Παππάς: Τέλος το τσάμπα στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας – Άμεσα ο διαγωνισμός για τις άδειες

Παππάς: Τέλος το τσάμπα στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας – Άμεσα ο διαγωνισμός για τις άδειες

Εκτενή περιγραφή στα κυριότερα σημεία της τροπολογίας για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου έκανε ο Νίκος Παππάς στην Ολομέλεια, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τόσο την τροπολογία που θα δρομολογήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του «πολυθρύλητου διαγωνισμού» αλλά και της ρύθμισης που θα έρθει για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ.

«Καταθέτουμε σειρά νομοθετικών βελτιώσεων που προέκυψαν από τις διαβουλεύσεις με το ΕΣΡ» είπε αρχικά ο υπουργός ΨΗΠΤΕ και πρόσθεσε ότι η ψήφιση της τροπολογίας έχει σημασία γιατί αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία της προκήρυξης διαγωνισμού, η οποία -όπως είπε ο υπουργός- θα βγάλει την ντροπή από το τηλεοπτικό τοπίο και συνολικά από το θεσμικό πλαίσιο της χώρας. Μάλιστα, προέβλεψε πως ο διαγωνισμός είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί και εντός του 2017.

Αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, υποστήριξε πως πρέπει να σταλθεί σήμα ότι δεν θα βρουν πολιτικό αποκούμπι για να αποφευχθεί η διαδικασία της αδειοδότησης και του διαγωνισμού, ενώ υπερασπίστηκε πλήρως τους χειρισμούς του ΕΣΡ. «Χωρίς μισόλογα και περιστροφές, για αυτούς που έχουν συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης», είπε, «έχουν κάνει βήματα πολλά περισσότερα από όσα έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες».

Στα επί μέρους της τροπολογίας, ο κ. Παππάς στάθηκε στην κατάργηση των αδειών ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου, καθώς αυτές θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου. Δηλαδή, διευκρίνισε ο υπουργός, όποιος θέλει να έχει ειδησεογραφικού χαρακτήρα κανάλι πρέπει να πάρει μέρος μόνο σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία, γεγονός που κατά τις εκτιμήσεις του κ. Παππά αυξάνει και το τίμημα

«Υπάρχει μια διάταξη που έχει μικρή πιθανότητα να εφαρμοστεί» ανέφερε και συμπλήρωσε πως αν δεν δοθεί κάποια άδεια και περισσέψει, τότε το ΕΣΡ υποχρεούται να την επαναπροκηρύξει μόλις εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρχει μονομερής παραβίαση συμφωνηθέντων από την Πολιτεία», με δεδομένο πως δεν θα προκηρυχθούν άδειες της ίδιας κατηγορίας πέρα από τη διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται στα σκαριά. Επισήμανε δε ότι λειτουργούντες πάροχοι που δεν θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών.

Έπειτα, έκανε έκκληση για διακομματική συναίνεση, αφού «από την Ανεξάρτητη Αρχή διαμορφώνεται το κλίμα συναίνεσης στο πολιτικό σκηνικό», στηλιτεύοντας παράλληλα τη διγλωσσία μελών της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε το παράδειγμα πολιτικών προσώπων που αρχικά δημιουργούν εντυπώσεις και όταν έρθει η ώρα της ψήφισης τοποθετούνται θετικά.

«Οδεύουμε προς τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ. Το ταμείο σώζεται με βάση την κυβερνητική πρόταση όπως τονίζει και η ΕΣΗΕΑ κι ας εκβιάζουν οι εκδότες χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους εργαζόμενους» σημείωσε. Σχολίασε περαιτέρω πως πρόκειται για εκδότες που είχαν συνηθίσει στο τσάμπα. «Τσάμπα άδειες, τσάμπα εισφορές» είπε δηκτικά, διευκρινίζοντας πως αυτό το καθεστώς δεν θα συνεχιστεί.

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε το μάτι σε τέτοιες λογικές» υποστήριξε και κατέληξε ζητώντας ξεκάθαρες τοποθετήσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις τόσο για τον ΕΔΟΕΑΠ όσο και για την τροπολογία που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter