Παππάς: Θα πληρώνουν τα κανάλια μέχρι να γίνει διαγωνισμος για τις άδειες

Παππάς: Θα πληρώνουν τα κανάλια μέχρι να γίνει διαγωνισμος για τις άδειες

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πληρώνουν για την λειτουργία τους ακόμη και για τον χρόνο που θα μεσολαβήσει έως την διενέργεια διαγωνισμού, επισήμανε απαντώντας σε ερώτηση στην Βουλή, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο νέος διαγωνισμός οφείλει να διενεργηθεί με κριτήριο την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, επιδιώκοντας ένα υψηλό τίμημα. Την ερώτηση κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παππας, «άσχετα από την απόφαση του ΣτΕ (σ.σ του 2016), πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, αν κανείς κάνει την υπόθεση ότι είναι σε ισχύ η απόφαση του ΣτΕ του 2010, που λέει ότι η παράταση λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, χωρίς την καταβολή του ανάλογου τιμήματος είναι παράνομη και αντισυνταγματική, είναι προφανές ότι και η ανεξάρτητη αρχή και η πολιτική ηγεσία πρέπει να κινηθούν, ώστε να είναι συμβατοί με αυτή την επιταγή του συνταγματικού μας δικαστηρίου». 

Πρόσθεσε πως «μαθαίνουμε ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ και θα διαβουλευτούμε εκ νέου με την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, για να δούμε τα χρονοδιαγράμματα και σε καμία βεβαίως των περιπτώσεων δεν θα αφήσουμε μεσοδιάστημα λειτουργίας μέχρι την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, το οποίο θα είναι διάστημα άνευ τιμήματος, κατά το κοινώς λεγόμενο τσάμπα». 

Στην συνέχεια επανέλαβε ότι «το μεσοδιάστημα από τώρα έως την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, δεν θα είναι ένα διάστημα που οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα λειτουργούν άνευ τιμήματος. Με ρωτήσατε για το εύλογο τίμημα: ένα τεκμήριο υπάρχει, ο διαγωνισμός που διεξήχθη τον Αύγουστο. Διεξήχθη μία διαδικασία κρυστάλλινη, με εσωτερική συνοχή που κρίθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο σε κάθε της βήμα – μόνο για την μεταφορά αρμοδιοτήτων υπήρξε θέμα – και αποτελεί κριτήριο για το εύλογο ύψος του τιμήματος».

Αναφερόμενος στο νέο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, είπε πως «ειδικά αυτή η σύνθεση του ΕΣΡ έχει την εξουσιοδότηση εκ του νόμου να προχωρήσει στην αδειοδότηση, σε μία περίοδο που δεν είναι πολύ μακριά από τον διαγωνισμό του Αυγούστου. Υπάρχει ένα τετελεσμένο, η καταβολή τιμήματος». 

Πρόσθεσε πως «τους έχουμε παραδώσει όλη τη δουλειά που κάναμε κατά την διενέργεια του διαγωνισμού και αυτό αποτελεί μία περιουσία του Δημοσίου». Επίσης, υπενθύμισε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ήδη καταβάλλει χρήματα, αφού «το 2015 και το 2016 έχουν καταλογιστεί 76 εκατομμύρια από τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και έχουν πληρώσει οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών 60 εκατομμύρια ευρώ».

Τέλος, άσκησε σκληρή κριτική στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, τονίζοντας ότι «με τρόπο αισχρό και καταδικαστέο δεν θέλουν να καταθέτουν πόθεν έσχες», την ίδια στιγμή που θα καταθέτουν δημοσιογράφοι με μισθό 500-600 ευρώ!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter