Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Καζακστάν μετά από 30 χρόνια στην εξουσία – Σοκαρισμένη η Μόσχα

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Καζακστάν μετά από 30 χρόνια στην εξουσία – Σοκαρισμένη η Μόσχα

Ο ηλικίας 78 ετών πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος υπήρξε ο τελευταίος σοβιετικού τύπου ηγέτης που παρέμεινε στην εξουσία της χώρας επί τριάντα χρόνια από το 1990, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από την προεδρία της χώρας του, μιας χώρας της Κεντρικής Ασίας που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, αλλά στην οποία καταγράφεται αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.

«Έλαβα την απόφαση να παραιτηθώ από την προεδρική θητεία», δήλωσε ο 78χρονος Ναζαρμπάγεφ σε τηλεοπτικό του μήνυμα, επισημαίνοντας ότι «ο λαός τον τίμησε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος του ανεξάρτητου Καζακστάν».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Καζακστάν. «Με βάση τους νόμους, και με την ιδιότητα του πρώτου προέδρου, του Ελμπασά (ηγέτη του έθνους), την οποία κατοχυρώνουν οι νόμοι, παραμένω πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο οποίος με βάση τους νόμους έχει σοβαρές δικαιοδοσίες για να ορίζει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Ναζαρμπάγεφ προσθέτοντας ότι θα παραμείνει μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου και πρόεδρος του κόμματος «Νουρ Οτάν» ( «Το φως της Πατρίδας»).

Ο Ναζαρμπάγεφ δήλωσε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αναλάβει την εξουσία της χώρας η νέα γενιά ηγετικών στελεχών, τα οποία θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις στην χώρα.

Με διάταγμα που υπέγραψε ο Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ ορίζει ως νέο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, η ορκωμοσία του οποίου, θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι.

Στο διάταγμα διευκρινίζεται ότι «οι αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν για την υπόλοιπη περίοδο της προεδρικής θητείας μεταβιβάζονται στο πρόεδρο της Γερουσίας της Δημοκρατίας του Καζακστάν από την στιγμή της ορκωμοσίας» Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ.

Αναφερόμενος στο διάγγελμα του στον διάδοχό του Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, ο Ναζαρμπάγεφ δήλωσε ότι είναι ένας άνθρωπος τον οποίο γνωρίζει καλά, είναι έντιμος υπεύθυνος και συνεπής και μπορεί να του εμπιστευθεί την διακυβέρνηση της χώρας. «Βρέθηκε δίπλα μου από τις πρώτες μέρες της ανεξαρτησίας του Καζακστάν. Υποστηρίζει εξ ολοκλήρου την πολιτική της χωράς που ακολουθείται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Όλα τα προγράμματα εκπονήθηκαν κι αποφασίσθηκαν με την συμμετοχή του. Πιστεύω ότι ο Τοκάγεφ είναι ακριβώς ο άνθρωπος αυτός, στον οποίο μπορούμε να εμπιστευθούμε την διακυβέρνηση του Καζακστάν».

Ο ηλικίας 65 ετών Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, είναι διπλωμάτης καριέρας , με σπουδές στην Μόσχα, μιλάει άπταιστα καζαχικά, ρωσικά, αγγλικά και κινεζικά και έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός του Καζακστάν.

Απροσδόκητη για την Μόσχα η παραίτηση του προέδρου του Καζακστάν

Η παραίτηση του προέδρου του Καζακστάν Νουσουρλτάν Ναζαρπάγεφ, έπειτα από παραμονή 30 ετών στην ηγεσία της χώρας, υπήρξε απροσδόκητη για την Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Καζακστάν, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Ντμίτρι Πεσκόφ δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) η οποία είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Ρώσου πρόεδρου, δήλωσε ότι η παραίτηση του Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ ήταν απρόσμενη και πολύ σοβαρό γεγονός.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στην ερώτηση αν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών πριν ο Ναζαρμπάγεφ ανακοινώσει την παραίτηση του, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του Καζακστάν, υπογραμμίζοντας ότι το Κρεμλίνο δεν σχολιάζει τις πληροφορίες αυτές.

«Σήμερα το πρωί υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Πούτιν με τον πρόεδρο Ναζαρμπάγεφ, αλλά δεν έχουμε πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου αυτή τη στιγμή δεν προβαίνει σε κανένα σχόλιο επ’ αυτού».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter