ΠΑΟΚ: Οι 6+1 λόγοι που έφεραν τον τίτλο

ΠΑΟΚ: Οι 6+1 λόγοι που έφεραν τον τίτλο

«Ωωωω_x000D_
ΠΑΟΚάρα, έχω τρέλα μες στο μυαλό, για σένα θα πεθάνω και για σένα μόνο ζω…»_x000D_
τραγουδούσε η Θεσσαλονίκη στο φαντασμαγορικό πάρτι που στήθηκε για την_x000D_
κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον «δικέφαλο του βορρά». 

Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ έκαναν 34 χρόνια υπομονή για να δουν το τρόπαιο να σηκώνεται ξανά στον… ουρανό της Τούμπας και η ομάδα τους όχι μόνο κατέκτησε το πρωτάθλημα δίκαια και αντρίκεια αλλά κυνηγάει και ένα ιστορικό ρεκόρ: να τερματίσει την κούρσα αήττητη. Κι αυτό θα συμβεί εάν δεν ηττηθεί στις 5 Μαΐου στα Γιάννενα από τον ΠΑΣ.

Ο ΠΑΟΚ ήταν το απόλυτο φαβορί από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν και δεν επέτρεψε στον Ολυμπιακό να τον ρίξει από την κορυφή. Και επειδή στην (ποδοσφαιρική) ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο, ο πρωταθλητής είχε τα ακόλουθα στοιχεία που τον ανέδειξαν την καλύτερη ομάδα της Σούπερ Λίγκας:

1. Το ρόστερ του ΠΑΟΚ διακρίνεται για την ποιότητα και την πληρότητά του. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στις θέσεις-κλειδιά της ενδεκάδας είχε δύο παίκτες που ήταν ισάξιοι ή τουλάχιστον είχε λύσεις για να καλύψει μια απουσία. Για παράδειγμα τον Ιανουάριο αποχώρησε από την ομάδα το πρώτο βιολί της επίθεσης, ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, και ο ΠΑΟΚ συνέχισε να… φορτώνει με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα. Ο Τσούμπα Ακπομ βγήκε λίρα εκατό και δεν ήταν μόνος του.

2.Οι υπεύθυνοι της ομάδας φρόντισαν να δημιουργήσουν την τελευταία τριετία έναν σταθερό κορμό, στον οποίο πρόσθεταν μόνο ποιοτικούς ή ταλαντούχους ποδοσφαιριστές (π.χ. Λημνιός, Ζαμπά). Τον Ιανουάριο ήρθε ο Πορτογάλος Σέρτζιο Ολιβέιρα, ο οποίος «κούμπωσε» εύκολα με τον Μαουρίτσιο πριν από τον σοβαρό τραυματισμό του Βραζιλιάνου και στη συνέχεια είχε εξαιρετική συνεργασία με τον Σάκχοφ. Με τον ίδιο ποιοτικό κορμό η ομάδα αποκτά καλύτερη χημεία, έχει συνοχή και ομοιογένεια στο παιχνίδι της και βγάζει περισσότερους αυτοματισμούς. Και δεν είναι μόνο αυτά. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλοδουλεμένη ομάδα και κάθε παίκτης ήξερε τι έπρεπε να κάνει μέσα στο γήπεδο.

3. Ο Ρ. Λουτσέσκου είχε στη διάθεσή του ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα, που δεν κρύβονταν στα δύσκολα αλλά έβγαιναν μπροστά για να καθαρίσουν όταν ένα παιχνίδι πήγαινε να στραβώσει. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται ο Αντρέ Βιεϊρίνια, που είναι αρχηγός με τα… όλα του. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι Μάτος, Βαρέλα, Μαουρίτσιο και Μπίσεσβαρ. Ο Ολλανδός στα περισσότερα παιχνίδια ήταν παίκτης-ορχήστρα και μπορούσε να συνδυάσει την ουσία με το θέαμα. Σε 26 συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα σκόραρε οκτώ φορές, ενώ μοίρασε και επτά ασίστ.

4. Σε ηγετική φυσιογνωμία για τον «δικέφαλο» εξελίχθηκε και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, ο οποίος ήταν ο φύλακας άγγελος της εστίας του ΠΑΟΚ. Στο ντέρμπι του Φαλήρου ο Ολυμπιακός είχε 26 τελικές αλλά δεν πανηγύρισε ένα γκολ, ενώ σε αυτό του «Κλ. Βικελίδης» ο διεθνής τερματοφύλακας απέκρουσε πέναλτι όταν το σκορ ήταν στο 1-1. Και από τα δύο παιχνίδια οι φιλοξενούμενοι είχαν τελικά έξι βαθμούς συγκομιδή. Γενικά η αμυντική λειτουργία του ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετική και αυτό φαίνεται και από τα 14 γκολ που έχει δεχτεί σε 29 ματς πρωταθλήματος. Ο 21χρονος επιθετικός Δημήτρης Λημνιός όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μυστικό της πορείας προς το πρωτάθλημα απάντησε λέγοντας πως «δεν είναι μυστικό, είναι φανερό. Είμαστε μια οικογένεια, ένα δεμένο σύνολο που μάχεται σε κάθε παιχνίδι σαν να είναι τελικός. Πιστέψτε με, αποδυτήρια σαν του ΠΑΟΚ δεν υπάρχουν πολλά. Αυτό είναι το μυστικό». Οταν υπάρχει υγεία στα αποδυτήρια και οι ποδοσφαιριστές δεν μουρμουρίζουν για ψύλλου πήδημα, αυτό βγαίνει και στο παιχνίδι τους. Ο ΠΑΟΚ ήταν μια γροθιά εντός και εκτός γηπέδων.

5. Ο πρωταθλητής ήταν θωρακισμένος σε όλα τα κέντρα των ποδοσφαιρικών αποφάσεων και δεν υπήρχε περίπτωση να αδικηθεί ή να δεχτεί σκόπιμο κυνηγητό. Ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του ασχολήθηκαν σοβαρά με τα εξωαγωνιστικά ζητήματα που είναι το άλφα και το ωμέγα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διοίκηση της ΕΠΟ ήταν φίλα προσκείμενη στον «δικέφαλο του βορρά», ενώ για τα υπόλοιπα φρόντισαν ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του.

6. Ο Ρουμάνος προπονητής και αρκετοί ποδοσφαιριστές του σε κάθε ευκαιρία μιλούσαν για το περσινό «κλεμμένο πρωτάθλημα». Η ΑΕΚ το κατέκτησε στα χαρτιά και ο τρόπος που το έχασε ο ΠΑΟΚ αποτέλεσε επιπλέον κίνητρο για να διεκδικήσει και στο τέλος να κατακτήσει την κούπα στην τρέχουσα σεζόν. Στην ουσία η απώλεια του τίτλου τούς πώρωσε…

7. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ ωρίμασε, απέφυγε τις περσινές ακρότητες και με τη συμπεριφορά του έδωσε κι άλλη ώθηση στην ομάδα για να παραμείνει μέχρι το τέλος στην κορυφή. Τα τελευταία χρόνια ο «δικέφαλος» ανέβηκε επίπεδο ως κλαμπ και πλέον στόχος του είναι να κάνει το παραπάνω βήμα στην Ευρώπη, να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Champions League.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter