Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Χάρβαρντ μετά από κατηγορίες για αντισημιτικά σχόλια

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Χάρβαρντ μετά από κατηγορίες για αντισημιτικά σχόλια
Η πρόεδρος του Χάρβαρντ Claudine Gay, μιλάει καθώς η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Liz Magill ακούει κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Καπιτώλιο, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 στην Ουάσιγκτον.

Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ παραιτήθηκε, αφού αντιμετώπισε κατηγορίες για λογοκλοπή και επικρίσεις για τα σχόλιά της σχετικά με τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη.

Η Κλοντίν Γκέι είχε αντιμετωπίσει αυξανόμενες πιέσεις να παραιτηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε επιστολή της με την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή της, ανέφερε ότι ήταν προς το «συμφέρον» του πανεπιστημίου να φύγει.

«Ήταν οδυνηρό να αμφισβητούνται οι δεσμεύσεις μου για την αντιμετώπιση του μίσους και την τήρηση της επιστημονικής αυστηρότητας», ανέφερε.

«Δεν είναι μια απόφαση στην οποία κατέληξα εύκολα. Πράγματι, ήταν πολύ δύσκολη», έγραψε η Δρ Γκέι, προσθέτοντας ότι η παραίτησή της θα επιτρέψει στο Χάρβαρντ να «επικεντρωθεί στο ίδρυμα και όχι σε οποιοδήποτε άτομο».

Είπε ότι είχε δεχθεί προσωπικές απειλές και «φυλετικές επιθέσεις».

Η 53χρονη Δρ Κλοντίν Γκέι –όπως γράφει το BBC– διετέλεσε πρόεδρος για έξι μήνες και ήταν ο πρώτος μαύρος και η δεύτερη γυναίκα που διορίστηκε επικεφαλής του πανεπιστημίου Ivy League. Η θητεία της ήταν η συντομότερη στην ιστορία του Πανεπιστημίου που μετρά περίπου 4 αιώνες.

Το Χάρβαρντ είναι ένα από τα πολλά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ που κατηγορούνται ότι δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τους Εβραίους φοιτητές τους μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο. Εβραϊκές ομάδες ανέφεραν ανησυχητική αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών στις ΗΠΑ από την έναρξη της σύγκρουσης.

Κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης ακρόασης στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, ο Δρ Γκέι δήλωσε ότι οι εκκλήσεις για τη δολοφονία των Εβραίων είναι απεχθείς. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα εξαρτιόταν από το εκάστοτε πλαίσιο αν τα σχόλια αυτά θα αποτελούσαν παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας του Χάρβαρντ σχετικά με τον εκφοβισμό και την παρενόχληση.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις και αργότερα ζήτησε συγγνώμη σε συνέντευξή της στη φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου. «Όταν οι λέξεις ενισχύουν την αγωνία και τον πόνο, δεν ξέρω πώς θα μπορούσατε να νιώσετε οτιδήποτε άλλο εκτός από λύπη», δήλωσε ο Δρ Γκέι.

Ο Τζορτζ Στίβενς, από το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, μπροστά, μοιράζει φυλλάδια σε περαστικούς κοντά στην είσοδο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, στο Κέιμπριτζ, ενώ ενώνεται με φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε για να ζητηθεί ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα.

Δεκάδες πολιτικοί και ορισμένοι υψηλού προφίλ απόφοιτοι την κάλεσαν να παραιτηθεί λόγω των σχολίων της.

Ωστόσο, σχεδόν 700 μέλη του προσωπικού την υποστήριξαν με επιστολή τους και το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι θα διατηρήσει τη θέση της παρά τη διαμάχη.

Αλλά από τότε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποκαλύψει αρκετές περιπτώσεις υποτιθέμενης λογοκλοπής στο ακαδημαϊκό της ιστορικό. Το διοικητικό συμβούλιο του Χάρβαρντ διερεύνησε τους ισχυρισμούς τον περασμένο μήνα και διαπίστωσε δύο δημοσιευμένες εργασίες που απαιτούσαν πρόσθετες παραπομπές.

Το συμβούλιο, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν παραβίασε τα πρότυπα για ερευνητικό παράπτωμα.

Περισσότεροι ισχυρισμοί ότι η Δρ. Γκέι δεν είχε παραθέσει σωστά ακαδημαϊκές πηγές εμφανίστηκαν λίγες ώρες πριν παραιτηθεί την Τρίτη και δημοσιεύθηκαν ανώνυμα στη συντηρητική εφημερίδα Washington Free Beacon.

Το 11μελές διοικητικό όργανο του πανεπιστημίου, το Harvard Corporation, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Δρ Γκέι θα επανέλθει στη θέση της καθηγήτριας μετά την παραίτησή της.

«Ενώ η Πρόεδρος Gay έχει αναγνωρίσει τα λάθη της και έχει αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτά, είναι επίσης αλήθεια ότι έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι σε βαθιά προσωπικές και συνεχείς επιθέσεις», αναφέρεται.

«Ενώ κάποιες από αυτές έχουν διαδραματιστεί στο δημόσιο χώρο, πολλές από αυτές έχουν λάβει τη μορφή αποκρουστικού και σε ορισμένες περιπτώσεις ρατσιστικού βιτριόλι που κατευθύνεται εναντίον της μέσω επαίσχυντων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνημάτων», πρόσθεσε η εταιρεία. «Καταδικάζουμε αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο».

Ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου και επικεφαλής του ακαδημαϊκού προσωπικού, Άλαν Γκάρμπερ, θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα προέδρου μέχρι να διοριστεί νέος, ανέφερε η εταιρεία του Χάρβαρντ.

Η Δρ Γκέι είναι η δεύτερη αξιωματούχος πανεπιστημίου που παραιτείται μετά την ακρόαση στο Κογκρέσο στις 5 Δεκεμβρίου.

Η πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Ελίζαμπεθ Μάγκιλ παραιτήθηκε λίγες ημέρες αργότερα μετά από οργισμένες αντιδράσεις. Ένας δωρητής απέσυρε επίσης 100 εκατ. δολάρια (80 εκατ. λίρες) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχόλιά της.

Η πρόεδρος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) Sally Kornbluth κατέθεσε επίσης στην ακρόαση και οι επικριτές της διπλασιάζουν τώρα τις εκκλήσεις τους να αποχωρήσει και αυτή.

Ένα φορτηγό με ηλεκτρονικούς πίνακες κινείται κατά μήκος ενός δρόμου την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, κοντά στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Το φορτηγό εμφανίζει μηνύματα που εφιστούν την προσοχή σε μια πρόσφατη διαμάχη που αφορά καταθέσεις στο Κογκρέσο από προέδρους τριών διάσημων σχολών, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το ΜΙΤ και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. (AP Photo/Steven Senne)

Η παραίτηση της Δρ Γκέι και η διαμάχη που την περιβάλλει τις τελευταίες εβδομάδες αποδείχτηκε ένα εξαιρετικά φορτισμένο θέμα και υπήρξαν άμεσες πολιτικές αντιδράσεις την Τρίτη 2/1/23.

Ο βουλευτής Μπάιρον Ντόναλντς, Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα, έγραψε στο Χ, πρώην Twitter, “δύο κάτω, ένας μένει”, αναφερόμενος στους τρεις προέδρους κολεγίων που κατέθεσαν στο Καπιτώλιο.

«Οι απαντήσεις της ήταν απολύτως αξιολύπητες και στερούνται της ηθικής ηγεσίας και της ακαδημαϊκής ακεραιότητας που απαιτείται από την πρόεδρο του Χάρβαρντ», δήλωσε η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Ελίζ Στέφανικ.

Η Εβραϊκή Συμμαχία Αποφοίτων του Χάρβαρντ χαιρέτισε την παραίτησή της, λέγοντας ότι ως πρόεδρος, η Δρ Γκέι «ενθάρρυνε σιωπηρά εκείνους που προσπάθησαν να διαδώσουν το μίσος στο Χάρβαρντ, όπου πολλοί Εβραίοι δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς για να σπουδάσουν, να ταυτιστούν και να συμμετάσχουν πλήρως στην κοινότητα του Χάρβαρντ».

Ο ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων Αλ Σάρπτον, εν τω μεταξύ, καταδίκασε την παραίτηση και τη χαρακτήρισε «επίθεση στην υγεία, τη δύναμη και το μέλλον της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ενσωμάτωσης».

Ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διαμαρτυρία την Πέμπτη έξω από το γραφείο του Bill Ackman στη Νέα Υόρκη, ενός διαχειριστή hedge funds και απόφοιτου του Χάρβαρντ, ο οποίος ηγήθηκε των εκκλήσεων για παραίτηση του Δρ. Γκέι.

Η επιτροπή του Κογκρέσου υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών που ξεκίνησε την έρευνα για το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια δήλωσε ότι η έρευνά της θα συνεχιστεί.

«Υπήρξε μια εχθρική κατάληψη της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από πολιτικούς ακτιβιστές, αφυπνισμένους καθηγητές και κομματικούς διοικητικούς υπαλλήλους», δήλωσε η βουλευτής της Βόρειας Καρολίνας Βιρτζίνια Φοξ, πρόεδρος της επιτροπής.

«Τα προβλήματα στο Χάρβαρντ είναι πολύ μεγαλύτερα από έναν ηγέτη και η εποπτεία της επιτροπής θα συνεχιστεί».

Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής της:

«Αγαπητά μέλη της Κοινότητας του Χάρβαρντ, με βαριά καρδιά αλλά με βαθιά αγάπη για το Χάρβαρντ γράφω για να μοιραστώ ότι θα παραιτηθώ από την προεδρία. Δεν είναι μια απόφαση που πήρα εύκολα. Πράγματι, ήταν δύσκολο πέρα από τα λόγια γιατί ανυπομονούσα να συνεργαστώ με τόσους πολλούς από εσάς για να προωθήσω τη δέσμευση για ακαδημαϊκή αριστεία που ώθησε αυτό το σπουδαίο πανεπιστήμιο ανά τους αιώνες. Όμως, μετά από διαβούλευση με τα μέλη της Εταιρείας, κατέστη σαφές ότι είναι προς το συμφέρον του Χάρβαρντ να παραιτηθώ, ώστε η κοινότητά μας να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτή τη στιγμή της εξαιρετικής πρόκλησης με έμφαση στο ίδρυμα και όχι σε οποιοδήποτε άτομο».

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Γκρεμίζουν τις βάσεις των περιφερειακών πανεπιστημίων

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Συρίγου – Να πάρει άμεσα θέση η κυβέρνηση Μητσοτάκη

H κυβέρνηση ψάχνει σωσίβιο στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter