Παπαδημητρίου: Μη αποδεκτό αυτό που ζητά το ΔΝΤ

Παπαδημητρίου: Μη αποδεκτό αυτό που ζητά το ΔΝΤ

To Ταμείο επιμένει σε νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων από τώρα, κάτι που είναι εκτός λογικής και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, είπε στη Wall Street Journal ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας. Εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η συμφωνία θα κλείσει έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι, το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, αλλά και για έξοδο της χώρας στις αγορές εντός του έτους.

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ αναδείχθηκε η ανάγκη λήψης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ο ίδιος παρατήρησε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις των δανειστών επί του ζητήματος, αλλά και επί των προβλέψεων του Ταμείου για την πορεία της οικονομίας.

Ερωτηθείς αν οι δανειστές έχουν συνταχθεί πίσω από το αίτημα του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε ότι το ΔΝΤ προτείνει την ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων από τώρα. «Όλοι ευθυγραμμίζονται με την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να παράσχει κάποιου είδους εγγύηση σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά», είπε και πρόσθεσε πως η Αθήνα έχει δηλώσει ότι ο μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών («κόφτης») θα τεθεί σε εφαρμογή, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

«Αυτό φαίνεται να ικανοποιεί τους πάντες εκτός από το ΔΝΤ», συνέχισε ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι το Ταμείο επιμένει σε νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων από τώρα, κάτι που, όπως είπε, είναι εκτός λογικής και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση, επαναλαμβάνοντας ότι ο «κόφτης» αποτελεί την εγγύηση για επίτευξη των στόχων. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι, τελικώς, θα επιτευχθεί συμφωνία, γιατί «δεν υπάρχει άλλη λογική πρόταση που να μπορεί να καταθέσει η Αθήνα».

Ο κ. Παπαδημητρίου περιέγραψε τη διαπραγμάτευση ως χορό τανγκό, όπου «χρειάζονται δύο, αλλά δεν είναι σαφές ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση», ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και διαφορετικές φωνές στην κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι ούτε στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό υπάρχει ομοφωνία για την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις όποιες διαφωνίες, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία η Αθήνα θεωρεί αδιαπραγμάτευτα.

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι τάσσεται με την πρόταση του ΔΝΤ για στόχους που δεν υπερβαίνουν το 1,5%. Χαρακτήρισε δε φιλόδοξο, αλλά εφικτό τον στόχο για ανάπτυξη 2,7%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter