Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Πάνω από 1200 προσφυγόπουλα πηγαίνουν πλέον σχολείο

Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα περισσότερα από 1200 παιδιά προσφύγων βρίσκονται στις ελληνικές σχολικές αίθουσες, ενώ ακόμη 400 αναμένεται να μπούνε στις τάξεις με τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης 35 σχολικά λεωφορεία μεταφέρουν σε καθημερινή βάση παιδιά από 13 κέντρα φιλοξενίας (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Ηπείρου, Εύβοιας) προς τα κοντινότερα σχολεία, συναντώντας, ωστόσο, αντιδράσεις από... αγανακτισμένους γονείς, οι οποίοι δεν κατάφεραν να παρεμποδίσουν την είσοδο των παιδιών στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Τα σχολεία άνοιξαν για πρώτη φορά την πόρτα τους σε προσφυγόπουλα που ζουν σε δομές φιλοξενίας στις 10 Οκτωβρίου 2016. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης διασφαλίζει τη μεταφορά των παιδιών από τα κέντρα φιλοξενίας στα κοντινότερα σχολεία παρέχοντάς τους σχολικές τσάντες με τα απαραίτητα τετράδια, στυλό και μολύβια. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το μηχανισμό έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου «Πολυτομεακή βοήθεια και προστασία σε μετανάστες και πρόσφυγες που αποκλείονται στην Ελλάδα».

Ο 10χρονος Χάμζα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι και το σχολείο του στη Συρία για να φύγει από τον πόλεμο. Σήμερα παρακολουθεί μαθήματα στο ελληνικό δημοτικό σχολείο. «Έπρεπε να σταματήσω το σχολείο πέρυσι, αλλά τώρα ξεκίνησα πάλι. Ελπίζω να μπορέσω να γίνω πιλότος μια μέρα», λέει.

Η συνομήλική του Μαρί από την Παλαιστίνη, που μένει με την οικογένειά της στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου, ξεκίνησε πρόσφατα να φοιτά σε δημοτικό σχολείο. Δηλώνει ότι αγαπάει όλους τους δασκάλους της στην Ελλάδα. «Στο σχολείο μαθαίνουμε ελληνικά, αγγλικά, μαθηματικά και όταν βγαίνουμε για διάλειμμα παίζουμε μπάλα. Μου αρέσει πάρα πολύ και η μουσική. Το αγαπημένο μου μουσικό όργανο είναι η κιθάρα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.