Παραμένει ο πύρινος εφιάλτης: Μάχη με τις φλόγες σε Ανατολική Μάνη και Ηλεία

Παραμένει ο πύρινος εφιάλτης: Μάχη με τις φλόγες σε Ανατολική Μάνη και Ηλεία

«Στην δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και απέναντι από την Γέρμα καίει ακόμα το μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Ανατολικής Μάνης», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως πρόσθεσε, «το πρωί επιχείρησαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα και μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς, ενώ παράλληλα βρίσκονται στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες και αυτές επιχειρούν».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «ξεκινούν άμεσα το έργο τους οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών», προσθέτοντας ότι «σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφού πρώτα κάναμε την καταγραφή των αναγκών, θα αποσταλούν ζωοτροφές, διότι λόγω της φωτιάς έχουν καεί πολλά βοσκοτόπια».

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στην Ηλεία

Αναζωπύρωση της φωτιάς στην περιοχή Βασιλάκι προς Ξηρόκαμπο, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να μην επεκταθεί το πύρινο μέτωπο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες άλλες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, έπειτα από αποφάσεις που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, οι δημοτικές ενότητες Ολυμπίας, Φολόης, Ωλένης και Πύργου, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας που εισηγήθηκε η Περιφέρεια, έπειτα από σχετικό αίτημα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Αυγούστου».

Επιπλέον, οι φλόγες είναι κοντά στο διυλιστήριο που τροφοδοτεί με νερό τον Πύργο. Προς το παρόν η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη, εκτός και αν αλλάξει πορεία ο άνεμος. Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής η μάχη με τις φλόγες είναι συνεχής, αλλά δυστυχώς υπάρχουν αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις.

Αναζωπύρωση και στην Αρκαδία

Νέα αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στην περιοχή Ισάρι Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, με τον δήμαρχο Θανάση Χριστογιαννόπουλο να απευθύνει έκκληση για εναέρια μέσα, ώστε να ελεγχθεί γρήγορα το νέο μέτωπο.

Στην περιοχή έχουν καεί ήδη μεγάλες δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε οικίες. Την ίδια ώρα, συνεχείς και επίμονες είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στη Γορτυνία.

Η προσπάθεια εστιάζεται στο σημείο Τρανή Λάκκα, κοντά στο χωριό Κοκλαμάς, με στόχο οι φλόγες να μην αγγίξουν τα πρώτα σπίτια. Αυτή την ώρα δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ από το πρωί έχουν κάνει ρίψεις νερού, σταδιακά, πέντε αεροσκάφη. Το έργο συνδράμουν πεζοπόρα τμήματα από Αγγλία και Τσεχία.

Δύσκολη η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας

«Αρκετά δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Όπως εξήγησε, «υπάρχουν αναζωπυρώσεις και εστίες φωτιάς, οι οποίες είναι πολλές». Παράλληλα, σημείωσε ότι «σήμερα επιχείρησαν τα εναέρια μέσα, τα οποία βοήθησαν σημαντικά», ενώ όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής , είπε ότι «ενισχύθηκαν και με τους Γάλλους και με τους Τσέχους πυροσβέστες».

Σχετικά με το αν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η φωτιά είναι κοντά στους οικισμούς Καπελίτσα, Λιβαδάκι και Τουμπίτσι, αλλά η πυροσβεστική έχει λάβει μέτρα, ώστε να μην απειληθούν». Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είναι σημαντική η συμβολή ιδιωτών, που εθελοντικά, με τα δικά τους μηχανήματα, αλλά και τα μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

Όσον αφορά στο άλλο μέτωπο της Αρκαδίας, στην Μεγαλόπολη, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter