Παπαδάκου: Αν δεν υπήρχαν οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς δεν θα είχαν εντοπιστεί οι μίζες στην υπόθεση Παπαντωνίου

Παπαδάκου: Αν δεν υπήρχαν οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς δεν θα είχαν εντοπιστεί οι μίζες στην υπόθεση Παπαντωνίου

«Τίποτα δεν θα είχε βρεθεί στην υπόθεση Γιάννου Παπαντωνίου εάν δεν υπήρχε η λίστα Λαγκάρντ, όπου βρέθηκε το πρώτο ποσό που διακινήθηκε από την κ. Κουράκου, τη σύζυγο του κ. Παπαντωνίου, εξού και η προφυλάκισή της», τόνισε η δημοσιογράφος του Alpha, Γιάννα Παπαδάκου.

Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε πως η Ελένη Τουλουπάκη, σήμερα επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, ήταν αυτή που «ανακάλυψε ότι μέρος των χρημάτων αυτής της μίζας είχαν διοχετευθεί σε τρεις λογαριασμούς στη UBS και τους εντόπισε στη λίστα Μπόργιανς. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους καθώς μετά απ’ αυτό τους έκανε και τη δίωξη για το ξέπλυμα».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Παπαδάκου, «δεκαπέντε χρόνια μετά την προκαταρκτική εξέταση, που προσπαθούσαν οι εισαγγελείς να βρουν τι έχει γίνει μ’ αυτό το σκάνδαλο, η κ. Τουλουπάκη, όταν ανέλαβε, τον Μάιο του 2017, έκανε αυτή τη δίωξη εναντίον του ζεύγους Παπαντωνίου» και τούς απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα.

Σύμφωνα με την Γιάννα Παπαδάκου, «η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο καταγράφεται στα 400 εκατ. ευρώ διότι εκτός των άλλων κρίνεται από πραγματογνώμονες ότι οι προμήθειες αυτές ήταν και ακατάλληλες για τις φρεγάτες».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο κ. Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός Άμυνας που οδηγείται στη φυλακή για προμήθειες που δεν τις έκανε απλώς υπερτιμολογημένες αλλά και για υλικά τα οποία δεν ήταν τα κατάλληλα».

Η κ. Παπαδάκου χαρακτήρισε την προφυλάκιση αναμενόμενη και εξήγησε πως στο κατηγορητήριο (σελ. 322) περιγράφεται «πως σε λογαριασμό που άνοιξε το ζεύγος του 2016 σε ελβετική τράπεζα -και αυτό είναι υπό έρευνα, πώς η Ελβετία δέχθηκε να ανοίξει λογαριασμό σε ανθρώπους, οι οποίοι κατηγορούνταν από τότε για παράνομο πλουτισμό και ο ένας κατείχε δημόσιο αξίωμα- υπήρξε κίνηση μέσα στο 2016, από 22 Σεπτεμβρίου, η οποία αφορούσε ένα τεράστιο ποσό, 4.608.773 ελβετικά φράγκα, το οποίο εμπεριέχει αυτή τη μίζα για την οποία κατηγορείται ο κ. Παπαντωνίου, τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα. Αυτή η κίνηση περιλάμβανε ρευστοποίηση μέρους του ποσού σε 200 ουγγιές χρυσού και σε 6.000 ουγγιές ασημιού».

Η κ. Παπαδάκου είπε ακόμα πως στο κατηγορητήριο τονίζεται ότι «οι συγκεκριμένοι θέλουν να δικαιολογήσουν αυτή τη μίζα, αυτό το προϊόν εγκλήματος -όπως ονομάζουν οι ανακριτές, τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα- και αναφέρουν ότι προέρχεται από δωρεές, από αποδοχές κληρονομιάς, από αποταμιεύσεις. Αυτό οι ανακριτές δεν το δέχθηκαν, θεώρησαν ότι ήταν ψέματα και ήταν παράνομη εισδοχή χρημάτων στους λογαριασμούς».

Η κ. Παπαδάκου εκτίμησε ότι το ζεύγος Παπαντωνίου δεν έχει πείσει τους δικαστές ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από νόμιμες ενέργειες.Υποστήριξε μάλιστα ότι ο πρώην υπουργός, την πρώτη ημέρα, «ήταν επιθετικός την ώρα της απολογίας του, είχε εκνευρισμό», ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη φράση του κ. Παπαντωνίου «πληρώνω το δόγμα Πολάκη», τόνισε πως «ένας κατηγορούμενος μπορεί να λέει ό,τι θέλει, η αλήθεια είναι ότι τον έχουν πιάσει με τα χρήματα στους λογαριασμούς του, εκείνου και της γυναίκας του-με “την γίδα στην πλάτη”» όπως λέει ο λαός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter