Πάνω από 7 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Πάνω από 7 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Και ο κουμπαράς για το περίφημο cash buffer γεμίζει… Ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, διαμορφώθηκε στο 4% ή στα 7,08 δις. ευρώ, κάνοντας τον κ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ να… παραμιλά στην Ουάσινγκτον το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

Κι αυτό, διότι τα στοιχεία δεν τα έδωσε η Ελληνική πλευρά που κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για αμφισβητούμενα ή ψευδή μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η γνωστή Eurostat. Το μόνο που βρήκε να ψελλίσει στα μέλη της Ελληνικής αποστολής, τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη ο κ. Τόμσεν, παρουσία της προϊσταμένης του κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προήλθε από την φορολογία και όχι από τις δαπάνες. Για τις οποίες, ο ίδιος αναγνώρισε σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή ότι ήταν σημαντικές και πως δεν χρειάζονται άλλες!

Αυτό σημαίνει ότι η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,7% του ΔΝΤ «κάηκε» ή μάλλον πήγε στον κάλαθο των αχρήστων, ούτε μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των προβλέψεών του για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, που σημαίνει ότι εν αμφιβόλω τίθεται πλέον και η πρόβλεψη για τον στόχο της ανάπτυξης του 2%. Και να φανταστεί κανείς ότι οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ έχουν τελειώσει τα ίδια Πανεπιστήμια με τις ίδιες οικονομοτεχνικές αναλύσεις και παραδοχές που έχει τελειώσει και ο κ. Τσακαλώτος, σχολίαζαν δηκτικά πηγές κοντά στο ΥΠΟΙΚ.

Το σημαντικό είναι ότι ο κουμπαράς για την μεταμνημονιακή εποχή γεμίζει, με ζεστά 7 δισ. ευρώ, συν αυτά που τρέχουν φέτος, αφού το πρωτογενές στο πρώτο δίμηνο ξεπερνάει το 2,4% ήτοι περί τα 4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Δευτέρα η Eurostat, πέρυσι το πρωτογενές αποτέλεσμα με βάση τον κανονισμό ESA (σ.σ. διαφέρει ελαφρά από τον αντίστοιχο του προγράμματος) διαμορφώθηκε σε 4% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος του προγράμματος αφορούσε σε πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης ανήλθε πέρυσι σε 7,080 δισ. ευρώ έναντι 6,709 δισ. ευρώ το 2016, ενώ στο ίδιο διάστημα, το δημόσιο χρέος μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ από 180,8% σε 178,6% αλλά αυξήθηκε σε απόλυτα μεγέθη από 315,009 δισ. ευρώ σε 317,407 δισ. ευρώ. Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι σε 177,335 δισ. ευρώ έναντι 174,199 δισ. ευρώ το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 86,77 δισ. ευρώ, οριακά μικρότερα του 2016, οπότε ήταν 87,36 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες κινήθηκαν στα 85,322 δισ. ευρώ και ήταν λιγότερες αυτών του 2016 (86,271 δισ. ευρώ).

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ για το πρωτογενές πλεόνασμα σχολιάζει τα εξής: «Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αποδεικνύει για μια ακόμα χρονιά την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter