Παπαδημούλης: Κατεβαίνουμε στις εκλογές με ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο

Παπαδημούλης: Κατεβαίνουμε στις εκλογές με ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο

«Θα κατέβουμε στις εκλογές με ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο, με βάση το έργο και το πρόγραμμά μας, και την ανάγκη να αποφύγουμε την οπισθοδρόμηση που εκφράζει το πρόγραμμα της ΝΔ», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ρ/σ “Στο Κόκκινο”, ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Παλεύουμε, διορθώνοντας τα λάθη κι έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές», είπε ο κ. Παπαδημούλης ενώ αναφερόμενος στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν σημείωσε: «Προτεραιότητά μας είναι η αποτροπή της εκλογής Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν. Θα στηρίξουμε τον προοδευτικότερο δυνατό υποψήφιο».

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «ενόσω είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι η ώρα μιας αναλυτικής, συλλογικής αποτίμησης για το τι έφταιξε. Νομίζω ότι κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει ολοκληρωμένα μετά τις εθνικές εκλογές».

Για την εκλογική μάχη που είναι μπροστά ανέφερε ότι «αυτή την ώρα χρειάζεται να κάνουμε με θέρμη και συλλογικότητα όλες τις διορθώσεις και προσαρμογές που απαιτούνται.

Χρειάζεται πρώτον, εξωστρέφεια. Δεν μπορούμε να επικοινωνούμε με τους πολίτες μέσω socialmedia, κλεισμένοι στα γραφεία. Δεύτερον, να προβάλλουμε το έργο που έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια κάτω από δύσκολες συνθήκες. Τρίτον, να παρουσιάσουμε ως ένα αριστερό κόμμα το όραμά μας και το ρεαλιστικό μας πρόγραμμα για το μέλλον και την επόμενη 4ετία. Τέταρτον, να δυναμώσουμε το κόμμα, γιατί τα αποτελέσματα ειδικά στις αυτοδιοικητικές έδειξαν ότι δεν έχουμε καταφέρει -παρότι είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη, με την εξαίρεση του ΑΚΕΛ- να συγκροτήσουμε ένα μαζικό, οργανωμένο, αριστερό κόμμα, με παρουσία στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στους αρμούς της κοινωνίας. Και πέμπτο, έχοντας κάνει όλα αυτά, να μετατρέπουμε σε 50ράκια, με συγκεκριμένα παραδείγματα, την κοινωνική απειλή και οπισθοδρόμηση, που εκφράζει το πρόγραμμα της ΝΔ. Αυτό θέλει ορθό πολιτικό λόγο με επιχειρήματα, προσοχή, τεκμηρίωση και εξυπνάδα, γιατί εκεί, μετά το 33%, όλοι εκεί έχουν γίνει ήρεμοι κι ευπρεπείς. Ακόμη κι ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει πάψει να τσιρίζει.

Και φυσικά δεν έχουμε το περιθώριο να ξεχάσουμε ότι έχουμε εκλογές και να βυθιστούμε σε μια εσωστρέφεια, η οποία θα μας κόστιζε.

Η κυβέρνηση έχει πλήρη συνταγματική ευθύνη να ασκεί τα καθήκοντά της

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει πλήρη συνταγματική ευθύνη κι αρμοδιότητα να ασκεί τα καθήκοντά της, κι αυτό πρέπει να κάνει μέχρι το τέλος της θητείας της», σημειώνοντας πως «σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται, με το έτσι θέλω επειδή το ζητά κάποιος, να σταματήσει η κυβέρνηση να ασκεί τα συνταγματικά της δικαιώματα».

Ειδικά για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, είπε ότι σε χρόνο ανύποπτο, όταν δεν υπήρχε μπροστά μας η προοπτική των πρόωρων εκλογών, συνήλθε η Διάσκεψη των Προέδρων και «με ευρύτατη πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, επέλεξαν κατά νόμο τους προτεινόμενους για τα ανώτερα πόστα». Και προσέθεσε: «Αν κάποιος τώρα σπάει τη συναίνεση, με επιχειρήματα που δεν στέκουν, είναι η ΝΔ με ουραγό το ΚΙΝΑΛ. Τα ΜΜΕ θα έλεγα ότι δεν στηρίζουν, αλλά δίνουν γραμμή και προλαβαίνουν τη ΝΔ”. Αν θέλει να ψάξει κανείς, πολιτικές σκοπιμότητες, εξ ου και οι επιθετικές δηλώσεις ορισμένων ηγετικών παραγόντων, όπως ο Γεωργιάδης και ο Βενιζέλος, μπορεί να συνδέονται με τις εν εξελίξει δικαστικές έρευνες, που τους κάνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα».

Πανδημοκρατικό προσκλητήριο

Για την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές ανέφερε ότι «θα κατέβουμε στις εκλογές με ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο, με βάση το έργο και το πρόγραμμά μας, και την ανάγκη να αποφύγουμε την οπισθοδρόμηση που εκφράζει το πρόγραμμα της ΝΔ και αυτό το προσκλητήριο απευθύνεται και προς τα δεξιά, και προς τα αριστερά μας, και σε όσους έμειναν σπίτι για να στείλουν ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές».

Σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας ότι «είπε κάτι πολύ χειρότερο, ότι η μόνη χαμένη ψήφος είναι αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ και άρα, κατά τον ίδιο και κατά την κοινή λογική, η ψήφος στη ΝΔ είναι ΟΚ… Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, πώς αυτός ο ναρκισσισμός, που πάντα τον χαρακτήριζε, σε συνδυασμό με μια αντιΣΥΡΙΖΑ εμμονή, τον οδηγεί σε τέτοιες τοποθετήσεις. Γιατί είναι παράλογο να λέει κάποιος ότι είναι αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ και να αφήνει να εννοηθεί ότι η ψήφος στη ΝΔ είναι ΟΚ».

Όχι στην εκλογή Βέμπερ

Για τη διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου της Κομισιόν επισήμανε: «Πριν τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι “προτεραιότητά μας είναι η αποτροπή της εκλογής Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν και ότι στηρίζουμε τους υποψήφιους της Αριστεράς”. Μετά τις ευρωεκλογές, όμως, επειδή για να γίνει κάποιος πρόεδρος της Κομισιόν χρειάζεται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο να προταθεί από τα 21 από τα 28 κράτη-μέλη που να συγκροτούν πάνω από το 65% του πληθυσμού τους, θα στηρίξουμε τον προοδευτικότερο δυνατό υποψήφιο. Εν προκειμένω, τον Τίμερμανς… Η πρόταση Τσίπρα είναι 100% σε ευθεία συνέπεια όσων είπαμε προεκλογικά».

Προσέθεσε ότι ‘εχει ξεκινήσει μία πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση και στο Συμβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο, και δεν αφορά μόνο τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον/την διάδοχο του Τουσκ, τον/την διάδοχο του Ταγιάνι, τον/την διάδοχο της Μογκερίνι και τον/την διάδοχο του Ντράγκι, που θα ακολουθήσει λίγο μετά…. «Η εκλογή Βέμπερ είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη και η υποψηφιότητά του κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή. Απλώς δεν ήθελαν οι άλλοι ηγέτες από την αρχή να πουν όχι σε αυτό που όφειλε να προτείνει στην πρώτη συνεδρίαση η Μέρκελ».

Παλεύουμε, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές

Τέλος για τον στόχο των εθνικών εκλογών ανέφερε: «Σηκώνουμε τα μανίκια, έχουμε το κεφάλι ψηλά και παλεύουμε, διορθώνοντας τα λάθη κι έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές. Δεν το βάζουμε κάτω, γιατί με αυτό το 24% ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον προοδευτικό χώρο και το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωαριστεράς. Δεν πρέπει μόνο να λέμε, αλλά και να ακούμε. Πόρτα- πόρτα επαφή με τον κόσμο και εξωστρέφεια. Και να μην παριστάνουμε ούτε τους τέλειους, ούτε τους ξερόλες».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter