ΠΑΟΚ: Τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα

Η ομάδα πλήρωσε ακριβά την παντελή έλλειψη σχεδιασμού τις δύο προηγούμενες σεζόν αλλά δεν διορθώθηκε.

Οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας τελείωσαν στον ΠΑΟΚ και πλέον όλοι βλέπουν κατάματα τη σκληρή πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από το γεγονός πως στον «δικέφαλο» της Θεσσαλονίκης τα περσινά και προπέρσινα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα και το φετινό καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό για τη διοίκηση της ΠΑΕ…

Ο λόγος της ανησυχίας όλων γύρω από τον κυπελλούχο ΠΑΟΚ έχει να κάνει με το ότι και πάλι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση σε πολλούς τομείς που αφορούν την ομάδα, όπως ακριβώς συνέβη και τις δύο προηγούμενες σεζόν. Τότε που οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν –γιατί περί κατορθώματος πρόκειται– να μείνουν και χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο αν και προέρχονταν από την κατάκτηση του νταμπλ!

Αυτό μάλιστα τους κόστισε ακριβά, αφού ενεπλάκησαν με το Financial Fair Play (FFP) της UEFA με αποτέλεσμα να μπουν περιορισμοί στις μεταγραφές, ενώ το ίδιο διάστημα πουλήθηκαν «κοψοχρονιά» παίκτες προκειμένου η ομάδα να βρει έσοδα για να ξεφορτωθεί τον βραχνά του FFP. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του Δημήτρη Πέλκα ο οποίος παραχωρήθηκε στη Φενερμπαχτσέ αντί 1,5 εκατ. ευρώ και αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν προτάσεις στην τουρκική ομάδα για την αγορά του διεθνούς μεσοεπιθετικού ύψους από 6 εκατ. (Ρούμπιν Καζάν) ως 10 εκατ. ευρώ (Νάπολι) κι έπεται συνέχεια. Μοναδική έξυπνη πώληση ήταν του Δημήτρη Γιαννούλη, ο οποίος παραχωρήθηκε στη Νόριτς αντί 7 εκατ. ευρώ.

Κενά παντού

Όλα αυτά θαρρείς πως θα γίνονταν μάθημα στην ΠΑΕ έτσι ώστε να προχωρούσε από νωρίς σε ένα οργανόγραμμα, σχεδιάζοντας ένα πλάνο που θα περιλάμβανε τα πάντα ώστε να ήταν όλα ή σχεδόν όλα έτοιμα, έγκαιρα και υπεύθυνα, για το ξεκίνημα της νέας σεζόν. Ωστόσο, πολλά είναι τα ανοιχτά θέματα για την ΠΑΕ που παραμένουν ανοιχτά αν και η σεζόν τελείωσε στις 22 Μαΐου.

Πέρασαν 22 μέρες και το μόνο θέμα που έκλεισε ήταν του προπονητή, με την επιστροφή Λουτσέσκου αντί του Πάμπλο Γκαρσία. Προπονητικό κέντρο για την προετοιμασία, πρόσληψη τεχνικού διευθυντή (από τον περασμένο Μάρτιο που αποχώρησε ο Γερμανός Ρίμπε η θέση παραμένει κενή), μεταγραφές, αποδεσμεύσεις, δανεικοί, φιλικά καλοκαιριού, όλα είναι ανοιχτά!

Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν στην ΠΑΕ, δεν γνώριζαν μέχρι τις 29 Μαΐου που ήταν ο τελικός του Champions League σε ποιον προκριματικό γύρο του Conference League θα μετείχε ο ΠΑΟΚ. Στον β΄ προκριματικό ή τον γ΄; Αρχικά λέγεται πως είχε κλείσει προπονητικό κέντρο στο Τιρόλ της Αυστρίας. Ομως πλάνο Β δεν υπήρξε και όταν ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στον γ΄ προκριματικό ξέμεινε από προπονητικό κέντρο (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο όλα ήταν στον αέρα).

Καμία ομάδα δεν περιμένει τελευταία στιγμή να κλείσει όλα τα ανοιχτά της μέτωπα. Έχει εναλλακτικές λύσεις για όλα και περιμένει απλώς να τις ενεργοποιήσει. Τι ακριβώς έκαναν στον ΠΑΟΚ από τις 29 Μαΐου που η Τσέλσι κατέκτησε το τρόπαιο του Champions League και οι καραμπόλες έφεραν τον «δικέφαλο» στον γ΄ προκριματικό (δηλαδή ξεκινά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του στις 5 Αυγούστου αντί στις 22 Ιουλίου); Έκλεισαν μόνο τον προπονητή…

Δικαιολογημένες ως ένα βαθμό και η αγωνία και η οργή των οργανωμένων οπαδών του «δικεφάλου» κατά συγκεκριμένων προσώπων που κάνουν κουμάντο στην ΠΑΕ εν τη απουσία του μεγαλομετόχου Ιβάν Σαββίδη, η οποία εκφράστηκε με μακροσκελέστατη ανακοίνωση-προειδοποίηση κατά πάντων. Μια ανακοίνωση στην οποία άφησαν αιχμές και κατά του μεγαλομετόχου, που δεν βάζει κανέναν στην ΠΑΕ προ των ευθυνών του.

Οι οργανωμένοι

Αναφέρουν σε ένα σημείο της ανακοίνωσης οι οργανωμένοι ότι «ένας τίτλος, όσο χαρούμενους και αν μας κάνει, δεν πρέπει να μας αποτρέπει από το να βλέπουμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι…». Και αφού ασκούν σκληρή κριτική στον Σαββίδη και στα μεγαλοστελέχη της ΠΑΕ (Κυριάκος, Γκαγκάτσης κ.λπ.) επισημαίνουν ότι «όλα αποτελούν για εμάς ξεκάθαρα δείγματα έλλειψης σχεδιασμού και προγραμματισμού.

Ο ΠΑΟΚ αποδεικνύει και στις επιτυχίες και στις αποτυχίες ότι είναι ένας σχετικά προβληματικός οργανισμός. Πλέον είναι σίγουρο ότι αυτό αποτελεί ευθύνη τόσο του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ όσο και των υψηλόβαθμων στελεχών της.

Η μπερδεμένη σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε ιδιοκτησία, διοικητικά και αθλητικά στελέχη, δημοσιογράφους και μάνατζερ οδηγεί σε πράξεις πανικού και επαναλαμβανόμενα λάθη. Δεν είναι δυνατόν ακριβοπληρωμένα στελέχη που ασχολούνται με τα πάντα να μην έχουν ευθύνη για τίποτα. Όποιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ευθύνες της θέσης του και τις απαιτήσεις ενός τεράστιου συλλόγου όπως ο ΠΑΟΚ καλό θα είναι να αναλάβει έμπρακτα τις ευθύνες του γιατί οι δικαιολογίες τελείωσαν…».

Επί της ουσίας τώρα, ο ΠΑΟΚ αναζητά ακόμη τεχνικό διευθυντή. Ο προπονητής έφυγε για να συνεχίσει τις διακοπές του. Οι μεταγραφές αναζητούνται (ποιος θα τις προχωρήσει άραγε;). Οι δανεικοί περιμένουν. Όλα αυτά δεν συνάδουν με μια ΠΑΕ που θέλει να λέγεται μεγάλη. Πρέπει να το δείχνει και εκτός αγωνιστικών χώρων…

Ετικέτες