Πάνω από 30 νεκροί διαδηλωτές στο Ιράκ (Photos)

Πάνω από 30 νεκροί διαδηλωτές στο Ιράκ (Photos)

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον δεκάδων διαδηλωτών στο κέντρο της Βαγδάτης σήμερα, 4η ημέρα της αντικυβερνητικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας, έπειτα από τρεις ημέρες κατά τις οποίες 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν πυροβόλησαν στον αέρα αλλά εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι ζητούν, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των “διεφθαρμένων” ηγετών και δουλειά για τους νέους.

Ο πρωθυπουργός ‘Αντελ Αμπντουλ Μάχντι δήλωσε ότι δεν υπάρχει “μαγική λύση” και δεσμεύτηκε να κάνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία δεν αναμένεται να κατευνάσει τους Ιρακινούς.

Στη Βαγδάτη, στο μεγαλύτερο μέρος της, επικρατούσε ησυχία νωρίτερα σήμερα ενόψει της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής. Καθώς χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν χθες, Πέμπτη, μια απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί, ο στρατός και ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από κεντρικές πλατείες και δρόμους.

Πάνω από 30 οι νεκροί

Το Ιράκ έζησε χθες Πέμπτη την πιο αιματηρή του ημέρα από την έναρξη την Τρίτη του κινήματος διαμαρτυρίας στη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί 31 άνθρωποι στις άνευ προηγουμένου συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Το κίνημα αυτό, έχει πλέον επεκταθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα και έχει φτάσει ένα νέο επίπεδο βίας, με δεκάδες τραυματίες από σφαίρες σε διάφορες πόλεις του Ιράκ, ανάμεσά τους και τη Βαγδάτη τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του αραβικού κόσμου.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός τόνισε ότι θα απαντήσεις στις ανησυχίες των διαδηλωτών, αν και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» στα προβλήματα της χώρας. Δεσμεύθηκε εξάλλου για «επιδόματα για τις οικογένειες που δεν διαθέτουν εισόδημα».

Την ώρα που η κρατική τηλεόραση μετέδιδε το διάγγελμα του Άμπντελ Μάχντι ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο της Βαγδάτης.

Οι αρχές, που καταγγέλλουν τους «δολιοφθορείς» και έχουν δημιουργήσει μια γραμμή στην οποία οι διαδηλωτές μπορούν να δηλώνουν τα αιτήματά τους, φαίνεται να έχουν επιλέξει τη σκληρή καταστολή, κάτι που επέκρινε χθες Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία.

Η ΜΚΟ κάλεσε τη Βαγδάτη «να δώσει αμέσως εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν να κάνουν χρήση βίας, κυρίως θανατηφόρας και ακραίας» και να αποκαταστήσουν τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, η οποία έχει διακοπεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, όπως και η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το βράδυ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σε πολλές πόλεις του νότιου Ιράκ καθώς και τη Βαγδάτη, όπου μονάδες των ειδικών δυνάμεων ανέλαβαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Το κίνημα διαμαρτυρίας αυτό γεννήθηκε μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και, κάτι σπάνιο για το Ιράκ, δεν στηρίζεται από κανένα πολιτικό κόμμα ή θρησκευτικό ηγέτη.

Οι διαδηλωτές λένε ότι ανησυχούν για την καταστολή, όμως έχουν έναν πιο επικίνδυνο εχθρό: την υφαρπαγή του κινήματός τους από τους πολιτικούς.

Διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν επικεφαλής και ότι ζητούν απλώς δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν έπειτα από δεκαετίες ελλείψεων σε πόσιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια, θέσεις εργασίας για το 25% των νέων που είναι άνεργοι και τον τερματισμό της διαφθοράς που σε διάστημα 16 ετών έχει καταπιεί 410 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όμως η έκκληση του σιίτη ηγέτη Μοκντάντα Σαντρ, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό όμως τακτικά απειλεί ότι θα αποχωρήσει, ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα.

Την Τετάρτη το βράδυ ζήτησε από τους πολλούς υποστηρικτές του να οργανώσουν «ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες». Αν το κάνουν και αποφασίσουν να περάσουν το βράδυ σε πλατείες της Βαγδάτης και ιρακινών πόλεων, η αντιπαράθεση θα σκληρύνει.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter