Παπανάτσιου για ΕΝΦΙΑ: Μόνο o ένας στους δέκα που έχει μεγάλη περιουσία πληρώνει περισσότερο

Παπανάτσιου για ΕΝΦΙΑ: Μόνο o ένας στους δέκα που έχει μεγάλη περιουσία πληρώνει περισσότερο

Εκατομμύρια φορολογούμενοι πληρώνουν το μισό ή και καθόλου ΕΝΦΙΑ, ενώ συνολικά μόλις 10% -αυτό με μεγάλη ακίνητη περιουσία- έχει μεγαλύτερη επιβάρυνση, δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου

Όπως είπε μιλώντας “Στο Κόκκινο”, ήδη παραλαμβάνονται στοιχεία για την ενοικίαση ακινήτων μέσω AirBnB και άλλων πλατφορμών, ενώ σε εξέλιξη είναι η προετοιμασία για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

«Ήδη από πέρυσι έχουμε κάνει πολύ σημαντικές βελτιώσεις … έχουμε μεγάλη αλλαγή στις χαμηλότερες εισφορές ΕΝΦΙΑ για τις μικρότερες περιουσίες και αντίστοιχα υψηλότερες για τις μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες», είπε η κ. Παπανάτσιου, τονίζοντας ότι «φέτος δεν πληρώνει κανείς παραπάνω, πληρώνουμε ό,τι και πέρυσι και μάλιστα είναι μειωμένο και κατά 26 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει να κάνει με το συμπληρωματικό φόρο της περιουσίας».

Οι κατηγορίες που θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο από πέρυσι, όπως είπε η ίδια, «σχετίζονται με τα εισοδήματα του καθενός. Έχουμε 1,2 εκατ. φορολογούμενους με μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 50% … σχετιζόμενη με το εισόδημά τους. Για οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος, με ως 150 τ.μ. κατοικία και χωρίς μεγάλη αξία (ως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο, 200.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια)».

Επιγραμματικά:

  • από τα 7,3 εκατομμύρια υπόχρεους ΕΝΦΙΑ, το 1,24 εκατ. πληρώνει το 50% γιατί ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
  • 66.000 τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή/και με αναπηρία άνω του 80%, πάλι με εισοδηματικά κριτήρια (12.000 οικογενειακό εισόδημα, ως 150 τ.μ. κατοικία) δεν πληρώνουν καθόλου ΕΝΦΙΑ.
  • σε σχέση με το 2015, ένα 38,5% ή γύρω στα 2,5 εκατ. φορολογούμενοι πληρώσαν λιγότερο ΕΝΦΙΑ πέρυσι και φέτος.
  • το 26% ή 1,7 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, πληρώνουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2015.
  • συνολικά, για το 90% των φυσικών προσώπων, υπήρξε απαλλαγή, μείωση ή σταθερή υποχρέωση ως προς τον ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2015.

«Εκεί που υπάρχει αύξηση είναι για το 10% που έχει την μεγαλύτερη περιουσία», τόνισε η κ. Παπανάτσιου, προσθέτοντας ότι «έχουμε βρει και κάποια… περίεργα, δεν υπάρχουν αντικειμενικές σε κάποιες περιοχές που έχουν μεγάλη αξία. Βελτιώνουμε συνεχώς, με τις αντικειμενικές, την ένταξη σε ζώνες, την φορολόγηση για τις περιοχές που έχουν μεγάλη αξία».

Τι αλλάζει σε αντικειμενικές και εμπορικές αξίες

«Η βελτίωση στις αντικειμενικές έχει γίνει μόνο σε μία περιοχή, του Νέου Βουτζά, γιατί είχαμε δέσμευση, από το ΣτΕ, να αλλάξουμε τις αντικειμενικές», είπε επίσης η κ. Παπανάτσιου.

«Πέραν της περίπτωσης του Νέου Βουτζά που ολοκληρώθηκε, υπάρχουν άλλες τρεις επιτροπές που συνεχίζουν αντίστοιχα το έργο τους με βάση άλλες αποφάσεις του ΣτΕ. Όταν ολοκληρωθεί, πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στις αντικειμενικές και για τις αντίστοιχες περιοχές».

Ωστόσο, «υπάρχει δέσμευση μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές αξίες … είναι πολύ μεγάλο έργο, υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στον υπολογισμό της εμπορικής τους αξίας. Ένα ακίνητο μπορεί να πωλείται ή να ενοικιάζεται σε πολύ χαμηλή τιμή, γιατί ο ιδιοκτήτης έχει ανάγκη, ενώ αντίθετα ένας άλλος να το κρατάει κλειστό … Η εναρμόνιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών οφείλουμε να γίνει μέχρι τέλους του έτους», όπως διευκρίνισε.

Σε εξέλιξη η παραλαβή στοιχείων για ενοικιάσεις μέσω διαδικτύου

Για την φορολόγηση εσόδων από ενοικίαση μέσω πλατφορμών όπως η AirBnB, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε ότι «υπάρχει ο νόμος, υπάρχει η φορολόγηση. Είμαστε σε συνεργασία με τις διεθνείς πλατφόρμες για την αποστολή των στοιχείων».

«Θα ξεκινήσουν οι εγκύκλιοι που θα δίνουν τα στοιχεία, να καταγραφούν στο μητρώο και να δηλώνουν και αυτοί οι ιδιοκτήτες τα εισοδήματά τους … να είναι και νόμιμοι και να δίνουν το φόρο που τους αναλογεί».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter