Παρά την τεράστια ρευστότητα οι τράπεζες συνεχίζουν να αρνούνται τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Παρά την τεράστια ρευστότητα οι τράπεζες συνεχίζουν να αρνούνται τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Με βάση στοιχεία του ΙΟΒΕ, τον Ιούλιο 2021 οι ελληνικές τράπεζες ρούφηξαν από τον ιδιωτικό τομέα 800 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα έδωσαν σε νέα δάνεια

Ακλόνητες παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες στην άρνησή τους να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, παρά τη μείωση των κόκκινων δανείων της και τις συσκέψεις επί συσκέψεων που γίνονται με σκοπό να ανοίξουν επιτέλους οι κάνουλες της ρευστότητας για να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Το εκ νέου σφράγισμα της κάνουλας της ρευστότητας από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις έγινε ορατό τον Ιούνιο, όταν με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, φάνηκε ότι οι χορηγήσεις νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις το μήνα Μάιο σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση, περιοριζόμενες σε ποσό χαμηλότερο των 500.000 ευρώ (έναντι ποσού νέων δανείων περί 1.2-5 δις ευρώ των προηγούμενων μηνών), ενώ τα νέα δάνεια ειδικά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έπεσαν κάτω από τις 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξήθηκε το μέσο επιτόκιο δανεισμού για τις επιχειρήσεις στο 3.% και ειδικά για τις μικρομεσαίες στο 3.5%.

Από τον Απρίλιο έκλεισαν ξανά οι κάνουλες της ρευστότητας

Η τάση αυτή επιδεινώνεται περαιτέρω στη συνέχεια καθώς με βάση στοιχεία που κατέγραψε το ΙΟΒΕ, στη μηνιαία έκθεσή του για τη βιομηχανία μηνός Σεπτεμβρίου, μετά την πρώτη – μετά από πολλά χρόνια – αύξηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις που καταγράφηκε το 2020, κυρίως χάρη στις εγγυήσεις του Δημοσίου με τα προγράμματα Εγγυοδοτικό και Covid19, από τον Απρίλιο 2021, οπότε και το Δημόσιο έπαψε να χορηγεί εγγυήσεις, η παροχή πιστώσεων άρχισε ξανά να μειώνεται. Το αποτέλεσμα ήταν η πιστωτική επέκταση προς τη βιομηχανία να περιοριστεί το Ιούλιο 2021 σε 1.4% και προς τον ιδιωτικό τομέα γενικά σε 1.2%. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι μάλιστα το γεγονός, τονίζει το ΙΟΒΕ, ότι τον Ιούλιο η καθαρή ροή νέων πιστώσεων ήταν αρνητική κατά 800 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες «ρούφηξαν» από τις επιχειρήσεις για εξυπηρέτηση παλαιών δανείων 800 εκατ. ευρώ παραπάνω από όσα δάνεια έδωσαν.

Κριτική Στουρνάρα

Ας σημειωθεί ότι το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες, χάρη στα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ για την πανδημία, διαθέτουν πλέον τεράστια ρευστότητα την οποία αντλούν με αρνητικά επιτόκια, με τελικό σκοπό υποτίθεται να δανείσουν με καλύτερους όρους τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να τα βγάλουν πέρα με τις οικονομικές πιέσεις της πανδημίας, αλλά δεν το κάνουν – ή το έκαναν μόνο για όσο χρονικό διάστημα είχε τεθεί σε ισχύ οι εγγυήσεις του Δημοσίου – έχει προκαλέσει την αντίδραση ακόμη και του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, που τον Ιούλιο δήλωσε ευθέως ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις νέες χορηγήσεις δανείων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών και τις κάλεσε να αυξήσουν το δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι «έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό της απασχόλησης».

Συσκέψεις επί συσκέψεων χωρίς αποτέλεσμα

Για το σκοπό αυτό άρχισαν μάλιστα τον Ιούλιο ειδικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή της ΤτΕ, των τραπεζικών διοικήσεων και των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, σε αναζήτηση φόρμουλας ώστε οι τράπεζες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, μέσω της χρήσης των κονδυλίων του ταμείου Ανάκαμψης. Στις συσκέψεις αυτές που μάλιστα επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχει ξεχωρίσει ως μοναδική πρόταση που θα μπορούσε να δώσει λύση η πρόταση του πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, περί επαναφοράς των κρατικών εγγυήσεων στη διάθεση τμήματος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να παρακαμφθεί ξανά η άρνηση των τραπεζών να αλλάξουν τα κριτήρια τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter