Παρακρατικοί με χρίσμα Κυριάκου

Παρακρατικοί με χρίσμα Κυριάκου

Με ρητορική και σπασµωδικές κινήσεις που περισσότερο παραπέµπουν σε πολεµικές ιαχές παρά αναδεικνύουν το πρόβληµα του προσφυγικού το οποίο καλείται η Ελλάδα να αντιµετωπίσει, η κυβέρνηση όχι απλώς δεν κατάφερε να βάλει ουσιαστικά στην εξίσωση την Ευρώπη, η οποία συνεχίζει να κλείνει τα µάτια προσφέροντας ψίχουλα µε µοναδικό γνώµονα να µη χρειαστεί ν’ ανοίξει τα δικά της σύνορα, αλλά διευκόλυνε ώστε τα αναδειχθούν τα πλέον άγρια ένστικτα µιας κοινωνίας που δείχνει να διολισθαίνει στην άκρα ∆εξιά.

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε και οµολογουµένως πέτυχε να «στρα-τιωτικοποιήσει» το ζήτηµα εµφανιζόµενος περίπου ως… αρχιστράτηγος ακόµη και στο πλευρό παρακρατικών οµάδων πολιτοφυλακής. Κατάφερε έτσι όχι µόνο να δώσει άλλοθι σε δήθεν αγανακτισµένους πολίτες που παίζουν τον ρόλο του τιµωρού απειλώντας πρόσφυγες και µετανάστες αλλά και οποιονδήποτε πολίτη επιχειρεί να αντισταθεί στη µάχη τους µε τον κατά φαντασίαν εχθρό, αλλά εντελώς εξωθεσµικά να δώσει και ρόλο ακόµη και σε καταπατητές του δέλτα στον Εβρο που δήθεν αµύνονται υπέρ της πατρίδας.

Το διαρκώς επιδεινούµενο πρόβληµα σε συνδυασµό µε τις ακροδεξιές ποµφόλυγες στελεχών, βουλευτών, ακόµη όµως και εµβληµατικών υπουργών, όπως για παράδειγµα του Αδωνη Γεωργιάδη ή του Στέλιου Πέτσα, ήταν θέµα χρόνου να οδηγήσει αφενός σε έξαρση της βίας, αφετέρου στη νοµιµοποίηση συνθηµάτων και δυστυχώς συµπεριφορών που παραπέµπουν στον λόγο και στις πρακτικές της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Κάπως έτσι από το ανηλεές κυνήγι των µη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) φτάσαµε στην υποδοχή Αυστριακών νεοναζί ως ηρώων που «πολεµούν» στον Εβρο ή στα νησιά µας στο πλευρό Ελλήνων πατριωτών. Κατά διαβολική σύµπτωση δίπλα τους βρέθηκε και ο κατηγορούµενος για συµµετοχή σε εγκληµατική οργάνωση πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Πλήρης κατάλυση του κράτους δικαίου

Σύµφωνα µε νοµικούς κύκλους, τόσο στον Εβρο όσο και στη Λέσβο και τη Χίο κάτοικοι οι οποίοι έχουν πάρει τον νόµο στα χέρια τους παρανοµούν εξόφθαλµα τελώντας ακόµη και κακουργηµατικές πράξεις. Υπό τις επευφηµίες µεγάλης µερίδας της κοινωνίας και του πολιτικού κόσµου, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πιάσει τα όπλα και σπεύδουν στα σύνορα δήθεν προς βοήθεια των ένοπλων δυνάµεων και της αστυνοµίας. Οι εικόνες που έχουν καταγραφεί σε βίντεο και εµφανίζουν οµάδες πολιτοφυλακής να σταµατούν πρόσφυγες οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν τον ποταµό Εβρο και άλλους στη Λέσβο να καθυβρίζουν χυδαία γυναικόπαιδα που προσπαθούν να αποβιβαστούν ή να καίνε χώρους που προορίζονται για στέγαση ή άλλες υπηρεσίες σε πρόσφυγες είναι αποκαλυπτικές. Την ίδια στιγµή δεκάδες είναι οι καταγγελίες για απειλές, ακόµη και για ξυλοδαρµούς µελών ΜΚΟ, δηµοσιογράφων, έως και γιατρών.

Από τον Εβρο όπου βρίσκεται, ο φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Σταµατίου είπε στο Documento: «Παίζουν πόλεµο µεταξύ τους για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή είναι η αλήθεια. Προσπαθούν να φοβίσουν τον κόσµο λέγοντας πως όποιος πιστεύει κάτι διαφορετικό δεν είναι πατριώτης». Σύµφωνα µε µαρτυρίες από την περιοχή που εξασφάλισε το Documento, παρακρατικοί οι οποίοι κυκλοφορούν νύχτα στην περιοχή ως άλλα µέλη της Κου Κλουξ Κλαν απείλησαν εργαζόµενους σε ελληνικά και διεθνή µέσα ενηµέρωσης. «Μας την έπεσαν µέσα στη νύχτα, κρατώντας όπλα που θύµιζαν καλάσνικοφ. Κυκλοφορούν µε όπλα ακόµη και µέσα στα καφενεία» ανέφεραν ρεπόρτερ που για ευνόητους λόγους δεν ήθελαν να κατονοµαστούν.

Ο ανταποκριτής της δηµόσιας γερµανικής ραδιοφωνίας Παναγιώτης Γαβρίλης από την πλευρά του υπογράµµισε στο Documento τη δυσκολία που αντιµετώπισε ως δηµοσιογράφος να λάβει και να επιβεβαιώσει πληροφορίες. Αποκάλυψε παράλληλα ότι γκρι βαν χωρίς πινακίδες έπαιρναν τους πρόσφυγες και µετανάστες που είχαν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα, ενώ περιέγραψε ότι κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ κοντά στις Φέρες «σταµάτησε πίσω µας ένα αυτοκίνητο, βγήκαν δύο άντρες, ο ένας εκ των οποίων φορούσε κουκούλα, και µας φώναξαν “κατεβάστε τα κινητά, µην ηχογραφείτε, φύγετε. Τελευταία φορά σας το λέω γιατί θα γίνει εδώ χαµός”». Σύµφωνα µε τον δηµοσιογράφο οι δύο άντρες τους ακολούθησαν µε το αυτοκίνητό τους µέχρι να βεβαιωθούν ότι αποµακρύνθηκαν από το σηµείο.

Ενδεικτικό πάντως είναι και το παράδειγµα του Κώστα Πλιάκου από το CNN, ο οποίος κατήγγειλε δηµοσίως ότι πολίτες εντόπισαν και προπηλάκισαν µετανάστες, ένας εξ αυτών πυροβόλησε µε καραµπίνα στον αέρα για εκφοβισµό, ενώ χτύπησαν και τον ίδιο προκειµένου να µην καταγράφει εικόνες µε το κινητό του τηλέφωνο, ενώ παρεµφερής είναι η καταγγελία του επικεφαλής των Γιατρών του Κόσµου στη Λέσβο ∆ηµήτρη Πατέστου, ο οποίος αποκάλυψε πως πολίτες τους σταµατούν στον δρόµο και τους… ελέγχουν. Φαίνεται µάλιστα, όπως αποκαλύπτεται από µαρτυρίες πολιτών, ότι τάγµατα εφόδου σε πλήρη παράκρουση σταµατούν αυτοκίνητα, αναγκάζουν τους επιβάτες να αποβιβαστούν, τους ρωτούν αν ανήκουν σε οποιαδήποτε ΜΚΟ και προχωρούν ακόµη και σε ελέγχους.

Εµφανώς τροµαγµένος από τα γεγονότα, ο εκδότης της εφηµερίδας «Γνώµη» του Εβρου Γιάννης Λασκαράκης απηύθυνε δηµόσια έκκληση στους προοδευτικούς πολίτες για συµπαράσταση, σηµειώνοντας µεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι στην περιοχή «όλοι κυκλοφορούν µε όπλα παριστάνοντας την πολιτοφυλακή» και ότι κάτοικοι δέχονται απειλές και ύβρεις. Ο ίδιος σηµείωσε επιπλέον ότι «οι παράνοµοι οικιστές του προστατευόµενου βιότοπου του δέλτα του Εβρου βγήκαν παγανιά για να κυνηγήσουν τα “θηράµατά” τους και να δικαιολογήσουν τις αυθαίρετες “βίλες” τους ως υπερασπιστές του πατρίου εδάφους».

Ακροδεξιός οχετός µε τη συνδροµή των µίντια

Την ίδια ώρα στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης δεκάδες πολίτες αναρτούν βίντεο ενηµερώνοντας τους διαδικτυακούς φίλους και ακολούθους τους ότι πηγαίνουν στα σύνορα να συνδράµουν τον στρατό και την αστυνοµία, ενώ πρόσωπα µε δηµόσιο λόγο, όπως για παράδειγµα οι παρουσιάστριες Σταµατίνα Τσιµτσιλή και Τατιάνα Στεφανίδου, ακόµη και καλλιτέχνες που σπανίως εξέφραζαν πολιτικό λόγο όπως η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, δηµοσιεύουν σχόλια υποστήριξης των ένοπλων δυνάµεων και των διάφορων πολιτοφυλακών παρουσιάζοντας τα γεγονότα στον Εβρο και στα νησιά ως εµπόλεµη κατάσταση. Ταυτόχρονα, χιλιάδες πολίτες της… ευνοµούµενης πολιτείας µας σπέρνουν µίσος µέσω σχολίων τους για τους πρόσφυγες και µετανάστες ζητώντας από τους κατοίκους και τις ένοπλες δυνάµεις να τους σκοτώσουν.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως δηµιουργήθηκε την περασµένη εβδοµάδα και η «οµάδα κυνηγών λαθροµεταναστών», στη σελίδα της οποίας πρόλαβαν προτού κλείσει άρον άρον να αναρτηθούν φωτογραφίες µε όπλα, ενώ πανό µε σύνθηµα «Κλειστά σύνορα, έλεος σε κανέναν» υψώθηκε µέχρι και σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη.

Το λιθαράκι τους στον πρωτοφανή εκφασισµό της κοινωνίας βάζουν ασφαλώς τα µέσα ενηµέρωσης, είτε µέσω άρ-θρων όπως του Γιάννη Πρετεντέρη στα «Νέα» µε τίτλο «Εισβολή» ή άλλο το οποίο εµφανίστηκε στην ιστοσελίδα protagon.gr µε τίτλο «Το έπος του Εβρου» και χαρακτήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αρχιστράτηγο ενός εθνικού αµυντικού πολέµου» είτε κυρίως µέσω των τηλεοπτικών σταθµών. Τα µίντια είναι εκείνα που συµβάλλουν τα µέγιστα στην παραπληροφόρηση και στο πολεµικό κλίµα που διαµορφώνεται στην κοινωνία.

Είναι απολύτως ενδεικτικό το βίντεο που προβλήθηκε στο Mega και σύµφωνα µε το «ρεπορτάζ» έδειχνε πρόσφυγες να βάζουν τα παιδιά τους πάνω από τη φωτιά ώστε να κλάψουν και αργότερα να εµφανιστούν ταλαιπωρηµένα στις κάµερες. Η είδηση ήταν όπως αποδείχθηκε απολύτως ανακριβής, πρόλαβε όµως να διαδοθεί ραγδαία στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας κύµα ρατσισµού σε βάρος των εγκλωβισµένων στα σύνορα. Σε αυτό συνέδραµαν βέβαια ιστότοποι, όπως για παράδειγµα τα parapolitika.gr, που φρόντισαν να προβάλουν το εν λόγω οπτικό υλικό µε τίτλο «Σοκαριστικό βίντεο: ∆είτε τι κάνουν στα µικρά παιδιά οι Τούρκοι πίσω από τα σύνορα» χωρίς ποτέ να διαψεύσουν το δήθεν πραγµατικό γεγονός.

Κυβέρνηση στραταρχών και σερίφηδων

Σε κάθε περίπτωση την πολεµική ρητορική στον δηµόσιο βίο εισήγαγαν η ίδια η κυβέρνηση και η Ν∆. Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έξω από το Μέγαρο Μαξίµου την 1η Μαρτίου περί κατάστασης ενεργούς, σοβαρής, εξαι-ρετικής και ασύµµετρης απειλής κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας είναι χαρακτηριστική αλλά δεν είναι η µόνη. Αλλωστε ο εκ των µετριοπαθών βουλευτών Αγγελος Συρίγος, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ρα-διόφωνο του Πρώτου Θέµατος σχετικά µε τα λεγόµενα pushbacks στη θάλασσα και κατά πόσον απαγορεύονται, απά-ντησε: «Οχι όταν µιλάµε για δηµόσια υγεία και δηµόσια ασφάλεια», ενώ ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ήταν από τους πρώτους που πρότειναν εκείνο που επισήµως πια επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δηλαδή τη µεταφορά προσφύγων και µεταναστών στα ξερονήσια.

Εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνεχάρη από τον Εβρο όπου βρέθηκε «τους ενστόλους και τους πολίτες που συµπαρίστανται», ενώ σύµφωνα µε ρεπορτάζ στο τελευταίο υπουργικό συµβούλιο είχε αναφέρει πως «δεχόµαστε ει-σβολή και θα κάνουµε ό,τι πρέπει για να την αντιµετωπίσουµε». Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος συχνά πυκνά βάλλει κατά των προσφύγων και µεταναστών, δήλωσε µεταξύ πολλών άλλων από τη συχνότητα της δηµόσιας τηλεόρασης ότι επιθυµεί κλειστά κέντρα κράτησης από τα οποία δεν θα περνάει ούτε κουνούπι, προσθέτοντας ότι αν πρόκειται να καταστραφεί η Ελλάδα, δεν θέλει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη. Το γεγονός ότι µετά τη δέσµευση των Βρυξελλών να διαθέσουν στη χώρα ποσό 700 εκατ. ευρώ προκειµένου να κρατήσει εντός των συνόρων τους πρόσφυγες και µετανάστες ο κ. Γεωργιάδης µίλησε για πρωτοφανή, µοναδική και τεράστια διπλωµατική νίκη της κυβέρνησης µάλλον δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση.

Πάντως, την πολεµική ρητορική της κυβέρνησης και των βουλευτών της Ν∆ στηλίτευσαν σε επι-στολή τους στον πρωθυπουργό και στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπα-ϊκού Συµβουλίου και της Κοµισιόν 66 οργανώσεις. Σε αυτήν εξέφρασαν την ανησυχία τους για όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ηµέρες στα σύνορά µας στον Εβρο και στα νησιά και για τον τρόπο που οι αρχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαχειρίζονται τις νέες αφίξεις, ενώ έκαναν λόγο για ακραίες συµπεριφορές που παρατηρήθηκαν από τα σώµατα ασφαλείας εναντίον των προσφύγων και από πολίτες εναντίον στελεχών των ανθρωπιστικών οργανώσεων. «Επισηµαίνουµε ότι το κλίµα πανικού και των λογικών “ασύµµετρης απειλής” που

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter