Πάπας Φραγκίσκος υπέρ των μεταναστών – Πήγε στη Λαμπεντούζα: Σύμβολίζουν τους απόκληρους της παγκοσμιοποίησης

Πάπας Φραγκίσκος υπέρ των μεταναστών – Πήγε στη Λαμπεντούζα: Σύμβολίζουν τους απόκληρους της παγκοσμιοποίησης

Οι μετανάστες «είναι το σύμβολο όλων των απόκληρων της σημερινής παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας» και έχουμε όλοι καθήκον να τους βοηθήσουμε, τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος σήμερα στη διάρκεια λειτουργίας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου με την ευκαιρίας της έκτης επετείου από την επίσκεψή του στη Λαμπεντούζα.

Παρουσία μόνο 250 προσκεκλημένων, ανάμεσά τους μετανάστες και διασώστες, ο πάπας υπογράμμισε ότι «οι πιο αδύναμοι και οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια». «Αυτό, αδελφοί και αδελφές, είναι μία τεράστια ευθύνη, από την οποία δεν εξαιρείται κανείς», πρόσθεσε.

«Είναι άνθρωποι. Δεν πρόκειται απλώς για κοινωνικά ή μεταναστευτικά ζητήματα! Δεν είναι μόνο μετανάστες», εξήγησε ο πάπας Φραγκίσκος, που είναι και ο ίδιος γιος Ιταλών μεταναστών στην Αργεντινή.

Ο πάπας αναφέρθηκε στην τύχη των μεταναστών «που πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την έρημο», βασανίζονται και πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης σε κέντρα κράτησης, προσπαθούν να διασχίσουν επικίνδυνες θάλασσας, που «εγκαταλείπονται σε κέντρα πάρα πολύ καιρό για να μπορούν αυτά να αποκαλούνται “προσωρινά”».

Στις 8 Ιουλίου 2013, τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του αλλά πριν από τη μαζική άφιξη μεταναστών στην Ευρώπη και τα μεγάλα ναυάγια της περιόδου 2013-2017, ο πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα για να καταγγείλει «την παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας» απέναντι στους μετανάστες.

Έκτοτε ο πάπας δεν έχει σταματήσει να απευθύνει εκκλήσεις υπέρ των μεταναστών που φεύγουν για να γλιτώσουν από πολέμους και τον οικονομικό μαρασμό, επικρίνοντας συχνά την Ευρώπη, αν και έχει παραδεχθεί ότι τα κράτη θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη την ικανότητά τους να δέχονται και να ενσωματώνουν αλλοδαπούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter