Παπαχριστόπουλος: Με νύχια και με δόντια θα στηρίξω την κυβέρνηση

Παπαχριστόπουλος: Με νύχια και με δόντια θα στηρίξω την κυβέρνηση

Ο πρώην βουλευτής μιλά για τους ΑΝΕΛ, την έδρα, τη διαγραφή και τον πρωθυπουργό.

O πρώην πλέον βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος μιλά στο Documento για την παράδοση της έδρας του, τη διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ αλλά και για την επόμενη μέρα που θα τον βρει να στηρίζει «με νύχια και με δόντια» τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Μετά την κύρωση και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ παραδώσατε –όπως είχατε δεσμευτεί– την έδρα σας. Τι απαντάτε σε όσους θεωρούσαν ότι δεν θα κρατήσετε τον λόγο σας;

Δεν θέλω να απαντήσω τίποτε γιατί δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι σπουδαίο. Εκανα το αυτονόητο, όπως είχα δεσμευτεί. Είχα πει πως όταν τελειώσει όλη η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών θα παραδώσω την έδρα μου. Γι’ αυτό και μετά την ψηφοφορία για το πρωτόκολλο την παρέδωσα. Η έδρα μου είναι δανεική. Δεν θα ήμουν στο κοινοβούλιο αν δεν ήμουν κάτω από την ομπρέλα των ΑΝΕΛ.

Την Πέμπτη έγινε συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ από την οποία αποχωρήσατε πρώτος. Υπήρχε κλίμα έντασης;

Όχι. Με τον Πάνο Καμμένο θέλω να πιστεύω ότι συνεχίζουμε να έχουμε καλή προσωπική σχέση. Μου ζητήθηκε να παραδώσω την έδρα μου πριν από την κύρωση του πρωτοκόλλου. Αυτό ήταν ενάντια στις δικές μου αρχές και δεν το δέχτηκα.

Την 1η Φεβρουαρίου επισκεφτήκατε το γραφείο του προέδρου της Βουλής για να παραδώσετε την έδρα. Εξερχόμενος είπατε ότι ο Ν. Βούτσης σας παρακάλεσε να τελειώσει πρώτα η κύρωση του πρωτοκόλλου.

Ο πρόεδρος της Βουλής δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να μου εξηγήσει ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει αν δεν ψηφιστεί το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εγώ είχα εκτιμήσει λάθος. Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό και όποιος θέλει ας με καταδικάσει γι’ αυτή την ολιγοήμερη αναβολή.

Υπήρχαν και άλλες ερμηνείες, όπως τα σενάρια που αφορούσαν την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής για τη διάλυση ή μη των ΚΟ.

Κανένας δεν είχε διακαή πόθο να διαλύσει την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μου έκανα τα πάντα –και θέλω να γίνει γνωστό αυτό– για να μη διαλυθεί αυτή η ΚΟ. Είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς και άλλο να εξοντώνεις. Μάλιστα, χάρηκα όταν προσχώρησε στους ΑΝΕΛ ο Αριστείδης Φωκάς, μη γνωρίζοντας βέβαια τι πραγματικά ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

Πλην της συμφωνίας των Πρεσπών, ποια άλλα γεγονότα ή νομοσχέδια συνέβαλαν στο να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο με τους ΑΝΕΛ;

Αδιαμφισβήτητα η διάσταση απόψεων για το μακεδονικό ήταν κομβικό σημείο διαφωνίας, αλλά υπήρξαν και άλλες φορές διαφορετικές προσεγγίσεις. Η αλήθεια είναι όμως ότι πάρα πολλές φορές ψήφισα κατά συνείδηση σε νομοσχέδια και κόντρα στη γραμμή του κόμματος χωρίς να ακούσω από κανέναν τίποτα και δη από τον Π. Καμμένο.

Ποια είναι η άποψή σας για τη στάση του Π. Καμμένου μετά τη διάλυση της κυβερνητικής συνεργασίας και πώς κρίνετε τον διάλογο που άρχισε μεταξύ ΑΝΕΛ και του κόμματος των Τ. Μπαλτάκου – Δ. Καμμένου;

Θα μου επιτρέψετε να μην το σχολιάσω και θέλω να το σεβαστείτε, γιατί σε αυτή την ΚΟ ήμουν τέσσερα χρόνια. Κι εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την κοινοβουλευτική εμπειρία που απέκτησα αυτά τα τέσσερα χρόνια, καθώς αποτελεί μεγάλο πλούτο που τον χρωστάω σε αυτή την ΚΟ και αυτό το κόμμα. Μάλιστα στη συνεδρίαση της ΚΟ ευχαρίστησα και προσωπικά τον Π. Καμμένο.

Ναι, αλλά ο Π. Καμμένος τελικά σας διέγραψε…

Είτε με διέγραφε είτε όχι, η στάση μου ήταν προδιαγραμμένη γιατί πρόκειται για θέμα ηθικής τάξης. Και να ξέρετε ότι πολλοί από αυτούς που με κατακρίνουν αν ήταν στη θέση μου και τους διέγραφαν δεν θα παρέδιδαν την έδρα. Εγώ, όμως, επειδή χρωστώ την έδρα στους ανθρώπους που με ψήφισαν, την παρέδωσα.

Να θεωρούμε δεδομένη την κάθοδό σας στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ; Κι αν ναι, σε ποια εκλογική περιφέρεια;

Λειτουργώ πάντα στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο. Παρότι όλοι οι βουλευτές και οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι φίλοι μου, δεν έχω μιλήσει με κανέναν. Θεωρώ πάρα πολύ θετικές για τη χώρα τις θέσεις του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της ΚΟ. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να απαντήσω με σαφήνεια στο ερώτημά σας. Αυτό που ξέρω είναι ότι με νύχια και με δόντια θέλω να στηρίξω τις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης και αυτού του πρωθυπουργού, γιατί προσφέρουν στη χώρα. Από πού και πώς θα βοηθήσω δεν το γνωρίζω. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω, κ. Προβολισιάνε, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση σηκώνει στα πόδια της την Ελλάδα, την οποία κάποιοι λεηλάτησαν, έφτασαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και παρέδωσαν χρεοκοπημένη.

Υπάρχει πρόθεση εκ μέρους σας να συνταχθείτε με άλλο κόμμα πλην του ΣΥΡΙΖΑ;

Ούτε μία στο εκατομμύριο…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter