Πάνω από 20.000 τα κρούσματα κορονοϊού στο Περού

Πάνω από 20.000 τα κρούσματα κορονοϊού στο Περού

Ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι παρατείνονται τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας κίνησης των 32 εκατομμυρίων πολιτών της χώρας ως τουλάχιστον τη 10η Μαΐου, ενώ εξήγγειλε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε σχεδόν 7 εκατομμύρια οικογένειες, εν μέσω της επιτάχυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι περουβιανές αρχές έκαναν λόγο χθες για 572 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 20.914 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε 9 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Η καμπύλη βρίσκεται ακόμα σε άνοδο» και «αυτό μας υποχρεώνει να μη μειώσουμε το επίπεδο επαγρύπνησης», τηρώντας «υπεύθυνη» στάση, εξήγησε ο Βισκάρα. «Είναι προτιμότερο να παρατείνουμε την κατάσταση για δύο επιπλέον εβδομάδες (…) ως την Κυριακή 10η Μαΐου», συνέχισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης. «Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση» της πανδημίας, έκρινε ο αρχηγός του κράτους.

Μέτρα όπως ο υποχρεωτικός περιορισμός των πολιτών στα σπίτια τους και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 04:00 τέθηκαν σε ισχύ σε όλη τη χώρα από τη 16η Μαρτίου.

Ο περουβιανός πρόεδρος πάντως προβλέπει ότι κάποιες δραστηριότητες θα μπορέσουν να επαναληφθούν από την 4η Μαΐου, όπως η λειτουργία εστιατορίων που παραδίδουν γεύματα κατ’ οίκον.

Ο Βισκάρα εξήγγειλε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα δώσει επίδομα 760 soles (ή περίπου 210 ευρώ) σε 6,8 εκατομμύρια οικογένειες που δεν έχουν πλέον εισόδημα εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ipsos, οι τέσσερις Περουβιανοί στις δέκα απώλεσαν τις πηγές εισοδημάτων τους εξαιτίας της παράλυσης της οικονομίας.

Η κρίση άφησε εκατομμύρια άνεργους, την ώρα που τα νοσοκομεία δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να αντιμετωπίσουν τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων — πτώματα αφήνονται πλέον σε διαδρόμους, μάσκες μιας χρήσης ξαναχρησιμοποιούνται επανειλημμένα, ενώ καταγράφονται διαμαρτυρίες από πλευράς πολλών μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που στηλιτεύουν το ότι ρισκάρουν τη ζωή τους δίνοντας μια μάχη χωρίς όπλα.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα των Άνδεων θα καταγραφεί εντός ημερών, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter