Σημαντικές αποφάσεις για τα οπτικοακουστικά

Παππάς: Πήραμε αποφάσεις για να προστατέψουμε τα ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά προϊόντα

Πολύ σημαντική απόφαση για προστασία των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων, με ποσόστωση 30% στις πλατφόρμες Video On Demand, μετά από παρέμβαση ομάδας χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα του Οπτικοακουστικού τομέα.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Ρουμανία κατέθεσαν τροπολογία, ώστε η ποσόστωση των ευρωπαϊκών έργων στους καταλόγους των υπηρεσιών Video On Demand (VoD) να ανέρχεται τουλάχιστον στο 30%, αντί του 20% που προέβλεπε αρχικά η πρόταση της Προεδρίας της Μάλτας. 

Όπως τονίζεται, χαρακτηριστικά, στο σκεπτικό της τροπολογίας: «Η προώθηση των ευρωπαϊκών έργων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτιστικής πολιτικής της Ευρώπης».

Στην παρέμβασή του, ο Νίκος Παππάς, αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς τη Μεγάλη Βρετανία, για το χθεσινό χτύπημα στο Μάντσεστερ, τόνισε –μεταξύ άλλων- τα εξής: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα απροστάτευτα, μετατρέποντας την Ευρώπη σε πεδίο άνισου ανταγωνισμού με τις διεθνείς παραγωγές. Η Ελλάδα, διαπιστώνοντας τη σύγκλιση σημαντικού αριθμού κρατών-μελών υπέρ της ποσόστωσης του 30%, είναι διατεθειμένη -προκειμένου να επιτευχθεί σήμερα η συμφωνία- να συμφωνήσει με αυτό το ποσοστό, παρότι δική μας θέση παραμένει το 40%». Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κάλεσε, επίσης, το Συμβούλιο να υιοθετήσει τους κανόνες για την προστασία, ιδιαίτερα των ανηλίκων, από την ανεξέλεγκτη προβολή διαφημίσεων αλκοολούχων ποτών και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει πρόνοια προστασίας της νομοθεσίας του κράτους λήψης περιεχομένου, στις περιπτώσεις που αυτή παραβιάζεται και δεν επιτυγχάνεται η συνεννόηση με τις αρχές του κράτους εκπομπής.

Μετά από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε:

1. Αυξημένη ποσόστωση 30% υπέρ των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων, αλλά και ισότιμη προβολή τους στους καταλόγους VoD.

2. Δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα επιβολής τελών στις πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του VoD.

3. Ένταξη και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας. Ρυθμίζονται, δηλαδή, και τα social media, στο βαθμό που τα οπτικοακουστικά μέσα (εικόνες, ήχος, βίντεο) συνιστούν ουσιαστικό μέρος της λειτουργίας τους.

4. Δημιουργείται μηχανισμός διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των χωρών για τις περιπτώσεις που πάροχος περιεχομένου από ένα κράτος εκπομπής παραβιάζει τη νομοθεσία του κράτους λήψης.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Νίκος Παππάς δήλωσε: «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία του ”made in Europe” οπτικοακουστικού προϊόντος. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Ελλάδα –οικοδομώντας, από την πρώτη στιγμή και ιδιαίτερα προσεκτικά, τις συμμαχίες της- ήταν μία από τις χώρες που συνέβαλαν καθοριστικά στην αναθεώρηση της αρχικής πρότασης προς το καλύτερο».

Τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνόδευσαν στις Βρυξέλλες οι συνεργάτες του, Μάρκος Βογιατζόγλου και Γιώργος Χριστοφορίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.