Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Παππάς: Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα «κομβική χώρα» για την σταθερότητα της περιοχής (Video)

Την παγιωμένη αντίληψη της αμερικανικής διοίκησης ότι «η Ελλάδα συνιστά μια πολύ κομβική χώρα για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», διαπίστωσε κατά τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ (Λευκό Οίκο, αμερικανικό ΥΠΕΞ, υπουργείο Εμπορίου) ο Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετέφερε την εικόνα που αποκόμισε, με δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον αναπληρωτή Βοηθό του Προέδρου Τραμπ για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Κένεθ Τζάστερ - συνάντηση με την οποία ολοκληρώθηκε η επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

«Η αμερικανική διοίκηση παραμένει σταθερή στη θέση ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε η χώρα μας να ξαναμπεί με τρόπο συμπαγή στη διαδρομή της βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Παππάς. Αναφερόμενος και στην πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, τόνισε πως θεωρεί ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και πρέπει μέσα στον Απρίλιο να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια που θα επιτρέψουν το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης». Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τις πολιτικές σκοπιμότητες να καθυστερούν περαιτέρω μια διαδικασία, η οποία δυστυχώς θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό» και πως «εάν όλοι τηρήσουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί θα προχωρήσουμε πάρα πολύ σύντομα».

Αναλυτικά, ο κ. Παππάς δήλωσε:

«Στην αμερικανική διοίκηση είναι γενικευμένη η αντίληψη ότι η ελληνική οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να ανακάμψει. Παρακολουθούν και αυτοί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και τις εξελίξεις των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών σε σχέση με τις εξαγωγές, τις επενδύσεις, την ιδιωτική κατανάλωση και, βεβαίως, παραμένουν σταθεροί στη θέση ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί με τρόπο συμπαγή στη διαδρομή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι σαφές ότι, τόσο στο Λευκό Οίκο, όσο και στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στο υπουργείο Εμπορίου - όπου είχαμε επαφές - είναι παγιωμένη η αντίληψη πως η Ελλάδα συνιστά μια πάρα πολύ κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, με τις συμμαχίες της στο χώρο της ενέργειας, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στο διεθνές εμπόριο και το ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν πάρα πολύ σημαντικούς παράγοντες για την περιοχή και για την Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε στη σφαίρα της ανάπτυξης».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, ο υπουργός απάντησε: «Η ελληνική θέση είναι πως η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει χτες. Όχι μόνο διότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων προχωρά, αλλά και διότι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από τους στόχους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις πολιτικές σκοπιμότητες να καθυστερούν περαιτέρω μια διαδικασία, η οποία δυστυχώς θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δίνει τη μάχη της μέσα σε στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, λαμβάνοντας και πρωτοβουλίες στήριξης των αδύναμων στρωμάτων. Εάν όλοι τηρήσουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί, θα προχωρήσουμε πάρα πολύ σύντομα. Ας μην υπονομεύει κανείς τις δυνατότητες που έχουν διαφανεί για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Παππάς και κατέληξε:

Θεωρώ, πάντως, ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και πρέπει μέσα στον Απρίλιο να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια που θα επιτρέψουν το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.