Παπαδόπουλος για τους σεισμούς στην Εύβοια: «Δεν εκτιμήσαμε σωστά τα δεδομένα»

Παπαδόπουλος για τους σεισμούς στην Εύβοια: «Δεν εκτιμήσαμε σωστά τα δεδομένα»

Δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής από τον Οκτώβριο, δήλωσε στην ΕΡΤ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με αφορμή τους δυο σεισμούς μεγέθους 4,7 και 5 Ρίχτερ στους Ζάρακες Εύβοιας την Τρίτη.

«Η σεισμική δραστηριότητα, η οποία περίπου το τελευταίο 12ωρο παρουσιάζει μια σχετική ύφεση, δεν εγγυάται ακόμα ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό», εκτιμώντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο «με μικρή όμως πιθανότητα», να σημειωθεί ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή.

«Πρέπει να αξιολογήσουμε λοιπόν την κατάσταση, διότι αυτή η μικρή σεισμική δραστηριότητα που κορυφώθηκε με τον προχθεσινό σεισμό, τον πρωινό που ήταν 4,7 ρίχτερ και περαιτέρω κορύφωση στις 5, με το μετασεισμό 5 Ρίχτερ προχθές το βράδυ. Αποδεικνύεται επομένως ότι από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι προχθές το βράδυ, είχαμε μία έντονη σεισμική δραστηριότητα. Πρέπει να την ελέγξουμε, να δούμε τι έχει γίνει μετά το πεντάρι, να τα συγκρίνουμε, για να μπορούμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα», εξήγησε στην ΕΡΤ ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει συναντήσει ξανά ανάλογες περιπτώσεις, με σεισμικές δονήσεις μεγάλων χρονικών διαστημάτων, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Όχι. Συμβαίνει πολλές φορές. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν πέρυσι στο Αρκαλοχώρι. Πάνω από τρεις μήνες είχαμε την σεισμική ακολουθία, η οποία κατέληξε στον τελικό σεισμό, γύρο στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021».

«Χρειάζεται περισσότερη αυτοσυγκράτηση και συνεννόηση μεταξύ των επιστημών», αναφορικά με το τι λέγεται από τους ειδικούς στον κόσμο για τα φυσικά φαινόμενα. «Χρειάζεται λοιπόν σύνεση, προσοχή και συνεννόηση πάντα μεταξύ των επιστημόνων και μέσα στα πλαίσια των θεσμοθετημένων οργάνων που παρέχει η πολιτεία μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter