Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Συνέντευξη στο Anadolu

Παπαδημούλης: Νέο ξεκίνημα στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έδωσε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τα ζητήματα που συζητήθηκαν.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και οι συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων ανακατατάξεων και προκλήσεων, τόσο στην περιοχή μας, όσο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή», υπογραμμίζοντας πως «η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και η πολυμερής εξωτερική πολιτική αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση -και αυτό αφορά και τις σχέσεις με την Τουρκία».

Για το προσφυγικό, δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης των τεράστιων προσφυγικών ρευμάτων και χρειάζονται έμπρακτη αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη διεθνή κοινότητα» και πως «παρά το γεγονός ότι η ευρω-τουρκική συμφωνία λειτουργεί, υπάρχουν κάποια «γκρίζα σημεία» που χρειάζονται βελτίωση».

Για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα αναφορικά με τη βελτίωση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, επεσήμανε πως «η Ελλάδα υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και μπορεί να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «είναι δύσκολο βέβαια να δούμε θετικές εξελίξεις σύντομα».

Τέλος, για τη σχέση Τσίπρα και Ερντογάν και την ‘ασυνήθιστη’, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος του τουρκικού πρακτορείου, κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε πως, παρά τις διαφορετικές θέσεις σε πολλά διμερή θέματα, αμφότερες οι χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στο προσφυγικό και υποστηρίζουν ξεκάθαρα τη λύση των δύο κρατών στο ζήτημα της Παλαιστίνης».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.