Παπαδημούλης: Μια παραίτηση Καμμένου θα είναι ευκαιρία για κυβέρνηση με πιο σαφές, προοδευτικό, αριστερό, κεντροαριστερό πρόσημο

Σε συνέντευξή στο Ραδιόφωνο 24/7 o αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε ότι όλα δείχνουν πως ολοκληρώνεται η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ώρα που βαδίζουμε προς τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Και πρόσθεσε: Βαδίζουμε πια, μέσα στο προσεχές διάστημα, προς τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών . Το διάστημα αυτό ορίζεται από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία της κύρωσης από τη γειτονική χώρα, μέχρι και τον Μάρτιο. Κατά τη γνώμη μου, όσο πιο σύντομα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, που είπε ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει οριστικά πότε θα πάει το θέμα αυτό στη Βουλή.

Προσθέτω ότι η ίδια η συμφωνία λέει ότι αμέσως μετά την κύρωση στη FYROM, θα έρθει και στην Ελλάδα. Κι εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να το τρενάρουμε.

Φαίνεται, επίσης, ότι ολοκληρώνεται –και με επιλογή της ηγεσίας των ΑΝΕΛ- η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς οι δημόσιες δηλώσεις του Π. Καμμένου, ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από υπουργός, είναι σαφείς.

Από εκεί και πέρα, αυτό που θεωρώ σημαντικό για τη χώρα είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε με σταθερότητα τους στόχους που έχουν τεθεί, και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά κυρίως στα θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης και της καθημερινότητας του πολίτη.

Εκτιμώ ότι, ανεξάρτητα από τις επιλογές του Π. Καμμένου, που είναι γνωστές και σεβαστές, υπάρχει η πλειοψηφία για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια να ξεκινήσει κι η διαδικασία για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν υπάρχει η πλειοψηφία, που με νύχια και με δόντια προσπαθεί να συγκροτήσει ο κ. Μητσοτάκης, για να ρίξει τον Τσίπρα.

Όσο περισσότεροι στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, τόσο το καλύτερο, καθώς αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή για τη χώρα. Αυτή τη στιγμή, με βάση δηλώσεις προθέσεων, εκτιμώ ότι υπάρχει η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των 300 βουλευτών.

- Δ/Φ: Ο κ. Καμμένος από χθες δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα για το εθνικό θέμα και μιλά και για αποστασία, αφήνοντας αιχμές προς διάφορες πλευρές . Αυτές οι καταγγελίες περί αποστασίας είναι βαριές.

Δ.Π.: Δεν θέλω να σχολιάσω αυτές τις δηλώσεις, αλλά θεωρώ ότι επειδή ο Π. Καμμένος, ως ηγέτης των ΑΝΕΛ, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, έχουν διανύσει μια διαδρομή σχεδόν 4 χρόνων κυβερνητικής συνεργασίας κι επειδή τώρα έχουν αρχίσει και φαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην κοινωνία από την έξοδο από το μνημόνιο και τα θετικά μέτρα, είναι κρίμα ο παρορμητισμός ή οι διαφορετικές απόψεις του πάνω στο θέμα, να τον οδηγούν σε τέτοιους υψηλούς τόνους.

Θα συνιστούσα να αντιμετωπίσουμε τη διαφορά αυτή –που είναι γνωστή εδώ και πολλούς μήνες- πολιτισμένα, με λογική και αίσθημα ευθύνης. Θυμάμαι δε τον Π. Καμμένο να δηλώνει στο υπουργικό Συμβούλιο αλλά και δημόσια ότι ο ίδιος και οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα, προωθώντας έτσι τα σχέδια της ΝΔ και των συμφερόντων που τη στηρίζουν. Δε νομίζω ότι ο Π. Καμμένος θα γίνει υπομόχλιο για την υλοποίηση των σχεδίων του Κυρ. Μητσοτάκη και της διαπλοκής.

- Δ/Φ.: Ο κ. Κοτζιάς είπε χθες ότι ο κ. Καμμένος στην πραγματικότητα ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά δεν του έβγαιναν οι βουλευτές, δεν τον ακολουθούσαν . Το συμμερίζεστε αυτό;

Δ.Π.: Δεν θέλω να συμμετέχω σε αυτό το πινγκ πονγκ δηλώσεων Καμμένου – Κοτζιά.

Νομίζω ότι οι πολίτες περιμένουν από εμάς άλλα πράγματα: Δουλειές, ταχύτερη μείωση της ανεργίας, ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας, επενδύσεις και μέτρα, που πρώτον θα επουλώνουν τις πληγές των μνημονίων και της χρεοκοπίας –κι αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται- και δεύτερον, μέτρα που να ενισχύουν τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Και η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία από τις κορυφαίες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που ενισχύει αυτόν τον ρόλο, γι’ αυτό και την στηρίζει σύσσωμος ο πλανήτης.

Σε λίγες μέρες με την επίσκεψη Μέρκελ, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε όλοι ότι όχι μόνο η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι κι οι Πράσινοι, αλλά και η οικογένεια της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, με ελάχιστες εξαιρέσεις – Γκρούεφσκι, Όρμπαν, Ερντογάν, Πούτιν και Μητσοτάκης- στηρίζει θερμά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τη γραμμή Μητσοτάκη και της ΝΔ δεν τη στηρίζει κανείς. Και προκαλώ τον Κυρ. Μητσοτάκη, τη Ντ. Μπακογιάννη, τους Κουμουτσάκο και Χατζηδάκη, μέχρι τη στιγμή της κύρωσης της συμφωνίας, να μου πουν έστω και ένα κόμμα της Δεξιάς στον πλανήτη, που να στηρίζει τη θέση της ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το λέω αυτό για να καταλάβουν όσοι μας ακούν, ότι μια διεθνή διπλωματική συμφωνία, που τη χαιρετίζει θερμά η ΕΕ και ο ΟΗΕ, για να την κάνεις καλύτερη από την πλευρά σου πρέπει να έχεις και κάποιους συμμάχους στον πλανήτη. Οι Νεοδημοκράτες το μόνο που θέλουν είναι να ρίξουν τον Τσίπρα και κοροϊδεύουν τον κόσμο τους. Δεν θα καταφέρουν να τον ρίξουν κι αυτό θα φανεί στις επόμενες εβδομάδες.

- Δ/Φ: Θα φύγει ο Π. Καμμένος από την κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν. Μιλήσατε για κυβερνητική σταθερότητα και μετά, πώς θα επιτευχθεί αυτό; Θα έχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας ή θα πάμε σε ανασύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας;

Δ.Π.: Θα υπάρξουν έτσι κι αλλιώς αλλαγές στην κυβέρνηση, υποχρεωτικές, που θα προκύψουν για να καλυφθούν τα κενά που θα προκαλέσει η παραίτηση του Π. Καμμένου και όσων από τους ΑΝΕΛ ακολουθήσουν την ίδια επιλογή, αλλά και γιατί επίσης υπάρχουν μέλη της παρούσας κυβέρνησης, που θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι μια ευκαιρία για μια κυβέρνηση με πιο σαφές προοδευτικό, αριστερό, κεντροαριστερό πρόσημο και αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, ανεβάζοντας ταχύτητες για την υλοποίηση των συμφωνημένων στόχων.

- Δ/Φ: Τι πολιτικό χρόνο έχει μπροστά της μια κυβέρνηση, που θα στηρίζεται σε ψήφο ανοχής;

Δ.Π.: Όλο τον χρόνο που της δίνει το Σύνταγμα κι ο κανονισμός της Βουλής. Επίσης, θα έχουμε και την ευκαιρία, εφόσον η ΝΔ κάνει χρήση της πρότασης δυσπιστίας να τα συζητήσουμε όλα αυτά στη Βουλή και να δοθούν αρμοδίως όλες οι απαντήσεις. Ευτυχώς για τη χώρα, συνταγματικά και πολιτικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία που θα μπορούσε να διακόψει την πολιτική σταθερότητα και την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι εκλογές θα κριθούν κυρίως στο επίπεδο της οικονομίας και θα είναι ένα σκληρό ντέρμπι, με το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να ξεπερνά πιθανότατα το 70%. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα θα συμπιεστούν και κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς επειδή υπηρετεί μια πολιτική που εστιάζει στα συμφέροντα των πολλών και της χώρας με σταθερότητα και συνέπεια, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες –παρόλα μας τα λάθη- να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Και φυσικά πιστεύω ότι και στις αυτοδιοικητικές και στις ευρωεκλογές θα καταγράψει μια σημαντική αύξηση της επιρροής του.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.