«Παραιτήθηκα γιατί δεν έχω τίποτα να κρύψω»: Ο Χρήστος Μπουκώρος στο Documento για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

«Παραιτήθηκα γιατί δεν έχω τίποτα να κρύψω»: Ο Χρήστος Μπουκώρος στο Documento για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Χρήστος Μπουκώρος, στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί μετά την παραίτησή του από το πόστο του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης λόγω της εμπλοκής του στις συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ και περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζει πως οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση διότι «δεν έχει τίποτα να κρύψει, τίποτα να φοβηθεί». Oσον αφορά την επίμαχη συνομιλία, υποστηρίζει πως επικοινώνησε με τον τότε πρόεδρο του οργανισμού για να διαμεσολαβήσει υπέρ ενός καρδιοπαθούς μικροπαραγωγού, ο οποίος τελικά δεν έλαβε επιδότηση, ενώ για την κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών και του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζει ότι «τον διχασμό τον πληρώσαμε ακριβά».

Το όνομά σας εντοπίζεται στις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ και περιλαμβάνεται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τι είδους συνομιλίες είχατε και με ποιον;

Η τηλεφωνική μου επικοινωνία, το 2021, με τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούσε αίτημα καρδιοπαθούς συμπολίτη μας για παράταση σε προγραμματισμένο έλεγχο λόγω σοβαρής, κρίσιμης κατάστασης υγείας. Ζητούσε λίγο χρόνο δηλαδή για να επανέλθει η υγεία του και να ανταποκριθεί σχετικώς. Ο συγκεκριμένος μικροπαραγωγός προσπαθούσε επί αρκετό καιρό να επικοινωνήσει με τον οργανισμό. Δεν τα κατάφερε. Τονίζω ότι επρόκειτο για αίτημα παράτασης λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της υγείας του και σε καμία περίπτωση αποφυγής του ελέγχου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κανονικά στην προκαθορισμένη ημερομηνία, ακολουθήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα και δεν του δόθηκε επιδότηση. Η επικοινωνία μου δεν είχε καμία απολύτως σχέση με όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό για βοσκοτόπια χωρίς κοπάδια και άλλες έκνομες ενέργειες, με τις οποίες ουδεμία σχέση είχα ή έχω. Αντιλαμβάνομαι ότι η αποσπασματική παρουσίαση της συνομιλίας αποπροσανατολίζει και ισοπεδώνει την αλήθεια, την πραγματικότητα. Μια απλή ανάγνωση της απομαγνητοφώνησης αποδεικνύει περίτρανα –στον καλόπιστο αναγνώστη– ότι πρόκειται για ένα αίτημα παράτασης αποκλειστικά και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους. Το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε, το αντίθετο μάλιστα.

Εάν –σύμφωνα με την απάντησή σας– δεν προκύπτει κάτι μεμπτό από τη συνομιλία με τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί παραιτηθήκατε;

Παραιτήθηκα γιατί δεν έχω τίποτα να κρύψω, τίποτα να φοβηθώ. Δεν είμαι ελεγχόμενος ούτε κατηγορούμενος. Δεν θα ήθελα να αποτελώ μέρος μιας εικόνας με την οποία δεν έχω καμία σχέση. Βοσκοτόπια χωρίς κοπάδια και παράτυπες πληρωμές ούτε με αγγίζουν ούτε έχουν σχέση με τον τρόπο που πολιτεύομαι εδώ και έντεκα χρόνια. Επιπλέον, θεώρησα καθήκον μου να διευκολύνω τον πρωθυπουργό, το κυβερνητικό έργο και το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης που αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Θεωρείτε ότι η fast track Προανακριτική κατά του Κώστα Καραμανλή απαντά στην πεποίθηση των πολιτών περί συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών;

Ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε το αυτονόητο: να κρίνει ο φυσικός δικαστής κατά πόσον έσφαλε ή όχι κατά την τέλεση των καθηκόντων του. Το να δώσεις στο Δικαστικό Συμβούλιο, δηλαδή ανώτατους δικαστές, τη δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος τα όσα καταλογίζονται και να εξετάσει κατά την κρίση του τους μάρτυρες που θέλει είναι αναγκαίο. Η κυβέρνηση δεν θα μπει ποτέ εμπόδιο στη διερεύνηση της Δικαιοσύνης και την απόδοση της αλήθειας για τα Τέμπη. Η επιλογή του Κώστα Καραμανλή να θέσει εαυτόν στη διάθεση των δικαστών οδηγεί στην αποκάλυψη της αλήθειας και όχι στη συγκάλυψη.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον χαρακτηρισμό «συμβουλάτορας του καναπέ», τον οποίο χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φωτογραφίζοντας» τον Αντώνη Σαμαρά; Ποια η άποψή σας για την κριτική που ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός για τα εθνικά;

Οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας έχουν το δικαίωμα να διατηρούν τις απόψεις τους. Δεν τις σχολιάζουμε. Αυτό όμως που αναδεικνύουμε είναι η πραγματικότητα στα εθνικά θέματα. Ο πρωθυπουργός επεδίωξε και κατάφερε να υιοθετηθούν στα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόσο η ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου, που η ΕΕ δεν αναγνωρίζει, όσο επίσης η υποχρέωση από τις τρίτες χώρες που θέλουν να συμπράξουν με την Ενωση να ενστερνίζονται τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, στα εθνικά θέματα οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και όχι διχασμένοι, τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και οι πολίτες, με τις όποιες διαφορετικές μας προσεγγίσεις. Τον διχασμό τον πληρώσαμε ακριβά.

Με δεδομένο ότι επί τρεις μήνες είχατε την ευθύνη για το Κτηματολόγιο, πότε ο συγκεκριμένος φορέας θα πάψει να αποτελεί αιτία ταλαιπωρίας για πολίτες και επαγγελματίες; Ποιες ήταν οι προθέσεις σας για τους συμβασιούχους μηχανικούς που απασχολούνται εκεί;

Το δύσκολο στοίχημα ήταν η ανανέωση και η μετάβαση των υποδομών μας στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Εγχείρημα για το οποίο λήφθηκαν μεν οι αναγκαίες αποφάσεις, όμως υπάρχουν ακόμη κάποιες δυσκολίες στην πράξη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου εργαστήκαμε πυρετωδώς, με τη συνδρομή των εργαζομένων μας αλλά και τη βοήθεια των κορυφαίων συνεργαζόμενων εταιρειών της χώρας, για να τις ξεπεράσουμε. Ο πολίτης στο τέλος της ημέρας ενδιαφέρεται για τη γρήγορη έκδοση των πιστοποιητικών που αφορούν σημαντικές πράξεις για την περιουσία του. Πρέπει να σας πω ότι τους τελευταίους μήνες πετύχαμε σημαντικές επιδόσεις με ρεκόρ 61.000 πιστοποιητικά τον Μάιο, ενώ προηγούμενες χρονιές το υψηλότερο σημείο μηνιαίως ήταν τα 24.000 πιστοποιητικά.

Εως τον Σεπτέμβριο του 2025 το Ψηφιακό Κτηματολόγιο θα καλύπτει το 75% της επικράτειας, ενώ στις αρχές του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί το 100% της λειτουργικής κτηματογράφησης, με το 92% των συναλλαγών να είναι ήδη πλήρως ψηφιακές.

Αναφορικά με τους συμβασιούχους μηχανικούς, η γνώμη μου είναι ότι τους χρειαζόμαστε και πιστεύω ότι η επόμενη ηγεσία θα λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις.

Documento Newsletter