Παπανδρέου: «Να μείνουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση»

Παπανδρέου: «Να μείνουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση»

Τη θέση του ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση μετά τις εκλογές διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει αν το ΚΙΝΑΛ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης την επομένη των εκλογών σε μία κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ επιτέθηκε τόσο στον Κώστα Καραμανλή όσο και στον Αντώνη Σαμαρά, αποκαλύπτοντας μάλιστα ένα πλούσιο παρασκήνιο για την περίοδο της δικής του πρωθυπουργίας ως προς την οικονομική κρίση, αλλά και για την κατάσταση που επικρατούσε στα ελληνοτουρκικά το 2004, πριν αναλάβει την πρωθυπουργία ο Κ. Καραμανλής! Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για τις «συντηρητικές πολιτικές» που εφάρμοσε.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε τη συνέντευξή του με την κρίση στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας. «Εγώ ξεκίνησα τη συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και εξασφαλίσαμε μέσω της Συνθήκης του Ελσίνκι, να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες διαφορές θα επιλύονται μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Μέσω της Συνθήκης της Λισαβόνας, καταφέραμε αυτό που ζητούσε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Αν οποιοδήποτε μέλος απειληθεί, θα πρέπει να συνδράμουν όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι το 2004, δύο μήνες πριν τις εκλογές, «ήμασταν πολύ κοντά σε λύση του θέματος της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία», αλλά εξήγησε πως αποφάσισαν με τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, να το «παγώσουν» για λίγο, ακριβώς για να μην υπάρξει εκμετάλλευση της προεκλογικής περιόδου που θα ήταν επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και τόνισε ότι αμέσως μετά τις εκλογές, ο ίδιος επισκέφθηκε τον νέο πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και τον ενημέρωσε για το θέμα, λέγοντάς του ότι προτίθεται να βοηθήσει. Ωστόσο, όπως είπε, «ο κ. Καραμανλής δεν κινήθηκε για την υπόθεση αυτή και έτσι χάσαμε μία σημαντική ευκαιρία»!

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι απαιτείται εθνική ομοψυχία, ανεξάρτητα αν είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μία σωστή ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουμε όλοι. «Να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας όλοι και να μην αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό θερμό επεισόδιο, μέσα από το πρίσμα της προεκλογικής περιόδου», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι η ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων είναι πολύ σημαντική, ενώ δήλωσε με έμφαση ότι «δεν πρέπει να διακόψουμε το διάλογο με την Τουρκία, όπου υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν τη συνεργασία και την καλή γειτονία με την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για τις ενέργειες του Πάνου Καμμένου ως υπουργού Άμυνας, αλλά και της κυβέρνησης συνολικά ως προς τα ελληνοτουρικά, είπε: «Για τον Πάνο Καμμένο έχω πολλά να πω. Ήταν εκείνος που λοιδορούσε τον αδερφό μου για τα cds και καταδικάστηκε και από την ελληνική και από την ελβετική Δικαιοσύνη. Όταν υψώνουμε την ελληνική σημαία, πρέπει να κερδίζουμε και να ξέρουμε πού δίνουμε τις μάχες. Ήταν λάθος ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε. Είναι ανεύθυνο να λειτουργείς έτσι και να επιφέρεις ζημιά στη χώρα. Εκείνος έβλεπε το δικό του ‘’ίματζ’’. Δυστυχώς, όμως, ήταν υπό τη σκέπη του Αλέξη Τσίπρα».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τα αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την απογοήτευση του κόσμου: «Θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση. Είχε πει πολλά ψέματα. Η πολιτική που ακολούθησε επιβάρυνε την οικονομία. Ουσιαστικά, ακολούθησε μία πολύ συντηρητική πολιτική. Απλώς αναπαρήγαγε το σύστημα που πρέπει να αλλάξουμε στη χώρα μας. Αντί να χτυπήσει τα προβλήματα, έκανε παιχνίδια, ιδιαίτερα τώρα πριν τις εκλογές. Υπηρέτησε μία παλαιοκομματική, ρουσφετολογική τακτική και συμμάχησε με τη δεξιά καραμανλική πτέρυγα, τους ΑΝΕΛ». Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με τη θέση της Φώφης Γεννηματά ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τις δύο όψεις της ίδιας συντήρησης και, μάλιστα, είπε ότι έχει δίκιο όταν λέει πως «είτε Μητσοτάκη ψηφίσεις, είτε Τσίπρα, στο τέλος βγαίνει ο Καραμανλής»!

Για τα στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και τώρα συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, για στελέχη που ήταν δικοί του στενοί συνεργάτες, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τώρα προσπαθεί να κλέψει κάποια στελέχη, με έναν τρόπο που δεν βοηθά, αλλά εξαγριώνει ακόμα περισσότερο και συσπειρώνει το δικό μας χώρο. Ο καθένας κρίνεται, έτσι θα κριθούν και τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ». Ερωτηθείς για το αν ο Αλέξης Τσίπρας μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου, αξιοποιώντας επικοινωνιακά την απήχηση που είχε στους πολίτες, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι εάν πράγματι πίστευε σε αυτά που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, «θα τα έκανε, δεν θα ήταν μίμηση». Και προσέθεσε ότι δεν έχει καμία σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό. Αναφερόμενος, μάλιστα, προσωπικά στον πρωθυπουργό και σε έναν παλαιότερο χαρακτηρισμό που είχε κάνει γι’ αυτόν, είπε ότι «προφανώς ο Τσίπρας, για να φτάσει από το 3% στο 35%, είναι χαρισματικός. Όμως παίζει ρόλο πώς αξιοποιείς τα χαρίσματά σου. Αριστερός είσαι στην πράξη, όχι στα λόγια. Δεν μπορώ να δω τι το προοδευτικό έκανε ο κ. Τσίπρας. Φόρτωσε χρέη τη μεσαία τάξη και επιβάρυνε την οικονομία».

Ο Γιώργος Παπαπανδρέου μίλησε αναλυτικά για τη ΝΔ και τους πρώην πρωθυπουργούς, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. «Για μένα η ΝΔ δεν έχει αλλάξει, ανέφερε και προσέθεσε: «Οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη είναι άκρως συντηρητικές. Πρώτη φορά επί Σαμαρά κυκλοφόρησε το κρυφό σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο κ. Σαμαράς επεδίωξε και πέτυχε την πτώση της κυβέρνησης Παπαδήμου, λόγω της οποίας ακολούθησαν αλεπάλληλες εκλογές. Ήθελε να γίνει πρωθυπουργός. Είχαμε 260 ψήφους και μπορούσαμε να κάνουμε τις μεγαλύτερες αλλαγές. Να χτυπήσουμε τη διαφθορά, να φτιάξουμε τις τράπεζες. Όχι, μου είπε ο κ. Σαμαράς, εγώ θέλω να πάμε σε εκλογές»!

Και μάλιστα, αποκάλυψε τα εξής: «Θα πω για πρώτη φορά, ότι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, όταν ήμουν κυβέρνηση, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι επικοινώνησε μαζί του η Άνγκελα Μέρκελ και του ζήτησε να κάνουμε δημοψήφισμα και όχι εκλογές. Όμως δεν γινόταν, διότι είχαμε ανακοινώσει ήδη τη διεξαγωγή τους. Υπερτίμησα τον πατριωτισμό του κ. Σαμαρά»…

Επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή, επικαλούμενος και τις πρόσφατες αποκαλύψεις Γιούνκερ, λέγοντας ότι ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του «δημιούργησαν τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολίτευση. Εκείνος πρέπει να απολογηθεί. Δεν είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Είδατε τι είπε ο κ. Γιούνκερ για τα αίτια της ελληνικής κρίσης. Ο κ. Καραμανλής, με τα δάνεια, έκανε τα ρουσφέτια του. Αυτόν τον Γεωργίου, πόσες φορές θα τον δικάσουμε; Και όλα αυτά, για να καλύψουμε την κυβέρνηση Καραμανλή!».

Κάνοντας, μάλιστα, αυτοκριτική, είπε ότι ένα λάθος που έκανε, ήταν ότι δεν επεδίωξε το δημοψήφισμα, αντί για τις εκλογές, εξηγώντας ότι η χώρα θα είχε την ευκαιρία να βγει πιο γρήγορα από την κρίση.

Τέλος, αναφορικά με τη στάση του Κινήματος Αλλαγής την επομένη των εκλογών και το ενδεχόμενο να στηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Γιώργος Παπανδρέου αρχικά δήλωσε κατηγορηματικά: «Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και τίποτε άλλο!». Ωστόσο, μετά από επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε για το αν το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, συμβάλει στο να μείνει ακυβέρνητη η χώρα, απάντησε… πιο γενικόλογα, αποφεύγοντας να πει κατηγορηματικά «όχι» σε οποιαδήποτε συνεργασία: «Σε όσους ρωτούν τι θα κάνουμε απαντώ: για να ρωτάτε, θεωρείτε την παράταξή μας χρήσιμη για τους Έλληνες και τη χώρα», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε: «Όσο πιο ισχυρή κάνετε την παράταξή μας, τόσο πιο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί θα γίνουμε. Είμαστε εδώ, συνεπείς σε όσα είπαμε και κυρίως υπερήφανοι για όσα κάναμε, βάζοντας πάνω από την παράταξή μας τους Έλληνες και τη χώρα. Είμαστε εδώ για να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική. Με όραμα και σχέδιο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter