Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναφέρει τα περί νέας αλλαγής εκλογικού νόμου με «παράκαμψη Μηταράκη»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναφέρει τα περί νέας αλλαγής εκλογικού νόμου με «παράκαμψη Μηταράκη»

Αποστάσεις πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη Κυριακή των βουλευτικών εκλογών, παρακάμπτοντας επί της ουσίας τις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής που ο νόμος προβλέπει, κρατώντας όμως ζεστό το θέμα, αφού ο Νότης Μηταράκης απλώς επανέλαβε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Έτσι, στο πλαίσιο την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, και όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις για τη δήλωση-πρόκληση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για την «έκκλησή» του προς τα κόμματα να συμφωνήσουν για να μην ισχύσει ο ισχύον εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου ήταν αφενός η απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου, αφενός η επιμονή στο αφήγημα της «βόμβας» που έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα ήταν εθνικά υπεύθυνο να συμφωνήσουν τα κόμματα να ισχύσει από την πρώτη Κυριακή ο εκλογικός νόμος της δεύτερης, για να αποφύγουμε την αστάθεια μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Καθώς παραμένει η ένταση με την γείτονα» ανέφερε ο Νότης Μηταράκης σε τηλεοπτική του εμφάνιση το πρωί της Δευτέρας.

«Το Σύνταγμα κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις, ώστε να μην επιτρέπει σε μια Κυβέρνηση να αλλάζει κατά το δοκούν τον εκλογικό νόμο, χωρίς την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Καλεί ο Υπουργός Μετανάστευσης σε παράκαμψη του Συντάγματος; Εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου;» ήταν το ερώτημα που έθεσε το documentonews.gr στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος σε μια πρώτη ανάγνωση απέρριψε την «πρόταση» Μηταράκη.

«Δεν νομίζω ότι ήταν καμιά δήλωση παράκαμψης του Συντάγματος. Εξέφρασε μια άποψη. Η συζήτηση, πάντως, του εκλογικού νόμου έχει κλείσει οριστικά» ανέφερε αρχικά ο Γ. Οικονόμου, για να λάβει όμως την «πάσα» και να προχωρήσει σε μία ακόμα αποδόμηση του νόμου που βρίσκεται σε ισχύ και προβλέπεται να εφαρμοστεί στις βουλευτικές εκλογές.

«Είναι σαφές ότι πάμε στις εκλογές με την απλή αναλογική καταρχήν, αυτή την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που ναρκοθετεί τη σταθερότητα στη χώρα και, αμέσως μετά, με την ενισχυμένη αναλογική, που, κατά τη δική μας άποψη, θα εδραιώσει και θα δώσει μεγαλύτερη ισχύ στην επιλογή που θα κάνουν οι ψηφοφόροι κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, με την απλή αναλογική. Είναι σαφές ποιο είναι το τοπίο και ο ορίζοντας και ο τρόπος με τον οποίο θα πάμε στις επόμενες εκλογές» κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Πράγματι, από την απάντησή θα γινόταν «σαφές» πως στην κυβέρνηση δεν προτίθενται να επαναφέρουν το θέμα της εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου. Όμως, στις 11 Σεπτεμβρίου, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έθεσε το ζήτημα, ακριβώς με τους όρους που το έκανε τη Δευτέρα ο Ν. Μηταράκης.

«Δεν τίθεται θέμα εκτός από μια περίπτωση. Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα και συμφωνήσουμε από κοινού εκλογικό νόμο. Επειδή αυτό δεν θα συμβεί όμως, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευτούμε στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο» είχε αναφέρει πριν από λίγες εβδομάδες ο Κυρ. Μητσοτάκης, δίνοντας «φωνή» στα σενάρια που διακινούσαν οι φιλοκυβερνητικές πένες μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Συνεπώς, προκύπτει πως ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν εξέφρασε απλώς «μια άποψη» αλλά την άποψη του Κυρ. Μητσοτάκη. Με λίγα λόγια, το θέμα μοιάζει κάθε άλλο παρά να «έχει κλείσει οριστικά», κάτι που μένει να φανεί το προσεχές διάστημα.

Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter