Παπαδημητρίου: Στόχος η περαιτέρω συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Παπαδημητρίου: Στόχος η περαιτέρω συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Την περαιτέρω διεύρυνση της συμβολής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις και με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα υποδομών, ενέργειας, logistics, τουρισμού και ενίσχυσης ΜΜΕ ζήτησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε εκδήλωση της ΕΤΕπ.

Επιπλέον, ο υπουργός υπογράμμισε ότι κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή της ΕΤΕπ προς την ελληνική κυβέρνηση για το σχεδιασμό μίας ατζέντας ανάπτυξης των περιφερειών που έχουν πληγεί από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Ακόμη ο υπουργός ανέφερε ότι, έπειτα από την ίδρυση του νεοσύστατου Υπερταμείου Συνεπενδύσεων (Equifund), το υπουργείο Οικονομίας στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωρά στην σύσταση ενός Επενδυτικού Ταμείου Υποδομών, με διαχειριστή την ΕΤΕπ, φιλοδοξώντας μέσα από την μόχλευση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων να διαμορφωθεί ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 400 εκ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες κατηγορίες υποδομών, στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας και της αστικής ανάπτυξης.

“Υπάρχουν πολλά δυνητικά πεδία συνεργασίας όπου η βοήθεια της ΕΤΕπ είμαι βέβαιος πως θα αποδειχθεί όχι μόνον αναγκαία αλλά και πολύτιμη” είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το αναπτυξιακό έλλειμμα της χώρας οφείλεται στο κενό επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους σκοντάφτουν στην απουσία επαρκούς χρηματοδότησης.

Επανέλαβε ότι τρείς είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων:

– η τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης της οικονομίας,

– η χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων, και

– η άρση των επενδυτικών αντικινήτρων.

Πρόσθεσε δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το χρηματοδοτικό πρόβλημα από δύο διαφορετικές γωνίες: Επιδιώκει με τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και την ενεργοποίηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Διευθέτησης Οφειλών να απαλύνει τα προβλήματα ρευστότητας των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και επιστρατεύει κάθε παλιό και νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ή θεσμό για τη διευκόλυνση και ενίσχυση επενδύσεων μεταξύ των οποίων είναι:

– τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (ύψους 20 δισ. ευρώ),

– ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που στοχεύει στην παραγωγή ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 11 δισ. ευρώ και πλέον, μέχρι το 2023, με έμφαση τις ΜμΕ,

– η συνεργασία με ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ο κ. Παπαδημητρίου υπενθύμισε ότι η EΤΕπ από το 1960 έχει χρηματοδοτήσει τη χώρα μας με 30 δισ. ή 0,6 δισ. ετησίως και ιδιαίτερα την τελευταία διετία, 2015 -2016, εγκρίθηκαν δάνεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ, “ενώ μέσα στο 2017 προγραμματίζεται η υπογραφή πολλών και σημαντικών συμβάσεων” όπως είπε.

Ως ξεχωριστό παράδειγμα της στενής συνεργασίας μας με την ΕΤΕπ ανεφερε το σχέδιο Γιουνκέρ, “όπου η συντονισμένη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά στον εντοπισμό, την ωρίμανση και την υποβολή προς έγκριση επενδυτικών σχεδίων, και η υποστήριξη της ΕΤΕπ, αποδίδει ήδη σημαντικούς καρπούς”.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες σε εγκεκριμένα και υπογεγραμμένα δάνεια της ΕΤΕπ μέσω του EFSI, σημείωσε ο υπουργός και ειδικότερα, μέσω του Παράθυρου για τις Υποδομές και την Καινοτομία και μέσω του Παράθυρου για την εγγύηση της χρηματοδότησης κυρίως ΜΜΕ.

Το δάνειο

Στην εκδήλωση, η ΕΤΕπ υπέγραψε δάνειο με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της χρηματοδότησης ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης και για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τζόναθαν Τέϊλορ, αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα δήλωσε: “είμαι ευτυχής που βρίσκομαι πάλι στην Αθήνα για την επέκταση της φιλόδοξης νέας πιστωτικής γραμμής της εΤΕπ υπέρ των μικρομεσαίων και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι οποίες αποτελούν ζωτικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter