Πότε θα βγούμε στις Αγορές

Παππάς: Αν θέλαμε να συγκυβερνήσουμε με τη Ν.Δ. θα το λέγαμε εμείς

«Στις αγορές μπορούμε να βγούμε σταδιακά και στην ώρα μας, και η κυβέρνηση εργάζεται σε όλα τα επίπεδα για να γίνει αυτό εφικτό»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, και αφού προηγουμένως είχε διευκρινίσει ότι «η έξοδος στις αγορές δεν είναι ο στόχος, αλλά ένα από τα μέσα».

Μιλώντας στον Real FM ο κ. Παππάς σχολίασε και την πρόταση της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη για «οικουμενική» κυβέρνηση με παρουσία της Νέας Δημοκρατίας .

«Αν υπήρχε διάθεση από μας να συγκυβερνήσουμε με την ΝΔ, θα το μαθαίνατε από εμάς», σχολίασε ο κ. Παππάς.

Η χώρα διαθέτει, άλλωστε, συμπλήρωσε, «μια συμπαγή πλειοψηφία, η οποία έχει δείξει ότι και τις αντοχές έχει και το πρόγραμμα και τη διάθεση να πάει τη χώρα παρακάτω. Τα στοιχεία για την οικονομία είναι ενθαρρυντικά, η απόφαση του τελευταίου Eurogroup ανοίγει ένα πάρα πολύ σοβαρό  "παράθυρο" για το παρακάτω».

«Τα κόμματα του Κέντρου να απαντήσουν στα νέα δεδομένα»

Παράλληλα σημείωσε πως τα κόμματα που αυτοτοποθετούνται στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά θα πρέπει να έχουν μέσα στις νέες συνθήκες που προδιαγράφει η ολοκλήρωση της συμφωνίας μια επανατοποθέτηση σε σχέση με το ποια πεδία της κυβερνητικής πολιτικής συμφωνούν. «Για παράδειγμα, την ανάπτυξη του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης δεν θα έπρεπε ένα προοδευτικό κόμμα να υποστηρίξει; Την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους δεν θα έπρεπε ένα προοδευτικό κόμμα να την υποστηρίξει; Είναι ερωτήματα που τα θέτει η ζωή και στα οποία καλούνται τα κόμματα εκτός της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσουν, διότι η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί και μένει προσκολλημένη σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το οποίο χρεοκόπησε τη χώρα» ανέφερε.

«Κάθε κυβέρνηση έχει μόνιμο στόχο τη διεύρυνση του τόξου υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής»

Ερωτηθείς εάν η τοποθέτηση του αυτή είναι μία έμμεση πρόσκληση συνεργασίας προς τα μικρότερα, κεντρώα κόμματα, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «κάθε κυβέρνηση έχει μόνιμο και θεμιτό στόχο τη διεύρυνση του τόξου υποστήριξης και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, και αυτός είναι ένας θεμιτός και αυτονόητος στόχος».

«Σε κάθε περίπτωση» πρόσθεσε «εδώ εγείρονται θεμελιώδη ερωτήματα για τα κόμματα που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Είναι προοπτική για αυτά τα κόμματα η επανάκαμψη ενός ακραία νεοφιλελεύθερου μοντέλου, με μεγάλες ανισότητες χωρίς θεσμούς κοινωνικού κράτους, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς; Υπάρχουν κάποιες φωνές μέσα σε αυτά τα κόμματα που λένε “ναι” και μιλούν ανοιχτά για την προσδοκία τους να συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές και να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Δεν είμαστε εμείς που μπορούμε να καθορίσουμε τη στάση αυτών των κομμάτων. Εμείς, όμως, τα διλήμματα της εποχής και της συγκυρίας οφείλουμε να τα επαναφέρουμε. Και, βεβαίως, να υπηρετούμε τον στόχο της διεύρυνσης στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, με συνέπεια».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.