Παπανδρέου σε κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ξανακάνατε ΚΥΠ την ΕΥΠ – Το επιτελικό σας κράτος υπονομεύει κάθε θεσμό δημοκρατικό

Παπανδρέου σε κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ξανακάνατε ΚΥΠ την ΕΥΠ – Το επιτελικό σας κράτος υπονομεύει κάθε θεσμό δημοκρατικό

Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Βουλή στην συζήτηση επί πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορείτε να επικαλείστε τον πατριωτισμό σας, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ, όταν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την ξανακάνατε ΚΥΠ, δηλαδή, Κομματική Υπηρεσία Πληροφοριών» υπογράμμισε, αναφερόμενος στις υποκλοπές και τη λειτουργία της ΕΥΠ.

«Η Δημοκρατία απειλείται ξανά. Όμως υπάρχει μια διαφορά σήμερα σε σχέση με την δικτατορία. Τότε η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών ήταν τόσο ξεκάθαρη, αλλά και τόσο εύκολο να τη διαγνώσει κανείς. Ο αγώνας για την αποκατάστασή της κατανοητός. Σήμερα, οι μέθοδοι υπονόμευσής της είναι ύπουλοι, λιγότερο φανεροί και ο αγώνας για την υπεράσπισή της είναι πιο δύσκολος και ο δρόμος δύσβατος. Και ο καλύτερος μαθητής αυτών των νέων μεθόδων, αποδεικνύεται η σημερινή ΝΔ. Η δεξιά, γνωστή για τις επιδόσεις της στο «φακέλωμα» των αντιπάλων της στο παρελθόν, σήμερα μας εκπλήσσει με τη δεινότητά της στις νέες τεχνολογίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Αυτό που δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει – και είναι κρίμα, πολύ κρίμα, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ -, είναι η διαχρονική της πορεία να εργαλειοποιεί θεσμούς, όπως την ΕΥΠ, να υπονομεύει θεσμούς που δεν της ταιριάζουν, όπως τη Διαύγεια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, την Αυτοδιοίκηση, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, την αξιοκρατία. Το λεγόμενο επιτελικό σας κράτος, τελικά, αυτό κατήντησε. Ένα σύστημα διακυβέρνησης που υπονομεύει κάθε θεσμό δημοκρατικό. Που υπονομεύει κάθε τι που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και εμποδίζει την πρόθεσή σας για κυριαρχία, πελατειακή διαχείριση του κράτους, για υπερ-συγκέντρωση, ιδιοποίηση και νομή της εξουσίας» σημείωσε ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι «χωρίς σοβαρό εθνικό σχέδιο, χωρίς δημοκρατική διαβούλευση για το μέλλον της χώρας, χωρίς συμμετοχή της περιφέρειας, του πολίτη, των παραγωγικών τάξεων, περιφέρεται ανά την χώρα ανακοινώνοντας έργα, σκόρπια, ασύνδετα, πελατειακά». «Είναι μια λογική που έρχεται από παλιά και είναι, αυτή που είχε περιγραφεί με τη φράση «κατόπιν ενεργειών μου», ανέφερε.

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι «όλα τα δεδομένα που αποτυπώνουν τη σημερινή πραγματικότητα, παραπέμπουν σε συνθήκες ανάλογες εκείνων που κυριαρχούσαν προ κρίσεως του 2009». «Η κρίση του 2009, δεν ήταν απλά οικονομική. Ήταν κρίση θεσμών και πολιτικής κουλτούρας. Δεν υπήρχαν έλεγχοι δημοκρατικοί, ώστε να βάλουν φρένο στην ξέφρενη σπατάλη, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση που μας οδήγησε τελικά στην οικονομική κρίση και στο έλλειμμα αξιοπιστίας. Αν είχατε συμβάλει στην εμπέδωση δημοκρατικών θεσμών και επιδεικνύατε σεβασμό στη δημοκρατική τους λειτουργία και τον δημοκρατικό έλεγχο, τότε θα είχαμε αποφύγει πολλά από τα δεινά που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Εμείς πιστεύουμε στον δημοκρατικό σοσιαλισμό, ότι τα μέσα που χρησιμοποιούμε – δηλαδή, η δημοκρατική πρακτική -, αποτελούν και πυξίδα και διαμορφώνουν τον τελικό μας προορισμό» κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter