Σειρά δράσεις και προγράμματα

Παππάς: Στόχος μας η δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη για όλους

Για το στόχο της δίκαιης ψηφιακής ανάπτυξης για όλους μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, στο 11ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, και τόνισε την ανάγκη άρσης των ανισοτήτων ώστε οι νέες τεχνολογίες να είναι προσβάσιμες από όλους τους πολίτες για να διευκολυνθεί η καθημερινή ζωή τους.

"Δεν γίνεται κάποιοι να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και κάποιοι να μην έχουν", δήλωσε ο υπουργός και αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται από την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση:

- Το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα έλειπε από 500.000 Έλληνες και με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε λίγες μέρες θα ψηφιστεί νόμος που θα γενικεύει το πρόγραμμα καθολικής κάλυψης των παραμεθορίων περιοχών της χώρας (Θράκη, νησιά του Αιγαίου κ.α.).

- Το πρόγραμμα συνδεσιμότητας με υψηλές ταχύτητες Ίντερνετ στην επαρχία βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Στην Κεντρική Μακεδονία αφορά 15 οικισμούς στην Ημαθία, 22 στη Θεσσαλονίκη, 56 στο Κιλκίς, 38 στην Πέλλα, 13 στην Πιερία, 46 στις Σέρρες και 8 στη Χαλκιδική. Για το συγκεκριμένο έργο ο κ. Παππάς παρατήρησε πως για την ώρα έχουν τοποθετηθεί τα καλώδια, αν, όμως, δεν γίνουν προσπάθειες να αξιοποιήσουν αυτό το δίκτυο οι πολίτες, τότε θα έχει γίνει μια "τρύπα στο νερό". Αυτή τη στιγμή το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων Ίντερνετ είναι "απαγορευτικό", είπε και σημείωσε ότι πρέπει να μειωθεί για να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν οι πολίτες, να το αγκαλιάσει ο κόσμος και αυτό θα αποτελέσει και κίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

-Το επόμενο διάστημα θα "τρέξει" το πρόγραμμα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μέθοδο επιδότησης της σύνδεσης σε Ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων, μέσω οπτικής ίνας, το οποίο θα αφορά νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες.

-Είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα του ΟΑΣΘ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Ορανισμό προχωρά στη μελέτη, εγκατάσταση, υποστήριξη, συντήρηση και διαχείριση ενός ηλεκτρονικού εισιτηρίου κι ενός συστήματος τηλεματικής που θα εξυπηρετεί το σύνολο των επιβατών που χρησιμοποιούν τον ΟΑΣΘ. Προβλέπεται αυτό το ηλεκτρονικό εισιτήριο να παρέχει και συνδυαστικές υπηρεσίες και εφαρμογές μέσω κινητού τηλεφώνου για αγορά εισιτηρίων του ΚΤΕΛ, αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, για αγορά εισιτηρίων για μετακινήσεις και στην Αθήνα, μέσω του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στη σημασία της διαλειτουργικότητας και έφερε ως παράδειγμα περιστατικό που του διηγήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με τον οποίο σε ένα νοσοκομείο υπήρχαν τρία διαφορετικά συστήματα, που, όμως, δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως την "αρρυθμία" της διασυνδεσιμότητας στο Δημόσιο σχεδιάζουν να την υπερβούν μαζί με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη με κοινά ολοκληρωμένα προγράμματα, όπως η ψηφιακή υπογραφή και η ψηφιακή διακίνηση εγγράφων.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός είπε ότι έχει αναπτυχθεί πλήρως το σύστημα ψηφιακής υπογραφής στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και 600 υπάλληλοι μπορούν να υπογράφουν από το τάμπλετ ή το κινητό τους με ένα σύστημα διπλής αυθεντικοποίησης.

Ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός έργου που αφορά 21.000 φορείς του ελληνικού Δημοσίου το οποίο συνδυάζεται και με 150.000 ψηφιακές υπογραφές για τους δημόσιους υπαλλήλους. Τόνισε, μάλιστα, πως η επέκταση του προγράμματος σε όλο το Δημόσιο θα οδηγήσει σε μια εξοικονόμηση πόρων που θα ξεπεράσει την εκτίμηση για περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς όπως είπε, η οικονομία σε εργατοώρες είναι μη μετρήσιμη.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα εφαρμογής της ψηφιακής τεχνολογίας στη γεωργία ακριβείας με την ανάπτυξη ενός δημόσιου δικτύου το οποίο θα αποτελείται από 16.500 σταθμούς συλλογής πληροφοριών και δεδομένων.

Ο κ. Παππάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και στη θέσπιση κινήτρων για οπτικοακουστικές παραγωγές. Θα λειτουργήσουν Κέντρα Πληροφόρησης σε κάθε περιφέρεια σχετικά με το πώς μπορούν να γίνουν οπτικοακουστικές παραγωγές, τα οποία θα έχουν πολλαπλά οφέλη, διότι υπάρχουν 150 επαγγέλματα που είναι συνδεδεμένα με τις οπτικοακουστικές παραγωγές, οι οποίες θα λειτουργούν και ως διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

"Μιλάμε για ψηφισμένο νομοσχέδιο, για έτοιμη Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες και για 75 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα, έτοιμα, σε ένα λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος να απορροφηθούν από αυτό το σχήμα", δήλωσε ο κ. Παππάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.