Παραγωγική αναδιάρθρωση, ώρα μηδέν

Παραγωγική αναδιάρθρωση, ώρα μηδέν

Η πρωτογενής παραγωγή της χώρας έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό καθώς οι κυβερνήσεις έδωσαν ώθηση στον τριτογενή τομέα και ειδικά στον τουρισμό, σε μια προσπάθεια να τον καταστήσουν ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικά στα νησιά ο πρωτογενής τομέας εξαφανίστηκε εκεί που ήταν αυτόνομα χωρίς να έχουν ανάγκη την ηπειρωτική χώρα.

Η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία δείχνει μεταξύ άλλων την έλλειψη σχεδίου συνεργασίας του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα της οικονομίας. Σε ελάχιστες περιπτώσεις πρωτογενής παραγωγή και τουρισμός συνεργάζονται για την ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι φανερό ότι αδιαφορεί πλήρως για έναν τομέα που προσέφερε και μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα στην ελληνική οικονομία. Από τα ελάχιστα μέτρα που έλαβε, τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι γεωργοί έχουν εξαιρεθεί πλήρως από το έκτακτο επίδομα στήριξης ενώ μόνο το 50% των αλιέων, παράκτιας αλιείας έχει επιδοτηθεί.

Καθώς η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει μειωθεί δραματικά, ένα πολύ μεγάλο τμήμα της αγροτικής παραγωγής έχει μείνει αδιάθετο και σαπίζει σε αποθήκες και χωράφια.

Επιπλέον έχει αγνοηθεί εντελώς η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να απορροφούνται τα αδιάθετα προϊόντα για τις ανάγκες των κρατικών περιφερειακών δομών, όπως νοσοκομεία, στρατόπεδα, με κριτήριο την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής.

Καθώς ακόμα και η όποια παραγωγή απορροφούνταν από τον τουριστικό κλάδο έχει μείνει αδιάθετη καθώς τα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, η έλλειψη ρευστότητας έχει γονατίσει τους αγρότες οι οποίοι αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης κωφεύουν στις εκκλήσεις των αγροτών, έχοντας παρατήσει ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα στη τύχη του.

Και βέβαια ας μη μιλήσουμε για την περιβόητη παραγωγική αναδιάρθρωση που στη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα απουσιάζει παντελώς από τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος. 

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter