Παπαδημούλης: 2,6 τρισ. δολ. στην Ευρώπη είναι «σταθμευμένα» σε offshore

Παπαδημούλης: 2,6 τρισ. δολ. στην Ευρώπη είναι «σταθμευμένα» σε offshore

Ομιλία στην εκδήλωση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», με θέμα «Paradise Papers: Φορολογικοί Παράδεισοι Ενάντια στους Φορολογούμενους Πολίτες», πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «ο ΟΟΣΑ υπολογίζει με συντηρητικούς υπολογισμούς ότι κάθε χρόνο χάνονται μέχρι 240 δισ. δολάρια από τη μετατόπιση κερδών σε «φορολογικούς παραδείσους» σε παγκόσμια κλίμακα», συμπληρώνοντας πως «μόνο στην ΕΕ οι ετήσιες απώλειες εσόδων για τα κράτη-μέλη φτάνουν τα 190 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 2,6 τρισ. δολάρια στην Ευρώπη είναι σταθμευμένα σε offshore».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η απάτη, το οικονομικό έγκλημα, οι περιπτώσεις διαφθοράς δεν εμπλέκουν μόνο ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τράπεζες και πολυεθνικές, που επιχειρούν να επεκτείνουν τα περιθώρια κερδοφορίας τους. Εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα, αλλά και κυβερνήσεις όταν αυτές υιοθετούν πολιτικές, που επιτρέπουν τη μετακύληση των βαρών της φοροδιαφυγής στις πλάτες των πολιτών».

Κομπίνες και εντός ΕΕ

Ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε επίσης στην Oxfam, η οπία υποστήριξε ότι τουλάχιστον η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «φορολογικοί παράδεισοι» αν η ΕΕ εφάρμοζε τα κριτήρια που θέτει στο εσωτερικό της. Οι νομιμοφανείς «κομπίνες» διάφορων κολοσσών που φοροδιαφεύγουν σε βάρος του 99% της κοινωνίας υποστηρίζονται από σειρά κρατών-μελών, κυρίως εύρωστων οικονομιών, που αρνούνται να συνεργαστούν. Έτσι, μόνο στην ΕΕ οι ετήσιες απώλειες εσόδων για τα κράτη μέλη φτάνουν τα 190 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 2,6 τρισ. δολάρια στην Ευρώπη είναι σταθμευμένα σε offshore.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter