Παράδειγμα success story η Cosco για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Παράδειγμα success story η Cosco για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης China International Import Expo 2019 στη Σαγκάη. Εξάλλου ο πρόεδρος της Κίνας αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα την προσεχή Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι με την κυβέρνησή του η χώρα βγαίνει από το σκοτάδι της μακράς και επίπονης 10ετούς οικονομικής κρίσης, αλλά δεν πρωτοτύπησε. Την ίδια επίσκεψη με τις ίδιες αναφορές είχαν κάνει, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσο για τους Έλληνες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τα ίδια χαμόγελα και υποσχέσεις στην αρχή και τις ίδιες δυσκολίες για να προωθήσουν ακόμη και γεωργικά προϊόντα στην κινέζικη αγορά. Εν τέλει μόνο με την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και στα σχετιζόμενα με αυτό πεδία των logistics και του εμπορικού δρόμου προς την Ευρώπη διαφαίνεται διεύρυνση της συνεργασίας. Ακόμη και η ανάπτυξη του λιμανιού όμως όπως είχε διαπιστώσει ήδη ο Αντώνης Σαμαράς σκοντάφτει στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις από το Αμβούργο και το Ρότερνταμ.

Στην ομιλία του πάντως ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ελληνική ναυτιλία και την συνεργασία με την Κίνα: «Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 25% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Σε αυτό, οι συνέργειες με την Κίνα, τη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία στον κόσμο, είναι προφανείς. Η Κίνα έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε μακρινές αγορές σε μεγάλο βαθμό χάρη σε ελληνόκτητα πλοία. Πολλά από αυτά τα πλοία κατασκευάστηκαν σε Κινεζικά ναυπηγεία. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 1.000 τα τελευταία 15 χρόνια, τα οποία αντιστοιχούν αθροιστικά σε μια επένδυση που υπερβαίνει τα 50 δισ. δολάρια. Εάν αυτά τα πλοία μπορούσαν να αξιοποιήσουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό, όπως συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας, φωτισμό, ηλεκτρικά συστήματα ή συστήματα πλοήγησης που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα, αυτό θα βελτίωνε περαιτέρω τη συνέργειά μας με αμοιβαία επωφελή τρόπο».

Ειδική αναφορά έκανε βέβαια στην COSCO: «Η επένδυση της COSCO Shipping στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό success story όχι μόνο για τη σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας αλλά και για την περιοχή μας…Μέσω της Ελλάδας, τα αγαθά από την Ασία μπορούν να φτάσουν στην Ανατολική Ευρώπη επτά έως δέκα ημέρες ταχύτερα σε σύγκριση με άλλες οδούς, εξοικονομώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πολύτιμο χρόνο, χρήμα και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η κυβέρνησή μου μόλις ενέκρινε ένα σχέδιο για επιπρόσθετες επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι ήδη το μεγαλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο. Μπορεί να γίνει και θα γίνει ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη».

Υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι χάρη στην τρίμηνη κυβέρνησή του η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση: «…Έπειτα από 10 πολύ δύσκολα χρόνια η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά. Πριν από λίγες εβδομάδες, έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου απέσπασαν για πρώτη φορά αρνητικό επιτόκιο από τις αγορές, κάτι που μόλις πριν από έναν χρόνο ήταν αδιανόητο. Εκτιμούμε ότι το 2020 η Ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 3% σε ετήσια βάση -πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές οικονομίες. Όλοι οι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης έχουν ανακάμψει. Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική. Η κυβέρνησή μου εξελέγη τον περασμένο Ιούλιο με αυτοδυναμία και ξεκάθαρη εντολή να αποκαταστήσει την ανάπτυξη, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να διασφαλίσει ένα οικονομικό περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει η κινέζικη αφορά σε υψηλής ποιότητας Ελληνικά αγροτικά προϊόντα και στην προστασία της γεωγραφικής προέλευσης που θα υπογραφεί αύριο στο Πεκίνο και επισήμανε τις προοπτικές που παρουσιάζονται στον κλάδο του τουρισμού.

Ξεχνώντας την ξενηλασία των νεοδημοκρατών στις περιοχές που φθάνουν οι πρόσφυγες, είπε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι τουρίστες: «Η Ελλάδα είναι, άλλωστε, η γη της φιλοξενίας. Η φιλοξενία είναι μία παράδοση παλιά όσο και ο Δίας. Φέτος θα υποδεχτούμε στην Ελλάδα περισσότερους από 30 εκατομμύρια επισκέπτες. Ωστόσο, λιγότεροι από 200.000 θα έρθουν από την Κίνα. Πρόθεσή μας είναι να το αλλάξουμε αυτό. Μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να ανοίξουμε την Ελληνική αγορά στους Κινέζους τουρίστες…Χαίρομαι ιδιαίτερα που μία απευθείας πτήση μεταξύ Σαγκάης και Αθήνας προστίθεται στην υπάρχουσα πτήση μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας».

Κλείνοντας ανέφερε: «Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην πρωτοβουλία “17+1”, αλλά είναι η πρώτη χώρα που θα συναντήσετε στη διαδρομή προς την Ευρώπη», ενώ απευθυνόμενος στον Κινέζο πρόεδρο σημείωσε: «προσβλέπουμε στην επίσκεψή σας στην Ελλάδα την προσεχή Κυριακή. Θα βρείτε μία χώρα που έχει επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος όλων των πολιτών της». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter