∆ Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, ο οποίος παρενέβη για να παραµείνουν ανοικτά τα θέατρα και οι µουσικές σκηνές.

Για να γίνει αντιληπτό το µέγεθος της υποκρισίας αρκεί να θυµηθούµε ότι την ίδια στιγµή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εµφανιζόταν να δηλώνει ότι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης «η κυβέρνηση αποφάσισε –ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών– τη λήψη πρόσθετων µέτρων για την Αττική» και επαναλάµβανε την αναντίρρητη ανάγκη τήρησης των µέτρων που συνιστούν οι ειδικοί, ο Κ. Μαρκουλάκης έδινε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Πολιτισµού επειδή «πήραν πάνω τους ένα στοίχηµα ενάντια στις εισηγήσεις όλων των υγειονοµικών».

Επικοινωνιακό σόου και για τα σχολεία

Απύθµενο υπήρξε το θράσος και ως προς το άνοιγµα των σχολείων. Σύµφωνα µε τα λεγόµενα του κυβερνητικού εκπροσώπου άνοιξαν χωρίς προβλήµατα, ενώ το ζήτηµα που προέκυψε µε τις µάσκες-σκελέες ήταν απλώς… ανορθογραφία. Ευθύνες για το συγκεκριµένο ζήτηµα δεν φαίνεται πως θα αναζητηθούν, παρά το γεγονός ότι προκειµένου να διαφηµίσει η κυβέρνηση τη δωρεάν παροχή µασκών πληρώσαµε την «ανορθογραφία» πάνω από 6 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα βέβαια µε τον Αδωνη Γεωργιάδη, και αυτό έγινε επειδή πίεσε η αξιωµατική αντιπολίτευση, εποµένως µάλλον θα πρέπει να ζητήσουµε τον λόγο από εκείνη.

Σε κάθε περίπτωση Πέτσας και λοιπά κυβερνητικά στελέχη µπορεί να µη βρίσκουν µισή κουβέντα για τις πάνω από 8.000 ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, για τα κλειστά ολοήµερα σχολεία και για το γεγονός ότι παρά τις τεκµηριωµένες εισηγήσεις αρνούνται να αναζητήσουν νέους χώρους ώστε να µειωθεί ο αριθµός των µαθητών ανά αίθουσα –κατά στατιστική Κεραµέως µόλις 17 κατά µ.ό.–, αλλά δεν αντιµετωπίζουν καµιά δυσκολία στο να αποδίδουν σε όποιον ευλόγως διερωτάται για τα παραπάνω την ιδιότητα του «ψεκασµένου» που αρνείται να ακούσει τους ειδικούς.

 Η επιτροπή των ειδικών ευθύνεται για τις εκκλησίες

Από την εξίσωση των παλινωδιών δεν θα µπορούσε να λείπει το ζήτηµα των εκκλησιών και της µετάληψης. Ακόµη κι εν µέσω lockdown ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης καλούσε τους πολίτες να παρακάµψουν τα µέτρα προστασίας ώστε να προσευχηθούν στην εκκλησία της ενορίας τους.

Πλέον, κι ενώ η πανδηµία είναι σε µεγάλη έξαρση, µε αφορµή εισήγηση καθηγητή περί ανάγκης λήψης µέτρων για τη θεία κοινωνία ο Στ. Πέτσας πέταξε το µπαλάκι της ευθύνης στους ειδικούς –η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί τους ακούει κατά το δοκούν–, σηµειώνοντας ότι πρόκειται για «ευρύτερο οριζόντιο θέµα, το οποίο αυτήν τη στιγµή δεν έχει τεθεί από την επιτροπή».

Το πόσο πάντως αδιαφορούν ορισµένα κυβερνητικά στελέχη για τις εισηγήσεις των ειδικών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουµουτσάκος κοινώνησε την περασµένη Πέµπτη (εν µέσω έξαρσης της πανδηµίας) δίχως την παραµικρή προστασία.

Επιστήµονες, ακούτε; ∆εν απαντάνε… Ισως πάντως η κυβέρνηση να αντιµετώπιζε σοβαρότερα το συγκεκριµένο ζήτηµα αν ο Κ. Μαρκουλάκης τηλεφωνούσε στον πρωθυπουργό για να του εισηγηθεί σχετικά. Ισως.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της κυβέρνησης και απέναντι στους εφοπλιστές. Αφού ο πρωθυπουργός πανηγύρισε σε φιέστες υπό το ηλιοβασίλεµα της Σαντορίνης για το άνευ όρων άνοιγµα των συνόρων και παρά το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη διέλυσε το αφήγηµά του περί τεχνογνωσίας που εξάγουµε στο εξωτερικό λέγοντας ότι «κάναµε προσπάθειες και συζητήσεις για να γίνουν τεστ σε όποιον ταξίδευε, αλλά το αρνήθηκαν οι εταίροι µας και οι αεροπορικές», η κυβέρνηση αύξησε και την πληρότητα των πλοίων.

Σύµφωνα µε τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, βέβαια, η αύξηση αυτή δεν συνιστούσε χαλάρωση ούτε δηµιουργούσε πρόσθετους κινδύνους για την υγεία επιβατών και πληρωµάτων. Κατά την κυβέρνηση, άλλωστε, στην Ελλάδα του κορονοϊού χαλαρώνουν µόνο οι πολίτες, ιδίως δε οι νέοι που σύµφωνα µε το µιντιακό αφήγηµα διοργάνωναν στις πλατείες ακόµη και «πάρτι κορονοϊού».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter