Παπαδημούλης: Να μη μείνουμε στα λόγια καταδίκης, αλλά να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία

Παπαδημούλης: Να μη μείνουμε στα λόγια καταδίκης, αλλά να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία

«Αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσει αυτό που συμβαίνει και να μη μείνουμε μόνο στα λόγια της καταδίκης, αλλά να υπάρξουν και κυρώσεις, κόστος για την Τουρκία, ώστε να το σταματήσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» για την τουρκική επιχείρηση στη Συρία.

«Αυτό που κάνει η Τουρκία στη Βόρεια Συρία είναι μία παράνομη εμπρηστική και επικίνδυνη κλιμάκωση, η οποία κυριολεκτικά ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου και οι επιπτώσεις ακόμη είναι δύσκολο να προσδιοριστούν επακριβώς, γιατί μπορεί να τροφοδοτήσει και μια ευρύτερη ανάφλεξη, να μην είναι τόσο ελεγχόμενη όσο δηλώνει ο Ερντογάν ότι θα είναι», εκτίμησε ο κ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι «μπορεί να έχει επίπτωση και στις προσφυγικές ροές, που είναι ήδη αυξημένες προς την Ελλάδα, αλλά μπορεί να αυξηθούν και ακόμη παραπάνω».

Σχετικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Χθες υπήρξε μία καταδίκη από τον Ζ.Κ. Γιούνκερ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη γνώμη μου δεν αρκεί και χρειάζεται η ΕΕ να γίνει πιο αυστηρή, να “δείξει δόντια” στον Ερντογάν και δυστυχώς κι εδώ τα πράγματα δεν είναι ικανοποιητικά, γιατί έχουμε μία απόφαση των 28 για κυρώσεις στην Τουρκία με αφορμή τις παραβιάσεις στο οικόπεδο της Κύπρου, την επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα κ.λπ., η οποία δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Στα θέματα αυτά απαιτείται και ελληνική στάση, παρέμβαση, πίεση, την οποία μέχρι στιγμής δεν βλέπω […] Δεν έχω δει κάτι από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, που να πιέζει προς την κατεύθυνση της καταδίκης, των κυρώσεων».

Σε ό,τι αφορά εξάλλου την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της ψήφου των αποδήμων ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε: «Είναι μία εκκρεμότητα 45 χρόνων, από το Σύνταγμα του 1974. Σαράντα από τα σαράντα πέντε χρόνια κυβερνούσαν αυτοδύναμες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Το ότι δεν το έλυσαν σημαίνει ότι δεν είναι και τόσο εύκολο. Από εκεί και πέρα αυτό που γίνεται αύριο είναι περισσότερο μία προσπάθεια επικοινωνιακή εντυπώσεων από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, να εμφανίσει τον εαυτό του ότι τάχα αυτός θέλει και οι άλλοι δεν θέλουν και κυρίως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει. Τα πράγματα δεν είναι έτσι και ακριβώς επειδή ο απόδημος ελληνισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν πρέπει να παίζονται παιχνίδια στην πλάτη του […] Αν θέλει η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία σε αυτό το θέμα μία συναίνεση και να την αναζητήσουμε -γιατί χρειάζονται 200+ ψήφοι- πρέπει ο κ. Θεοδωρικάκος με εντολή του κ. Μητσοτάκη να καταθέσει ένα σχέδιο νόμου ή προσχέδιο και πάνω σε αυτό να γίνει συζήτηση με στόχο την αναζήτηση συναινέσεων. Αυτό που διαβάζω σε ΜΜΕ που είναι “πιο ΝΔ και από τη ΝΔ”, ότι τάχαμου η ΝΔ θέλει και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται, αυτό είναι fake news και προπαγάνδα. Να αφήσουν τα κόλπα και να καταθέσουν ένα προσχέδιο νόμου, που να παίρνει υπόψη του και την εμπειρία από το πώς έχει ρυθμιστεί το θέμα σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικές ρυθμίσεις».

Κληθείς να σχολιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε: «Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι όσα έλεγε προεκλογικά ο Μητσοτάκης, ήταν “φούμαρα”. Μας είχε υποσχεθεί ανάπτυξη 4% το 2020, τώρα δηλώνουν, “προβλέπουν” 2,8% -ξέχασαν το 4%- και οι πάντες, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί λένε ότι και αυτό δεν θα πιαστεί […] Προσπαθώντας να εξαφανίσουν το δημοσιονομικό κενό, που διαβάζω ότι υπάρχει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, κάνουν υπεραισιόδοξες προβλέψεις και “ζαβολιές”, όπως για παράδειγμα μειώνουν το αφορολόγητο μέσω της αύξησης του ποσοστού που απαιτείται να υπάρχει με ηλεκτρονική πληρωμή. Η εκτίμησή μου -και μακάρι να διαψευσθώ- είναι ότι επειδή δεν θα πιαστούν αυτοί οι στόχοι του προϋπολογισμού, και κυρίως αυτός της ανάπτυξης, θα περικόψουν από το κοινωνικό κράτος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter