Παραιτείται των βασιλικών του καθηκόντων ο πρίγκιπας Φίλιππος (Photos)

Παραιτείται των βασιλικών του καθηκόντων ο πρίγκιπας Φίλιππος (Photos)

Ο 95χρονος πρίγκιπας Φίλιππος και δούκας του Εδιμβούργου αποσύρεται από τα βασιλικά του καθήκοντα.

Από το φθινόπωρο δεν θα ασκεί τις βασιλικές του υποχρεώσεις. Η βασίλισσα θα συνεχίσει να εκτελεί πλήρως τις υποχρεώσεις της, ανακοίνωσε ο βασιλικός συντάκτης του δικτύου ITV στο Twitter.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο Δούκας του Εδιμβούργου αποφάσισε από φέτος το φθινόπωρο να μην τηρεί πλέον δημόσιες υποχρεώσεις. Στην απόφασή του αυτή, ο δούκας έχει την πλήρη στήριξη της Βασίλισσας.

“Ο Πρίγκιπας Φίλιππος προηγουμένως θα παραστεί σε προγραμματισμένες υποχρεώσεις, μεταξύ της τρέχουσας περιόδου και Αυγούστου, ατομικά και συνοδεύοντας τη Βασίλισσα.

“Συνεπώς ο Δούκας δεν θα δέχεται νέες προσκλήσεις για επισκέψεις και υποχρεώσεις, αν και μπορεί να επιλέγει να παρίσταται σε ορισμένες δημόσιες εκδηλώσεις από καιρού εις καιρόν.

“Ο Δούκας του Εδιμβούργου είναι Προστάτης, Πρόεδρος ή μέλος σε περισσότερες από 780 οργανώσεις, στις οποίες θα συνεχίσει να μετέχει, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει πλέον ενεργό ρόλο με την παρουσία του σε υποχρεώσεις.

“Η Μεγαλειότητά της η Βασίλισσα Ελισάβετ θα συνεχίσει να εκτελεί το πλήρες πρόγραμμα των επίσημων υποχρεώσεων με την υποστήριξη των μελών της Βασιλικής Οικογένειας.

Νωρίτερα σήμερα συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό την Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία και προκάλεσε ερωτηματικά για την υγεία του βασιλικού ζεύγους, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν πάρει φωτιά.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που η προγραμματισμένη αρχικά για το βράδυ ενημέρωση, έγινε ώρες νωρίτερα, ώστε να κατευνάσει τη φημολογία.

Βιογραφικό:

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (πρώην Φίλιπ Μαουντμπάτεν), γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921 ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας είναι ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελεί το μακροβιότερο μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατατάχθηκε σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποίο είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάτεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την βασίλισσα Ελισάβετ: τον πρίγκιπα Κάρολο, την Πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και πέντε δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάτεν-Γουίντσορ.

Πηγή: Wikipedia

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter