Παπαδημούλης: Έντονη ανησυχία από την αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού πρωθυπουργού

Παπαδημούλης: Έντονη ανησυχία από την αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού πρωθυπουργού

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διατυπώνει σχετικά ερωτήματα προς την Κομισιόν.

Την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στην πΓΔΜ και την πρόσθετη αναστάτωση και αβεβαιότητα που καλλιεργείται στα Δυτικά Βαλκάνια από την αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα περί “Μεγάλης Αλβανίας”, εκφράζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με ερώτηση του προς την Κομισιόν και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η πΓΔΜ κλονίζεται από τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, με τον πολιτικό και διεθνοτικό διχασμό να οξύνεται. Το κλίμα πολιτικής αντιπαλότητας, η παρατεινόμενη αβεβαιότητα στο θέμα σχηματισμού κυβέρνησης και η απουσία προοπτικής άρσης του πολιτικού αδιεξόδου εντείνονται. Τα ΜΜΕ βρίσκονται υπό καθεστώς φίμωσης, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αμφισβητείται, η βία και οι συγκρούσεις κλιμακώνονται» τονίζει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει: «Η ανησυχητική κατάσταση στην πΓΔΜ επιδεινώνεται από την άκρως εθνικιστική και αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου, που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα της φτώχειας και της εκτεταμένης διαφθοράς. Τα φαινόμενα αυτά θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και ανάπτυξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και την ευρωπαϊκή τους πορεία».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του δημοκρατικού διαλόγου, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου» και διατυπώνει τα εξής ερωτήματα προς την Κομισόν και την κ. Μογκερίνι:

1. Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της κρίσης, εντός της πολιτικής εντολής της και με σεβασμό στις αντίστοιχες εντολές του ΟΗΕ, σκοπεύει να αναλάβει στην περιοχή;

2. Πώς σχολιάζει τις προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την αρχή της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter