Παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Για επέκταση της παράνομης Navtex μιλά η Yeni Safak

Παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis –  Για επέκταση της παράνομης Navtex μιλά η Yeni Safak

Tο Oruc Reis συνεχίζει να κόβει βόλτες για ακόμα μία ημέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέοντας νοριανατολικά της Ρόδου με την Τουρκία να προχωράει σε ακόμη μια νέα προκλητική ενέργεια, καθώς με NAVTEX ζητά να αποστρατιωτικοποιηθούν Λήμνος, Σαμοθράκη και Άγιος Ευστράτιος.

Το τουρκικό ερευνητικό που έχει ανοίξει σήμερα Τετάρτη τους πομπούς του, βρέθηκε χθες μια ανάσα από το Καστελόριζο σπάζοντας τα 12 ναυτικά μίλια κινούμενο σε απόσταση 9-10 ναυτικών μιλίων από το ακριτικό νησί. Σήμερα συνεχίζει την πορεία του νοριανατολικά της Ρόδου με τις ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η Τουρκία δε φαίνεται να κάνει πίσω αλλά αντίθετα συνεχίζει τις προκλήσεις αφού εξέδωσε νέες NAVTEX το βράδυ της Τρίτης με τις οποίες ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του, απείλησε με «εφιάλτες» όσους επιχειρούν να τους απομονώσουν από συγκεκριμένες περιοχές.

«Επιφυλάσσουμε εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν από αυτή τη γεωγραφική περιοχή, την οποία θα προστατεύουμε με τη ζωή μας όταν χρειάζεται» ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έχοντας φύγει με άδεια χέρια από τη Σύνοδο Κορυφής επιδίδεται από την περασμένη Δευτέρα σε μπαράζ διπλωματικών κινήσεων χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής αποτέλεσμα από την πλευρά της ΕΕ. 

Οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή με το Πολεμικό Ναυτικό, για πρώτη φορά χθες να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον ελληνικό στόλο, που ακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, καθώς και τα συνοδά πολεμικά πλοία των Τούρκων.







Yeni Safak: Ανανέωση της Navtex

Η τουρκική πλευρά ωστόσο, όχι μόνο δε φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει αλλά αναμένεται να ανανεώσει και την παράνομη Navtex. Η φιλοκυβερνητική Yeni Safak αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η Navtex θα ανανεωθεί και το ερευνητικό Oruc Reis που έχει σαρώσει ήδη μια περιοχή περίπου 4 χιλιομέτρων στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει αναμένεται να συνεχίσει τις έρευνες.

Θυμίζουμε ότι η παράνομη NAVTEX των Τούρκων λήγει αύριο, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter