Παππας: Ο κ. Μητσοτάκης χαμήλωσε τον πήχη της ανάπτυξης, ανέβασε τον πήχη των πλεονασμάτων

Παππας: Ο κ. Μητσοτάκης χαμήλωσε τον πήχη της ανάπτυξης, ανέβασε τον πήχη των πλεονασμάτων

Χωρίς μείωση προκαταβολής φόρου, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος το 2020, με δρομολόγηση για… λιγότερες και χειρότερες δουλειές, την ώρα που η Ελλάδα μοιάζει να εγκαταλείπει την ασπίδα του αποθεματικού παρά τα σύννεφα στην διεθνή οικονομία που πυκνώνουν, σχολίασε για την ομιλία Μητσοτάκη ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

«Ο κ. Μητσοτάκης χαμήλωσε τον πήχη της ανάπτυξης, ανέβασε τον πήχη των πλεονασμάτων, ήταν σαφής σε κάποια ελάχιστα με πολύ σαφή προορισμό και κατεύθυνση και ασαφής ως προς την ποσοτικοποίηση των μέτρων που θέλει να πάρει, άρα, μεγάλο μέρος της αλήθειας πήρε αναβολή για τον προϋπολογισμό» είπε ο κ. Παππάς. Ταυτόχρονα, «αρχίσαμε να βλέπουμε την αποδόμηση όσων έλεγε προεκλογικά. Μίλαγε για περισσότερες και καλύτερες δουλειές και οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι τώρα και εξαγγέλλει δρομολογούν μία πραγματικότητα με λιγότερες και χειρότερες δουλειές. Δεν είχαμε καμία αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, νομοθετήθηκε το “αδικαιολόγητο” των απολύσεων» που είναι πολύ επικίνδυνο ειδικά σε μία αρνητική εξέλιξη στην διεθνή οικονομία, όπως τόνισε, προσθέτοντας την παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων και την «φαεινή ιδέα να μην καταγράφονται οι υπερωρίες στην ΕΡΓΑΝΗ», που ανοίγει παράθυρο γκρίζας διαχείρισης των εργασιακών σχέσεων.

Ο πολίτης πλέον μπορεί να αντιπαραβάλλει πολιτικές των δύο παρατάξεων, «το 2020 δεν θα έχει την μείωση της προκαταβολής φόρου, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ως τις 20.000 ευρώ και του τέλους επιτηδεύματος», τόνισε ο κ. Παππάς.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «συνολικά η ΝΔ είναι κολλημένη σε συνταγές που συνέβαλαν στην χρεοκοπία της χώρας. Η μονομερής αντίληψη ότι η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις φέρνει επενδύσεις είναι θεμελιακά λάθος … αν δει κανείς την πρόσφατη οικονομική ιστορία, αλλά και στην Ελλάδα, θα δει ότι όταν μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων από το 32% στο 20% δεν είχαμε έκρηξη επενδύσεων, αλλά την μεγάλη περίοδο της αποεπένδυσης».

Τα σύννεφα φαίνεται να πυκνώνουν για την διεθνή οικονομία, και «θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει συστηματική μελέτη των φαινομένων και ανάλυση σεναρίων για το πώς οι διεθνείς εξελίξεις θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία, ποιους κλάδους θα επηρεάσουν, ποια προληπτικά μέτρα θα πρέπει να πάρουμε… Η δική μας επιλογή αξιοποίησης μέρους του αποθεματικού για παραπάνω δημοσιονομική ένεση … είτε με φοροελαφρύνσεις είτε με δαπάνες, αποκτά εκ νέου επικαιρότητα ενισχυμένη», τόνισε ο κ. Παππάς, «η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο».

Την ίδια ώρα, σημείωσε ο κ. Παππάς, έχουν σημασία και οι… σιωπές, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και στις μικροπιστώσεις, που θα λύσουν ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα των επιχειρήσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter