Παππάς: Η ΝΔ δεν μπορεί να συλλάβει ότι μπορείς να δώσεις μία πολιτική μάχη και να κερδίσεις

Παππάς: Η ΝΔ δεν μπορεί να συλλάβει ότι μπορείς να δώσεις μία πολιτική μάχη και να κερδίσεις

Ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξη του δήλωσε ότι «με την κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι η διεκδίκηση αναγκαστικά οδηγεί σε απώλειες και η πολιτική διαπραγμάτευση είναι εναντίον των συμφερόντων της χώρας».

«Είναι έξω από κάθε λογική της ΝΔ ότι μπορεί να υπάρξει μία διεκδίκηση», «είναι πιστή στο δόγμα “αποδέχεται αυτά που σου δίνουν, ή βάζει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στο κοινό νόμισμα, την Ευρώπη, οτιδήποτε”», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλώντας στον ρ/σ “Στο Κόκκινο”. «Η ΝΔ δεν μπορεί να συλλάβει ότι μπορείς να δώσεις μία πολιτική μάχη και να κερδίσεις κάποιο έδαφος, να μειωθούν τα πλεονάσματα, να απομονωθούν οι φωνές που ζητούν μέτρα “εδώ και τώρα”, να μπει και άλλος θεσμός πέραν της τρόικας ως επιβλέπων και αξιολογών το ελληνικό πρόγραμμα, να κερδίσεις την προστασία της πρώτης κατοικίας», προσέθεσε.

Σχολιάζοντας όσα ακολούθησαν την κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup, o κ. Παππάς εκτίμησε ότι «αυτά είναι έξω από το σύστημα σκέψης της ΝΔ». «Εκεί έχουμε τις κολιγιές με τη διαπλοκή και την υπεραπόδοση ως προς την διάθεση να υποστηρίξει μέτρα λιτότητας. Υπερακοντίζει, είπε ότι είναι έτοιμη να κάνει όσα ζητούν και άλλα τόσα για να κλείσει η αξιολόγηση», υπογράμμισε.

«Μετά και την τελευταία εξέλιξη είναι καλό να σκεφτούμε πώς βρεθήκαμε από το προηγούμενο Eurogroup στο προχθεσινό … από την εικόνα ότι το ΔΝΤ μπόρεσε να τραβήξει στην ακραία θέση για μέτρα 2% του ΑΕΠ “εδώ και τώρα” και άλλους εταίρους, στην εξέλιξη με συμφωνία να μην παρθούν μέτρα μέχρι το 2018 και όποια παρέμβαση από το 2019 με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό που έχει μεσολαβήσει είναι ακριβώς η πολιτική μάχη», είπε ο κ. Παππάς.

Διαψεύστηκαν, κατά τον ίδιο, πρώτον ότι αναγκαστικά με τη διεκδίκηση και εκ των πραγμάτων την καθυστέρηση μίας διαπραγμάτευσης «θα βγεις χαμένος», αλλά και δεύτερον ότι «εξ ορισμού η πολιτική διαπραγμάτευση είναι εναντίον των συμφερόντων της χώρας».

Ο καθένας οφείλει πλέον να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, όπως η Ελλάδα έτσι και οι άλλες πλευρές, συνέχισε ο υπουργός, σχολιάζοντας την πιθανότητα με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων να συνεχιστούν τα προσκόμματα.

Η πολιτική ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται ωστόσο, τόνισε ο κ. Παππάς, «δεν επιτρέπει παλινωδίες και ουδείς εκ των παρατηρητών μπορεί να ερμηνεύσει τη στάση και τις αλλαγές διατυπώσεων ηγετικών κύκλων της Γερμανίας, όπως του κ. Σόιμπλε, εάν τις αφήσει έξω από το κάδρο των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στο κάδρο των γερμανικών εκλογών ως παράδειγμα, προς μίμηση για κάποιους, προς αποφυγή

για κάποιους άλλους. Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι που και η ελληνική πλευρά οφείλει καθημερινά να ζυγίζει, να μετράει, αναλόγως να αξιοποιεί».

Δύσκολη εξίσωση οι παρεμβάσεις που θα γίνουν

«Είναι πολύ προφανές ότι σύντομα θα είμαστε ενώπιον μίας δύσκολης εξίσωσης και διλημμάτων πολιτικής, σαν αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση … οι παρεμβάσεις που θα γίνουν να μην τραυματίσουν περαιτέρω τα κοινωνικά στρώματα που υποστηρίζουμε και την υποστήριξη των οποίων προσδοκούμε … είναι μία εξίσωση που θα πρέπει πολύ σύντομα να λυθεί, να έχουμε διάφορα σενάρια, να δούμε πώς θα πορευτούμε», τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα πιθανά «αντίμετρα» που θα προωθήσει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι τα κυβερνητικά κλιμάκια «δουλεύουν αυτή τη στιγμή … η τελική κλίμακα παρεμβάσεων που θα αποφασιστεί θα καθορίσει και την προτεραιοποίηση των μέτρων … πολλά σενάρια μπορούν να βγουν, υπάρχουν πεδία με πολύ υψηλή φορολογία και η αύξηση του ΦΠΑ κάθε άλλο παρά βοηθάει και την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.

«Το κρίσιμο είναι να βγάλουμε συμπαγή συμπεράσματα από την πορεία του τελευταίου μήνα … έχουν συμβεί πολύ συγκεκριμένα πράγματα … και με βάση αυτά να πορευτούμε. Δεν θα είναι ίδια η Ευρώπη, αυτό είναι προφανές, έχουμε πολύ κρίσιμες πολιτικές αναμετρήσεις. Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ανοίξει μία περίοδος πάρα πολύ μεγάλων και σοβαρών αλλαγών», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Ειδικά για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Παππάς είπε ότι «όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ μικρές», καθώς το θέμα εξαντλήθηκε στην πρώτη αξιολόγηση. Μπορεί κάθε πλευρά να «κάνει μία μικρή υποχώρηση, αλλά όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα πρέπει να μην θίγουν στρώματα που έχουν θιγεί στο παρελθόν».

Σημείωσε επίσης την ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το γεγονός ότι τα μέλη της κατά 77% πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές. «Κάθεται ο κουρνιαχτός της προπαγάνδας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας ότι είναι ένα δεδομένο που δεν παρουσιάζει η κυβέρνηση ή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ΕΣΕΕ και «βρίσκεται σε απόλυτη απόσταση από την εικόνα που κάποιοι θα ήθελαν να παρουσιάσουν …». «Όταν 77% των εμπόρων πληρώνει χαμηλότερη εισφορά, αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει ένα βήμα», τόνισε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter