Παππάς: Επιδοτήσεις στους δήμους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης

Παππάς: Επιδοτήσεις στους δήμους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης

Στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της νησιωτικότητας, καθώς οι ανισότητες είναι η ρίζα των κρίσεων, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο “Ρόδος Παλάς”.

Η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει την απομόνωση που γνώρισε η νησιωτική Ελλάδα και ξέρει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί, είπε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι τα ζητήματα του Νοτίου Αιγαίου είναι υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, που έχει ως βασική αρχή «να μην αφήσουμε κανέναν πολίτη πίσω», η οποία βρίσκεται στην «καρδιά» του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται οι κυβερνώντες.

Παρατήρησε, μάλιστα, πως η απομόνωση που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας κάτοικος νησιού είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή ενός κατοίκου ορεινού χωριού της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Συνεχάρη την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών για τη στάση τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και σημείωσε πως η Ρόδος και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μόνο ως άκρο μιας ευρωπαϊκής χώρας ή μόνον ως υποδοχή πόνου και δυστυχίας δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί, δηλώνοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να δημιουργηθούν τέτοιου είδους στερεότυπα».

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου κερδίζουν το στοίχημα του τουρισμού, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και για τα επόμενα χρόνια και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Ο κ. Παππάς μίλησε για τη σημαντική συμβολή των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη της τηλεϊατρικής για τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για πρόσβαση κατοίκων νησιών του Νοτίου Αιγαίου σε ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, μέσω δορυφορικής σύνδεσης, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από χρόνια και να μην το συζητάμε το 2017 και το 2018. Ήδη πάνω από 1.500 χωριά του Νοτίου Αιγαίου έχουν πλήρη πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία.

Επίσης, υπάρχουν 420 αιτήσεις στην Κάσο, 165 στους Λειψούς, 157 στην Πάτμο, 211 στην Τήλο, 12 στη Σύμη, 88 στη Χάλκη, 48 στο Αγαθονήσι, 46 στην Κάλυμνο.

Με νόμο που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα δοθεί η δυνατότητα να επεκταθεί αυτό το πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα για να καλυφθούν περίπου 400.000-500.000 πολίτες που δε έχουν σήμερα πρόσβαση στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια. Στο πλαίσιο του προγράμματος για παροχή δικτύου ίντερνετ στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει παραχωρηθεί για εμπορική εκμετάλλευση σε 24 οικισμούς στα Δωδεκάνησα και πολύ σύντομα σε 122 οικισμούς των Κυκλάδων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δράση «Παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας», προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ Όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί και εγκριθεί 510 αιτήσεις.

Σε Δήμους νησιών που σήκωσαν μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης θα δοθούν επιδοτήσεις για τη δυνατότητα ελεύθερου Wi Fi σε ανοιχτούς χώρους (πλατείες κλπ).

Ο κ. Παππάς κάλεσε τους Δήμους να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους. Ανακοίνωσε ότι για την ψηφιοποίηση σχολείων στο Νότιο Αιγαίο θα δοθούν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό με σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, servers, εκτυπωτές και πολυμηχανήματα σάρωσης/εκτύπωσης. Αναφέρθηκε, επίσης, στα πλεονεκτήματα της ψηφιακής γεωργίας. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν ήταν φιλική. «Μας βγήκε η ψυχή», είπε, ενδεικτικά, μέχρι να βρεθεί λύση, ώστε να γίνουν τα γυρίσματα στο Σούνιο, και σημείωσε ότι τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Πολιτισμού διαπίστωσαν ότι πρέπει να κάνουν νομοθετικά βήματα για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης.

Με σεβασμό στον αρχαιολογικό μας πλούτο (δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τον προσβάλλει, είπε) τόνισε πως μπορούν να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας και η θετική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Ρόδου υπενθύμισε τα θετικά αποτελέσματα για το νησί από την κινηματογραφική ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», που γυρίστηκε στην περιοχή, ενώ για ένα βίντεο-κλιπ που γυρίστηκε πρόσφατα στη Νάξο επισήμανε ότι είχε 470.000.000 προβολές στο You Tube. Όπως είπε ο υπουργός, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες θα δημιουργηθούν κέντρα πληροφόρησης για οπτικοακουστικές παραγωγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter