Παραμένει στη φυλακή ο Πιστόριους

Παραμένει στη φυλακή ο Πιστόριους

Απορρίφθηκε από δικαστήριο της Νότιας Αφρικής η αίτηση του Όσκαρ Πιστόριους για πρόωρη αποφυλάκισή του, με τη συμπλήρωση 6,5 ετών από τότε που κλείστηκε στις φυλακές για τη δολοφονία της κοπέλας του, Ρέεβα Στέενκαμπ, στις 14 Φεβρουαρίου 2013.

«Αυτός ο άνθρωπος δεν δείχνει καμία διάθεση μεταμέλειας ούτε βασανίζεται από τυψεις», δήλωσε πριν από λίγες μέρες η μητέρα της νεκρής γυναίκας, που ήταν πασίγνωστο φωτομοντέλο, σταρ της τηλεόρασης, αλλά και απόφοιτος της Νομικής.

Το δικαστήριο αρχικά θεώρησε τον Πιστόριους ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 6 ετών στις φυλακές της πόλης Τσουάνε, αλλά μετά την κατακραυγή ανασκεύασε την ετυμηγορία προς το αυστηρότερο, αφού προηγήθηκε έφεση της εισαγγελίας.

Η τελεσίδικη ποινή του Παραολυμπιονίκη για δολοφονία εκ προθέσεως ήταν κάθειρξη 13 ετών. Η νομοθεσία της Νότιας Αφρικής προβλέπει αποφυλάκιση μετά την έκτιση του 50% της ποινής. Ο Πιστόριους κρατείται από το 2016.
«Μέσα στο σκοτάδι, νόμιζα ότι η Ρέεβα ήταν κάποιος διαρρήκτης», ισχυρίστηκε ο Πιστόριους από το εδώλιο του καλλιτέχνη. Ωστόσο, ο 26χρονος αθλητής δεν πυροβόλησε στα τυφλά. Σηκώθηκε από το κρεβάτι, φόρεσε τα ελάσματα που υποκαθιστούν τα πόδια του, άρπαξε το όπλο, στάθηκε μπροστά στην κλειστή πόρτα του μπάνιου και πυροβόλησε τέσσερις φορές με σφαίρες μεγάλου βεληνεκούς, από αυτές που σκοτώνουν και ελέφαντα.

Είχε προηγηθεί άγριος καυγάς ανάμεσα στο ζευγάρι και η Στέενκαμπ κλειδώθηκε στην τουαλέτα για να προστατευτεί από τη μανία του Πιστόριους. «Ήταν θεοσκότεινα και νόμιζα ότι η Ρέεβα κοιμόταν στο κρεβάτι», ισχυρίστηκε ο ίδιος. «Άκουσα θορύβους από το μπάνιο και πίστεψα ότι κινδύνευε η ζωή μας. Μόλις πυροβόλησα, είπα στη Ρέεβα να καλέσει την αστυνομία, αλλά δεν έλαβα απάντηση. Τότε και μόνο τότε υποψιάστηκα ότι την είχα σκοτώσει κατά λάθος…».

Προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε έφεση είναι να έλθει σε επαφή ο κατάδικος με τη χαροκαμένη οικογένεια. «Διάλογος του δράστη με το θύμα», ονομάζεται η σχετική διαδικασία. Ο πατέρας της Ρέεβα, Μπάρι Στέενκαμπ επισκέφτηκε τον Πιστόριους στη φυλακή τον περασμένο Οκτώβριο και άκουσε μία χλιαρή συγγνώμη από τον δολοφόνο της κόρης του. «Δέκα χρόνια μετά, ο θρήνος μας δεν έχει κοπάσει», δήλωσε τότε. «Θέλουμε να ακούσουμε από το στόμα του δράστη την αλήθεια. Ότι σκότωσε το παιδί μας σε μία έκρηξη θυμού».

Ο Πιστόριους επιχείρησε εξωδικαστικό συμβιβασμό το 2014, ένα χρόνο μετά το έγκλημα, αλλά οι γονείς της νεκρής κοπέλας αρνήθηκαν τα 30.000 ευρώ που τους πρόσφερε ο «Blade Runner» με τα ακρωτηριασμένα πόδια: «Δεν θέλουμε ματωμένα χρήματα», είπαν. «Ζητάμε δικαιοσύνη για το παιδί μας».

Κάτοχος έξι χρυσών μεταλλίων από Παραολυμπιακούς Αγώνες στα 100μ, 200μ, 400μ και 4×100μ, με αφετηρία το 2004 στην Αθήνα, ακρωτηριασμένος από τα 11 χρόνια του επειδή γεννήθηκε χωρίς το οστούν της κνήμης, ο Πιστόριους υπήρξε εθνικός ήρωας στη Νότια Αφρική (όπου καταγράφονται καθημερινά περίπου 80 δολοφονίες) και θεωρείται ο κορυφαίος αθλητής με αναπηρία της Ιστορίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter